Vodka-Claus afpresset af russisk politi

Den festglade fodboldfan er blevet rystet i sin grundvold, efter han og rejsekammeraten kom i kløerne på et par ufine russiske betjente

Claus Steffensen og Thomas Hansen var stadig tydeligt påvirkede af episoden, da Ekstra Bladet talte med de to roligans i Moskva. Video: Tariq Khan
Følg Krimi

Claus Steffensen gik viral som Danmarks bedste fan i et meget omtalt klip på TV 2, efter Danmark kvalificerede sig til VM. Her endte den tydeligt overrislede dansker med at bryde ud i sin nu berømte 'Vodka i Rusland'-slagsang.

Klippet blev kåret til årets sjoveste tv-klip 2017 i TV 2-programmet 'De Største Øjeblikke', og Claus Steffensen vandt dermed billetter til en af Danmarks VM-kampe.

Nu er Claus Steffensens hang til våde varer dog endt med at bringe bringe ham og kammeraten Thomas Hansen alvorligt i kløerne på russisk politi under VM-slutrunden.

De to danskere blev i sidste weekend stoppet af et par betjente, fordi de gik og drak en øl på gaden, og det endte med, at de blev tilbageholdt, kørt rundt i 30-45 minutter og afpresset for penge.

- Jeg skal nok lige se en hjernevrider, konstaterer Claus Steffensen, stadig rystet af episoden, da han og vennen lander sikkert på dansk jord torsdag eftermiddag og krammer sin 10-årige søn Mike, der er kommet til Københavns lufthavn for at hente sin far.

Claus Steffensen var lettet, da han landede i Københavns Lufthavn og blev taget imod af sin 10-årige søn Mike, der fik en ekstra krammer. Foto: Olivia Loftlund
Claus Steffensen var lettet, da han landede i Københavns Lufthavn og blev taget imod af sin 10-årige søn Mike, der fik en ekstra krammer. Foto: Olivia Loftlund
 

Dummede sig
Episoden skete lørdag for knap en uge siden omkring klokken ni om morgenen, hvor de var nede i det lokale supermarked og købe øl.

- Vi dummede os, fordi vi ikke havde sat os ind i de russiske regler, så vi gik og drak en øl på gaden, fortæller Claus Steffensen.

De russiske betjente, der var bevæbnede, satte de to danskere ind på bagsædet af en gammel Lada og kørte rundt med dem i små gyder og afkrævede dem penge.

Det startede med, at de skulle betale 1000 US dollars hver, fortæller de to danskere, der hverken havde amerikanske dollars eller lyst til at betale de godt 6000 danske kroner.

Claus Steffensen og hans ven Thomas Hansen blev afpresset af to russiske betjente, der afkrævede dem penge. Foto: Tariq Mikkel Khan
Claus Steffensen og hans ven Thomas Hansen blev afpresset af to russiske betjente, der afkrævede dem penge. Foto: Tariq Mikkel Khan

Knækker sammen
- Vi fik det forhandlet ned til 10.000 rubler i alt. 5000 pr. person (500 danske kroner, red.). Det måtte vi lægge, og så fik vi lov til at smutte ud af den åndssvage gamle møgkasse, siger Thomas Hansen.

Ekstra Bladet fangede Claus Steffensen og Thomas Hansen i Moskva et par dage før, de vendte hjem til Danmark, og selvom Claus Steffensen flere gange under interviewet grinede, så knækkede han sammen flere gange og måtte forlade interviewet. Simpelthen fordi mødet med de ufine russiske betjente har rystet ham.

Claus Steffensen har da også fået en mail fra vice-konsul på den danske ambassade i Rusland, Kristian Falk-Petersen, som han kan vedlægge til sin rejseforsikring.

'Det bekræftes hermed at Claus Steffensen lørdag d. 23. omkring kl 9.00 blev samlet op af bevæbnet russisk politi og tvunget til at betale en uretmæssig 'bøde', skriver vice-konsulen i mailen, som Claus Steffensen har givet til Ekstra Bladet.

 

- Det var en super ulækker oplevelse. Jeg har været mange steder i verden, men det her tager alle point, konstaterer Thomas Hansen.

Oplevelsen forhindrede dog ikke de to rejsekammerater i at feste, efter de blev sat fri, og de var også på tribunen, da Danmark mødte Frankrig.

Men da de fik dansk grund under fødderne, virkede de, som om en stor byrde var løftet af deres skuldre.

Se de to venners reaktion her:

Claus Steffensen og Thomas Hansen er lettede over at være tilbage på dansk jord. Men det er ikke slut med 'Vodka-Claus', forsikrer de. Video: Olivia Loftlund.

Ambassadør: Politichefen har beklaget

To ansatte fra den danske ambassade i Rusland hjalp Claus Steffensen og Thomas Hansen, efter de uberettiget blev afkrævet penge af uniformeret russisk politi. Det fortæller Thomas Winkler, der er ambassadør på den danske ambassade i Rusland.

De to danskere var i stand til at beskrive de to relativt præcist, og  konsulær-medarbejderne gik derefter ned på den nærmeste politistation og fortalte politiet, hvad der var sket.

- Det betyder, at de to uniformerede russere inden for relativt kort tid bliver identificeret og tilbageholdt af russisk politi, fortæller Thomas Winkler.

Imens sad de to danskere på en restaurant.

- Det ender med, at Claus og Thomas får deres penge tilbage, og den højst-stående politimand på stationen går ned til Claus og Thomas og beklager det passerede. Hele episoden, som vi har fået det beskrevet, fremstår helt uretmæssigt, og det er nok derfor, at russisk politi reagerer så hurtigt og bestemt,  siger ambassadøren.

Claus Steffensen har trods alt ikke mistet sit gode humør - og han er slet ikke færdig med at være Vodka-Claus. Foto: Olivia Loftlund
Claus Steffensen har trods alt ikke mistet sit gode humør - og han er slet ikke færdig med at være Vodka-Claus. Foto: Olivia Loftlund
 

- Ser du det her som en sag om bestikkelse?

- Det er jo en strid om ord. Nu er jeg jurist, og jeg ser det måske mere som tyveri. Selvfølgelig kan du kalde det bestikkelse, fordi Claus og Thomas får det ud af det, at de er off the hook. Men jeg vil mere kalde det tyveri eller afpresning.

- Ved du, hvad der er sket med de to politifolk?

- Det ved jeg ikke noget om. Det er heller ikke noget, vi vil blande os i. Vi har overgivet alle de informationer, vi har, til de russiske myndigheder, og så er det dem, der må tage de nødvendige konsekvenser.

Ambassadøren tilføjer, at de to danskeres oplevelse bestemt ikke er hverdagskost i Rusland.

- Da jeg hørte om det, var jeg meget overrasket. Vi har ikke haft tilsvarende sager, så længe ambassaden kan huske tilbage.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale