Voldsom svindel-mistanke: Her gik det amok

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i anklageskriftet mod Britta Nielsen. Det viser, at der er rejst tiltale for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk af bagmandspolitiet (SØIK)

Britta Nielsen blev udleveret til Danmark efter nogle dramatiske uger i Sydafrika. Producer: Martin Lorentsen
Følg Krimi

Fredag fik Ekstra Bladet aktindsigt i anklageskriftet mod den svindeltiltalte tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen.

Anklageskriftet giver et hidtil uset indblik i omfanget og ikke mindst frekvensen af den svindel, som Britta Nielsen ifølge bagmandspolitiet har stået bag.

Ifølge bagmandspolitiet overførte Britta Nielsen i alt 116.915.658 kroner til sig selv i sin tid i Socialstyrelsen.

Heraf blev 115.166.628 kroner overført i perioden fra juli 1997 til januar 2018.

Svindel skete ifølge bagmandspolitiet via 298 selvstændige overførsler, der varierer i størrelse fra det mindste beløb på 25.453,42 kroner til det største beløb på 3.783.333 kroner.

I et bilag til det seks sider lange anklageskrift fremgår en oversigt over de hundredvis af udbetalinger. Dem kan du gå på opdagelse i nedenfor.

Hver søjle viser antal overførsler og det samlede beløb for året.

F.eks. begyndte Britta Nielsen ifølge oversigten for alvor at overføre penge til sig selv i 2005. Her overførte hun 8,3 millioner kroner til sig selv.

Det er dog fortsat uvist, hvor bagmandspolitiet mener de resterende 1,7 millioner kroner, der mangler i bilagsoversigten i anklageskriftet, stammer fra.

Mistænkt for dokumentfalsk
Svindlen skete ifølge anklageskriftet ved, at Britta Nielsen indtastede sine egne kontonumre i Socialstyrelsens systemer.

Herved var det muligt for hende at overføre tilskudsmidler, der skulle være gået til SATS-puljeprojekter, direkte ind på sine egne konto.

Foruden indtastningen af falske kontonumre, begik Britta Nielsen ifølge anklageskriftet også dokumentfalsk.

Det skete i oktober 2014, hvor hun ifølge tiltalen sendte et forfalsket tilskudsdokument videre til en medarbejder i Socialministeriet, for at få et tilskud til projektet 'SAMkbhvn' til at gå igennem.

Dokumentet var underskrevet af en revisor fra PwC, men anklagemyndigheden mener, at det i virkeligheden var Britta Nielsen, der havde skrevet dokumentet under.

Kræver 113 millioner konfiskeret
SØIK kræver som en del af den forestående straffesag mod Britta Nielsen mere end 113 millioner kroner konfiskeret.

Foruden kravet om konfiskation af 113.132.325 kroner fra Britta Nielsen, kræver SØIK også en række genstande og pengebeløb beslaglagt fra Britta Nielsens to døtre Karina Jamilla Hayat og Nadia Samina Hayat samt sønnen Jimmy Jamil Hayat.

Fra Karina Jamilla Hayat kræves en Audi A4 samt en andelslejlighed i Hvidovre beslaglagt.

Hos Nadia Samina Hayat kræver anklagemyndigheden en Mercedes c220 konfiskeret samt mere end 400.000 kroner, og hos Jimmy Jamil Hayat vil man konfiskere 56.669,86 kroner.

Frygter stort tab
SØIK er dog ikke optimistisk i forhold til at få samtlige af de forsvundne millioner tilbage.

- Om samfundet nogensinde får alle pengene tilbage, kan jeg desværre ikke love, men vi gør alt, hvad der står i vores magt for, at så mange penge som overhovedet muligt kommer retur til statskassen, lød det fra Morten Niels Jakobsen, der er chef for SØIK, i en pressemeddelelse fredag i sidste uge.

Morten Niels Jakobsen oplyser, at SØIK leder 'meget bredt' efter pengene og værdier, herunder indestående på konti, biler og fast ejendom, i både Danmark og udlandet.

Britta Nielsen risikerer op til 12 års fængsel på grund af sagens grove karakter.

Britta Nielsens hus solgt

Britta og søn bliver bag tremmer

Fakta: Britta Nielsen tiltalt for millionsvindel

Fredag er Britta Nielsen, tidligere ansat i Socialstyrelsen, blevet tiltalt for at have svindlet for næsten 117 millioner kroner over 25 år.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Her er et overblik over sagen:

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Hun er tiltalt for at have svindlet for 117 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsens satspuljemidler til egne konti.

* Ifølge anklageskriftet overførte den 64-årige kvinde offentlige tilskudsmidler til sig selv over 300 gange. Det skete i perioden fra 1993 til 2018.

* Hun er ud over groft bedrageri også tiltalt for embedsmisbrug og dokumentfalsk.

* 30. oktober blev Britta Nielsens 38-årige søn anholdt i Johannesburgs internationale lufthavn i Sydafrika. Han er sigtet for groft bedrageri til 3,6 millioner kroner.

* 5. november blev Britta Nielsen anholdt i en lejlighed i Johannesburg. Hun rejste efterfølgende frivilligt hjem til Danmark.

* 10. november blev mor og søn varetægtsfængslet frem til 4. december i København. Siden er fængslingen blevet forlænget flere gange.

* Britta Nielsens to døtre er ligesom sønnen sigtet for groft hæleri ved at have brugt af de penge, som deres mor angiveligt har svindlet sig til. Politi og anklagemyndighed har dog ikke krævet døtrene varetægtsfængslet.

* 29. januar kom det frem, at Britta Nielsens svigersøn også er sigtet i sagen.

* 1. marts blev der offentliggjort to eksterne undersøgelser om sagen. Det forsvundne beløb blev løftet til 120,6 millioner kroner, men det kan ikke udelukkes, at det er større.

* Anklagemyndigheden ønsker ikke at gå nærmere ind i forskellen på godt tre millioner kroner mellem det forsvundne beløbs størrelse sammenlignet med det beløb, som Britta Nielsen er tiltalt for. Ifølge anklagemyndigheden kan der føres bevis ved domstolene for de 117 millioner kroner.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, PWC og Kammeradvokaten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind