Annonce:
Annonce:

Yahya Hassan tiltalt for vold: Jeg blev kaldt svin og hund

Provodigteren Yahya Hassan tiltales for vold i retten i Aarhus: Anklaget for at have slået mand i ansigtet med knyttet næve foran grillbar

(Foto: Finn Frandsen/Polfoto)
(Foto: Finn Frandsen/Polfoto)
Annonce:
Følg Krimi

EKSTRA BLADET (Retten i Aarhus): Den 19-årige digter og provokatør Yahya Hassan nægter sig skyldig i at have slået en ung mand i det indre Aarhus under en bytur med sin kæreste og kærestens veninde natten til 15. februar i fjor.

Episoden fandt sted, da Yahya Hassan, kæresten og kærestens veninde klokken cirka to om natten opsøgte spisestedet Ali Baba på Vestergade i det centrale Aarhus.

- Når folk forholder sig til konteksten med min digtsamling og samtidig har in mente, at jeg forinden episoden følte mig truet af en flok mere eller mindre bekendte fra betonblokkene i Aarhus V, så kan alle nok forstå, at jeg tog en arm op foran mit hoved.

- Han (anmelderen) stod med panden helt oppe mod min pande og med knyttede næver og råbte og skreg. Jeg følte mig truet, forklarer Yahya Hassan om vinternatten for et år siden.

Annonce:

Yahya Hassan ankom til byretten i Aarhus flankeret af to livvagter fra PET. Han mælede ikke et ord, da han ankom i sit stilige marineblå jakkesæt og en blomstret, mørkelilla skjorte, men på spørgsmålet om, hvorvidt han efter retsmødet ville lade sig interviewe, anedes et venligt smil og et bekræftende nik.

Tavs før retsmøde
Få minutter før retssagen begyndte, gik han ind i Seven Eleven og købte en kop kaffe. Den nød han i forårssolen, mens han røg en cigaret for derefter at skyde tværs over Lille Torv mod indgangen til byretten.

- Han gik, som han altid gør, ret og rank og med direkte kurs ind i retten uden at ville kommentere noget som helst overfor den tilstedeværende presse, siger Ekstra Bladets fotograf på stedet.

- Han var helt tavs og kiggede flere gange op på vinduerne i retsbygningen.

Indenfor i retslokalet, som Ekstra Bladets udsendte rapporterer fra, optræder den 19-årige mand høfligt og svarer velformuleret på anklager Mette Venge Olsens spørgsmål.

Annonce:

Ville slås
Digteren fortæller bl.a., at anmelderen - en bekendt fra Aarhus V, som Yahya Hassan har talt med flere gange - en uge efter episoden opsøgte ham, da han besøgte sin mor i hendes lejlighed i Trillegaarden. En lejlighed, som ligger kun 50 meter fra anmelderens lejlighed i det socialt belastede boligkvarter.

- Via min bror fik jeg at vide, at han ventede på mig uden for og ville slås, siger Yahya Hassan.

Ifølge den unge digter befandt hans to livvagter sig cirka 20 meter væk, da han holdt sin arm op for at forsvare sig over for den unge bekendte, som anklagemyndigheden mener er offer for vold forøvet af den temperamentsfulde digter med de markante meninger.

- Livvagterne havde nok at gøre med at kontrollere situationen et stykke fra mig, hvor der befandt sig en anden gruppe unge truende, som også havde provokeret og truet, inden vi nåede hen til Ali Baba, siger Yahya Hassan.

I november 2013 blev den danske digter, hvis digtsamling 'Yahya Hassan' er den bedst sælgende debut-digtsamling i danmarkshistorien, overfaldet af en tidligere terrordømt på Københavns Hovedbanegård.

