Yahya Hassan efter påsat brand hos mor: Jeg fortryder ingenting

Digteren siger til Ekstra Bladet, at hans familie bakker ham og hans projekter op, selv om der natten til fredag var en påsat brand i opgangen ved hans mors lejlighed

Yahya Hassan har ikke tænkt sig at stoppe med at udgive digte, selv om hans familie nu er blevet udsat for det, som han selv kalder for et brandattentat. (Foto: Ernst van Norde)
Yahya Hassan har ikke tænkt sig at stoppe med at udgive digte, selv om hans familie nu er blevet udsat for det, som han selv kalder for et brandattentat. (Foto: Ernst van Norde)

Selv om Yahya Hassans mor og søskende altså nu pludselig også er kommet med i den konflikt, som Yahya Hassan selv hævder, at hans digtsamling blandt andet har været med til at kaste ham ud i, så fortryder han ikke noget som helst.

Det fortæller han til Ekstra Bladet få timer efter, at en påsat brand i opgangen ved hans mors lejlighed er blevet slukket.

Yahya Hassan hævder selv, at nogen vil ham til livs. Og han anslår, at det er folk fra bandemiljøet, der ikke kan klare hans måde at være på, men som egentlig oprindeligt blev sure på ham på grund af hans digtsamling.

- Jeg gør det, som jeg gør. Folk vil altid være uenige med mig. Men min familie stoler på mig. Selvfølgelig bliver min mor og mine søskende utrygge. Men jeg lover dem også, at det kommer til at stoppe. Det kommer det til snart. Vi giver dem et lynkursus i, hvordan man skal opføre sig. Jeg er klar til at mødes med lige præcis dem. Men de tør ikke. De vil hellere forsøge at brænde min familie ned, siger Yahya Hassan.

Yahya Hassans familie udsat for påsat brand: Nøglebrik kan føre til gerningsmand

Ingen kom noget til under branden.

Yahya Hassan fortæller Ekstra Bladet, at han forventer at have en ny digtsamling klar til oktober og en hiphopskive med en anden Aarhus-kunstner allerede til april. Også selv om der er al den ballade om hans person lige nu.


Men der kommer lige til at gå nogle uger, før Yahya Hassan tager fat på pennen og går i gang med skriveriet. Dertil er der p.t. for meget uro.

- De skal ikke tro, at jeg sidder på mine hænder og skriver digte lige nu. Men vi har politisk gang i det hele. Vi fucker med politiet og med banderne. Vi sætter dem på plads. Og skaber ro i Danmark. Det er ved at stikke af det hele, og de forstår ikke en brik, siger Yahya Hassan.

Nøglechip fortæller intet
Yahya Hassan forventer ikke mirakler, når Østjyllands Politi forsøger at finde gerningsmanden til den brand, som menes påsat i en opgang på Fjældevænget i Aarhus natten til fredag.

Det er her, Yahya Hassans mor og søskende bor. De var ifølge Hassan alle hjemme, da hele opgangen omkring klokken 2 om natten pludselig blev fyldt med røg. Og døren ind til familien blev kraftigt brand- og sodskadet af en brand, der blev antændt på måtten ved entrédøren.

Også Yahya Hassan var til stede ved boligblokken i løbet af natten, fortæller han til Ekstra Bladet.

- Jeg har været ude og besøge noget familie og kører dem hjem og sætter dem af. Så bliver jeg og patruljerer. Ligger og holder øje. Jeg ved, at de bander truer min familie på livet. Jeg ser dem også stikke af lidt efter klokken 2 som små piger, siger Yahya Hassan.

Lennart Skytte, der også bor i opgangen, og som alarmerede politiet om branden, har tiltro til, at politiet finder gerningsmanden. For at komme ind i opgangen skal man bruge en særlig nøglechip. Og den registrerer både tidspunkt og hvilken lejlighed, som chippen hører til.

Døren ind til Yahya Hassans mor er en brandsikret dør, men den var alligevel så ødelagt af den påsatte brand, at den måtte skiftes ud. (Foto: Ernst van Norde)
Døren ind til Yahya Hassans mor er en brandsikret dør, men den var alligevel så ødelagt af den påsatte brand, at den måtte skiftes ud. (Foto: Ernst van Norde)

Men Yahya Hassan mener ikke, at politiet kan bruge det til noget som helst.

- Man kan bare hive døren op, forklarer han.

Yahya Hassan er godt nok blevet ringet op af politiet efter branden i opgangen. Men han har ikke gidet at svare.

- Jeg gider ikke snakke med en eller anden ligegyldig vagthavende. Jeg vil have et hastemøde med PET om rigets sikkerhed, forklarer digteren.

Yahya Hassan efter påsat brand hos mor: Jeg fortryder ingenting

Hør formand i beboerforeningen Lennart Skytte fortælle om branden. (Video: Ernst van Norde)