12 gæster forgiftet på d'Angleterre

12 gæster er blevet syge med kvalme, diarré og mavesmerter efter at have spist på luksushotellet d'Angleterre i København

De mennesker, Ekstra Bladet mødte foran Hotel d'Angleterre var lettere overraskede over fødevarekontrollens fund. (Video: Camilia Soltani)

Hyldebæ.

Restauranten på det fem-stjernede Hotel D'Angleterre på Kongens Nytorv i København har begået en brøler med store konsekvenser for gæsterne.

Fødevarekontrollen oplyser, at hotellet i har 'serveret hyldebæris som en del af en dessert. Isen indeholder hyldebær, der har været utilstrækkeligt varmebehandlet. Som følge heraf er der indrapportet 12 tilfælde af syge spisegæster.'

Gæsterne har spist i hotellets michelin-kårede restaurant 'Marchal ' som i fjor blev kåret som årets restaurant af Den Danske Spiseguide.

Se også: Hotel d'Angleterre-restaurant er årets bedste

Hotellet kontaktede i går Fødevarestyrelsen, som med det samme rykkede ud.

Tog ikke højde for kogetiden
'På tilsynet er det konstateret, at den anvendte opskrift ikke tager højde for at kogetiden for rå hyldebær skal være min. 15 minutter for at sikre bærrene.'

Hotellet fik en indskærpelse af Fødevarestyrelsen og indrømmede ifølge en kontrolrapport:

'Vi har varmebehandlet bærrene i en særlig maskine, hvor bærrene varmes op til 100 grader, men tiden har været for kort'.

Signe Thorup, kommunikationsmanager på hotellet bekræfter hændelsen.

- Jeg blev orienteret om sagen i går. Det handler om at hyldebærerne ikke blev varmebehandlet ordentligt, siger hun til Ekstra Bladet.

Kort tid efter skriver hun en e-mail:

'Vi ser med stor alvorlighed på hændelsen, og nye procedurer er allerede blevet indført. De berørte gæster har naturligvis fået refunderet deres udgifter i forbindelse med deres middag. Og de vil yderligere modtage et gavekort på en ny middag.'

- Symptomerne for de gæster, vi har været i dialog med, har været 'løs mave', skriver hun.

Fødevarechef Jakob Munkhøj Nielsen, Fødevarestyrelsen, uddyber, hvad d'Angleterre har oplyst om  symptomerne:

'Symptomerne hos de berørte gæster har været kvalme, diarré og mavesmerter, siger han.

Giftige bær
Hyldebær indeholder giftstoffer, som i løbet af kort tid efter indtagelse, kan give symptomer som diarré og opkastninger.

'Spis kun hyldebær, som har været opvarmet. Kog bærrene 15-20 minutter. Det giftige stof ødelægges ved opvarmning,' opfordrer Fødevarestyrelsen, som anser sygdomsudbruddet på d'Angleterre som værende opklaret.

Det fremgår at kontrolrapporten, at det var hotellet selv, der kontaktede Fødevarestyrelsen. Hotellet har selv gjort en indsats for at finde frem til gæster, der er blevet syge.

I tidligere lignende sager, er det Fødevarestyrelsen, der gør arbejdet med at ringe rundt til restaurant- og hotelgæster for at høre, om de er blevet syge. Det gør man blandt andet for at skabe overblik over omfanget af et sygdomsudbrud.

Signe Thorup skriver i en mail:

'Vi rapporterer til Fødevarestyrelsen, at vi har haft spisende gæster, som har fået maveonde efter deres besøg hos os samt en oversigt over, hvad pågældende gæster har indtaget. De har alle fået den samme dessert - hyldebæris, hvilket retter mistanken mod hyldebærrene, som skal tilberedes specielt for ikke at give maveubehag. Hyldebærrene skal koges i 15-20 minutter. I vores tilfælde har man i køkkenet ikke taget højde for, at det tager nogle minutter for termomixeren at nå de 100 grader, da den blev indstillet på 15 minutter. Derved blev hyldebærrene ikke kogt i de fulde 15 minutter.'

1 af 2 
2 af 2 12 gæster er blevet syge af hyldebæris på luksushotellet d'Angleterre i København. (PR foto)
46 kommentarer
Vis kommentarer