Afsløret igen, igen: Bunkevis af gamle fødevarer på hylderne

Fortsat salg af gammel mad i Netto får en chef til at spørge butikscheferne, om de har valgt det rette job

Ekstra Bladets medarbejder kunne slæbe flere poser gammel mad ud af Netto i Faxe. Foto: Per Rasmussen
Ekstra Bladets medarbejder kunne slæbe flere poser gammel mad ud af Netto i Faxe. Foto: Per Rasmussen

Gammel og potentielt sundhedsskadelig leverpostej, margarine, grød, slik, babymad, mayonnaise og remoulade.

Selvom det er 11 måneder siden, Ekstra Bladet for første gang tømte en Netto-butik for gammel mad og spredte det ud over fortovet, fortsætter landets største og mest lønsomme discountkæde med at sælge fødevarer med overskreden holdbarhed til danskerne.

Kup Ekspert: Denne Netto-butik skal alle undgå

Madvarerne ovenfor er blot et beskedent udpluk af det, som Ekstra Bladets maddetektiv de seneste dage har købt i Netto i Faxe og i Københavns Sydhavn, hvor medarbejderne oplyste, at de ikke havde haft den fornødne tid til at rydde op.
Lovede oprydning
I fjor lovede en topchef i discountkæden ellers, at det ulovlige og i nogle tilfælde sundhedsfarlige salg skulle ophøre.

- Det er pinligt. Det må ikke ske. Det er dybt beklageligt. Vi kigger indad for at undgå, at det gentager sig, forsikrede regionschef Kenneth Luxhøi.

Men det gentog sig. Igen og igen. Gennem knapt et år har denne avis efter tips fra et korps af frivillige datojægere med jævne mellemrum afsløret Netto-buutikker på Jylland, Fyn og Sjælland i at bugne med såkaldte datovarer.

De seneste dage har vi købt chokolade, som blev for gammelt i januar, babymad, der blev for gammelt i marts – og så videre. I alt 114 gamle varer.

De seneste dage har vi købt chokolade, som blev for gammelt i januar, babymad, der blev for gammelt i marts – og så videre. I alt 114 gamle varer. Foto: Per Rasmussen
De seneste dage har vi købt chokolade, som blev for gammelt i januar, babymad, der blev for gammelt i marts – og så videre. I alt 114 gamle varer. Foto: Per Rasmussen

Datovarer købt i Netto i Sydhavnen i København. Privatfoto
Datovarer købt i Netto i Sydhavnen i København. Privatfoto

Nu som tidligere bedyrer Netto, at der er tale om svipsere, og at butikkerne generelt er fine og har ’Danmarks bedste smiley-resultater for supermarkedskæder’.
Farlig prioritering
Men fødevareekspert og bromatolog Orla Zinck er langt fra overbevist.

- Jeres mange stikprøver beviser jo klokkeklart, at Nettos hovedkontor kynisk prioriterer lave lønbudgetter og høj indtjening over anstændigt købmandskab og fødevaresikkerhed, siger han med henvisning til, at nogle madvarer udvikler farlige bakterier, når de ældes.

En Netto-ansat, som Ekstra Bladet har talt med, synes også, at Nettos topledelse dikterer et lønbudget, der ikke levner tid til oprydning i butikkerne.

- Men ude i Nettos distrikter arbejder vi trods alt hver dag hårdt på, at sortimentet er friskt, men det kniber med tiden, siger hun.

For at bevise at man lokalt bestemt ikke negligerer problemerne, har hun vist Ekstra Bladet en vred mail sendt fra en distriktschef til 11 butikschefer på Sydsjælland.
'Hvor er stoltheden?'
Den blev sendt ud få timer efter, at Ekstra Bladet mandag handlede gamle varer i Faxe og derefter orienterede hovedkontoret.

'Jeg er vildt skuffet over, at vi kan komme så langt ud – i stedet for at arbejde rigtigt fra start af! Hvor er grundigheden, stoltheden over det,man leverer hver dag til sine kunder, henne', spørger distriktschefen i mailen og kræver oprydning.

- Bravo, siger Orla Zinck og fortsætter:

- Endelig en ærlig og samvittighedsfuld leder i Netto, der tør sætte klare ord på problemet og gøre noget ved det. Hun bør forfremmes og erstatte den nuværende kvalitetschef i hovedkontoret i Aarhus.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kunder: Godt, at I kom

Ekstra Bladet mødte et par Netto-kunder foran butikken i Faxe.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Betinna Schmidt, førtidspensionist, Faxe: - Alle datoer skal tjekkes
- Jeg har fulgt Ekstra Bladets tema om gammel mad og tænkte, at det var et spørgsmål om tid, inden I også kom her. Butikken har længe haft store problemer, som blandt andet gør det nødvendigt at tjekke alle datoer. Godt, at I kom, så der bliver gjort noget ved problemet, siger Betinna Schmidt.