Fem måneder for Yahya Hassan-vold

Annonce:

Fik tæv af terrordømt
Isaac Meyer, som tidligere hed Abdul Basit Abu-Lifa, blev som 17-årig idømt syv års fængsel for terror i den såkaldte Glostrup-sag. I december 2013 blev han dømt for med knytnæveslag at have slået provo-digteren i ansigtet og på kroppen.

Yahya Hassan har fået omtale for meget andet end sine populære digte om hykleri og dobbeltmoral i indvandrermiljøet. Blandt andet for det seksuelle forhold, som han i januar 2012 havde til sin lærerinde og kontaktperson, Louise Østergaard, på institutionen Solhaven i Himmerland.

Yahya om lærerinde-sex: Skulle have valgt en ko

Da forholdet stod på, var Louise Østergaard 38 år, mens den nu berømte og berygtede digter var 16 år.

Lærerinde: Yahya pressede mig til sex

Louise Østergaard blev idømt fem måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste for lovovertrædelsen.

Dømt for sex med Yahya: Nu taler hun ud på facebook

Provodigterens mange bataljer

18. april 2015 - overfald på natklub:

En festlig aften med venner på kendis-klubben Sunday i København endte ifølge Yahya Hassan med overfald. - Jeg står og snakker med en kvinde, da en person pludselig hiver mig hårdt i hestehalen bagfra, jeg vender mig mod vedkommende og tager en arm ud foran mig for at holde ham på afstand, da en anden person giver mig en knytnæve i ansigtet, skriver Yahya selv om situationen.

19. juni 2014 – Ballade ved ny stormoské

 Det er ikke nogen hemmelighed, at digteren ikke er vellidt i muslimske kredse. Ikke desto mindre valgte han at troppe op ved indvielsen af en ny stormoské i København. PET og politiet måtte eskorterede ham væk fra stedet, før der opstod ballade, de ikke kunne kontrollere. 'Moskéen er jo ikke åben for alle. Der sidder 20 idioter og bestemmer alt for alle muslimer', sagde Hassan til TV2.

6. juni 2014 – Jagtet med kniv i Ramallah

Den danske digter, der har palæstinensisk baggrund, er til forfatterfestival i Ramallah, Palæstina. PET er ikke med ham, og under besøget bliver han passet op af en bilfuld palæstinensere. Den ene slår ud og råber 'vantro' efter ham. Hassan formår at flygte, men under flugten ser han, at manden i nogen tid jagter ham med en kniv.

Februar 2014 – Vold i Aarhus

Hassan tildeler, ifølge sigtelsen, en somalisk mand to slog i ansigtet, hvilket medfører et blåt øje og en brækket kindtand. PET må gribe ind, og nu er digteren dømt for vold.

1. december 2013 – Skred fra Deadline

Den populære digter har flere gange optrådt i Deadline på DR2, men 1. december viste han sig ingenlunde fra sin høfligste side. Hassan var i en ophidset debat med en kvinde fra Vollsmose, men da værten Adam Holm skulle til at runde af, tog Hassan sine ting og gik.

26. november 2013 – Digtoplæsning ved Vollsmose

200 betjente, bombehunde, flyveforbud, betonbarrierer og lokaleskift. Himmel og jord blev nærmest sat i bevægelse, for at Hassan kunne læse sine digte op i sikkerhed i Odense-ghettoen Vollsmose. Det hele forløb dog roligt, og kun én person blev anholdt.

18. november 2013 – Slået ned på Hovedbanegården

En tidligere terrordømt mand ved navn Isaac Meyer overfalder Hassan foran Københavns Hovedbanegård. Aarhusianeren tildeles flere knytnæveslag i ansigtet og på kroppen. Meyer bliver idømt fem måneders fængsel, men Hassan er ikke særligt meddelsom under retsforløbet. 'I kan gøre med gerningsmanden, hvad I vil. Jeg er ikke bange for at tage et slagsmål', udtaler han i retten. Som følge af sagen og en generel trusselsvurdering sætter PET livvagter til at følge ham døgnet rundt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: