Yahya Hassans familie udsat for påsat brand: Nøglebrik kan føre til gerningsmand

Østjyllands Politi efterforsker natlig brand i opgang i Fjældevænget i Aarhus, som efter politiets opfattelse er påsat

Hør Lennart Skytte fortælle om nattens brand her. (Video: Ernst van Norde)

Der har natten til fredag været brand i en opgang på Fjældevænget i det vestlige Aarhus. Det bekræfter Østjyllands Politi over for Ekstra Bladet.

Branden menes at være påsat, og arnestedet er en måtte ud for en lejlighed, som bebos af den kontroversielle digter Yahya Hassans mor og søskende.

Det fortæller digteren selv på Facebook, hvor han også giver udtryk for, at hans familie har været udsat for et attentat.

Oplysningerne bekræftes af morens overbo, Lennart Skytte, som også er bestyrelsesformand for den afdeling i Arbejdernes Andels Boligforening, som lejlighederne i Fjældevænget hører under.

Lennart Skytte var selv en af to personer, der klokken 2.10 i nat ringede til alarmcentralen og anmeldte branden.

- Jeg var gået i seng klokken 2 i nat. Men det var min kone ikke. Så kommer hun ind og vækker mig og siger 'jeg tror, der er brand'. Jeg var mest tilbøjelig til at sige 'så sluk den dog'. Men så står jeg op og ser, at der er sindssygt meget røg i opgangen. Jeg bor jo lige oven over. Jeg ringede til 112. De kommer så ud med deres brandbiler, og så kører festen jo, siger Lennart Skytte til Ekstra Bladet.

Lennart Skytte og hans kone kunne ikke komme uden om branden og måtte gå ud på deres altan på 2. sal for at få luft. (Foto: Ernst van Norde)
Lennart Skytte og hans kone kunne ikke komme uden om branden og måtte gå ud på deres altan på 2. sal for at få luft. (Foto: Ernst van Norde)

 Overblik: Yahya Hassans vilde vanvidsdøgn

Flygtede ud på altanen
Ifølge Lennart Skytte var der så meget røg i opgangen, at det slet ikke kunne lade sig gøre at komme ned og ud i sikkerhed. I stedet måtte Lennart Skytte og hans kone gå ud på altanen for at få luft, indtil brandvæsenet, der kom rimelig hurtigt, fik luftet ud.

Sådan ser skaderne ud på døren indtil Yahya Hassans mors lejlighed. (Foto: Ernst van Norde)
Sådan ser skaderne ud på døren indtil Yahya Hassans mors lejlighed. (Foto: Ernst van Norde)

Nu er hele opgangen kraftigt brand- og sodskadet. Men branden har heldigvis ikke bredt sig. Der er kraftige branddøre ind til samtlige lejligheder. Arnestedet ser ud til at være måtten lige uden for Yahya Hassans mors lejlighed. I lejligheden bor også Yahya Hassans søskende, der alle er i teenagealderen.

Lennart Skytte har kendt Yahya Hassan og hans mor i flere år. Også inden Yahya Hassan blev kendt. Og han har i løbet af fredagen været nede hos Yahya Hassans mor for at fortælle hende, at afdelingen kommer og sørger for at sætte en ny dør i hos hende. Døren, der er en brandsikker dør, er nemlig blevet så brandskadet på siden ud til opgangen, at den skal skiftes ud.

Falsk artikel løj Yahya Hassan død: Nu politianmelder Ekstra Bladet sagen

Mindre ildebrand
Hos Østjyllands Politi bekræfter fungerende politiinspektør Jesper Bøjgaard fra efterforskningsafdelingen, at politiet nu efterforsker en brand i en opgang i Fjældevænget som påsat.

- Det er en mindre ildebrand, hvor vi har en arbejdsteori om, at den er påsat. Der er forskellige ting, der tyder på, at den er påsat, siger han til Ekstra Bladet.

Håndværkere var fredag eftermiddag på besøg i opgangen og skiftede den brandskadede dør ud. (Foto: Ernst van Norde)
Håndværkere var fredag eftermiddag på besøg i opgangen og skiftede den brandskadede dør ud. (Foto: Ernst van Norde)

Politiets teknikere har fredag formiddag arbejdet på stedet med at sikre spor.

Her truer Yahya Hassan mand på gaden

Nøglebrik kan vise hvem ildspåsætter er
Hvis politiet har ret i sin teori om, at branden er påsat, så bliver det ifølge Lennart Skytte spændende at se, hvem der har brugt sin nøglebrik til at komme ind i opgangen kort før klokken to natten til fredag.

- Hvad ildspåsætteren muligvis ikke ved, er, at vore systemer registrerer alle, der bruger nøglebrik til at komme ind og ud af opgangsdørene. Vi kan se tidspunkter, og vi kan se hvilken lejlighed, som den pågældende nøglebrik knytter sig til, siger Lennart Skytte til Ekstra Bladet.

De oplysninger vurderer politiet også er interessante.

Ekstra Bladet fandt Yahya Hassan: Se hele interviewet her

- Det indgår naturligvis som en del af efterforskningen, siger Jesper Bøjgaard, som ikke har yderligere kommentarer.

Der var ingen, der kom til skade under branden. Yahya Hassan selv giver på sin Facebook-profil udtryk for, at han føler sig forfulgt af en bestemt bande, og han giver samtidig udtryk for, at han har tænkt sig at hævne angrebet.

Ekstra Bladet traf Yahya Hassans mor i opgangen, og hun gav udtryk for, at hun ikke på nogen måde ønskede at gå i dialog med avisens journalister.

Yahya Hassan smidt ud af Nationalpartiet