- Det overrasker mig ikke, at I kan finde så meget gammel mad, men det er virkelig for dårligt. Det skyldes slinger eller personalemangel. Det er synd og skam, at maden ikke bliver sat ned i pris, inden den bliver for gammelt. Det er et unødvendigt og helt horribelt madspild.

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen

Ebbe Keis Pommer, avissælger, Faxe: - Store problemer i butikken
- Jeg handler derinde dagligt, og der har været store problemer, så ingen overraskelse, at I finder gammel mad, siger Ebbe Keis Pommer.

- Mit syn er dårligt, så jeg kan ikke se de små datomærker. Derfor kommer jeg desværre ofte hjem med ferskvarer, som har sidste salgsdato på den dag, hvor jeg køber dem – uden at det er tydeligt markeret med et gult klistermærke med ’nedsat pris’ på grund af varens alder.

Tips og guides Pas på: Supermarkeder sælger gammel mad - her er den helt gal

Nettos babymad er holdbar til den 31. august 2017, viser Ekstra Bladets datotjek. Fødevarer Netto solgte et år for gammel babymad

Hold øje: I Netto på Jagtvej på Østerbro i København fandt fødevarekontrolløren onsdag i sidste uge gammelt svinekød, skinke, torsk, laks, mozzarella og skimmelost. Foto: Olivia Loftlund Fødevarer Netto blæser på Fødevarekontrol: Sælger gammel mad alligevel

Nettos babymad er holdbar til den 31. august 2017, viser Ekstra Bladets datotjek. Fødevarer Netto solgte et år for gammel babymad

Fødevarer Netto flød med gammel mad: Et kvart ton spredt ud over fortovet

Fødevarer Rikke er Danmarks dato-duks: Hendes Fakta er næsten perfekt

Fødevarer Op til to måneder for gammelt: Rema i brøler med bøffer og babymad

-Ja, jeg ville sgu ikke æde det, siger Bilka-kunden Hans Andersen.
Det blev et lille tilløbsstykke, da Ekstra Bladet parkerede sit indkøb ud over en hel p-bås foran Bilka. Foto: Tim Kildeborg Jensen. Fødevarer På uanmeldt besøg: Finder gammel mad for 10.000 kroner i supermarked

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

 

 

Netto: Det skal vi have set på

Ekstra Bladet har efter de seneste stikprøver i Netto i Københavns Sydhavn og i Faxe skrevet til Nettos ledelse og spurgt:

- Der tegner sig et billede af, at der kan være generelle problemer med datovarer i Netto, og at der ikke er tale om enkelte svipsere eller missere, sådan som I hidtil har hævdet. Så spørgsmålet er, om der i virkeligheden er den fornødne tid til at gennemgå butikkerne?

Regionschef Braw Bakir skriver:

'Det er gennem vores basisrutiner, at vores mere end 500 butikker i 2019 har vist nogle af Danmarks bedste smileyresultater for supermarkedskæder. Men det er klart, at vi selvfølgelig skal se på, hvorfor de to butikker har misset flere varer, end det vi finder tilfredsstillende'.

Han knytter også en kommentar til mailen sendt fra en distriktschef til butikschefer:

'Vi har klare basisrutiner, og når vi misser dem i en butik, frustrerer det naturligvis en engageret leder, hvilket mailen er et udtryk for. Ikke mindst når vi ved, hvordan vores medarbejdere og ledere hver dag gør en kæmpe indsats for at sikre vores 550.000 daglige kunder en god oplevelse, og at vi fortsat har et af Danmarks bedste smileyresultater for supermarkedskæder'.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Afsløret igen, igen og igen

I en Netto i København fandtes store mængder gammelt kød. Foto: Henning Hjort
I en Netto i København fandtes store mængder gammelt kød. Foto: Henning Hjort

Ekstra Bladet har gang på gang siden august sidste år afsløret, at medarbejderne i især landets største discountkæde Netto tilsyneladende er så hårdt spændt for, at nogle butikker får lov til at flyde med blandt andet pølser, fisk, leverpostej, skinke og ost med overskreden holdbarhed. Her er nogle eksempler.

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund

Foto: Henning Hjorth
Foto: Henning Hjorth

347 kommentarer
Vis kommentarer