Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Undgå økonomiske juletømmermænd

Planlægning og overblik er nøgleord, hvis du skal komme igennem julemåneden med penge på lommen

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Kalenderen viser meget snart første december, og det markerer for mange, at julegaveræset er skudt i gang.

Men kigger man sig ikke for, risikerer man at kaste flere penge ud på julegaver, julemad og juleslik, end der egentlig er råd til. Men det kan undgås med nogle få gode råd.

- Vær i god tid og brug god tid på at planlægge. Så kommer man langt med de samme penge.

Det siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, til ekstrabladet.dk

Fastlæg budgettet
Hun fortæller, at danskernes gaveindkøb typisk foregår på to forskellige måder:

- Den ene er, at man indhenter juleønsker og tager ud for at købe dem. Men man opdager så, at de er udsolgt, og så ender det ofte med, at man køber noget andet - og det er ofte dyrere. Og inden man ser sig om, har man brugt for mange penge.

Læs også:

Se også: Juleudsalg puster til den økonomiske krise

- Man kan vende det om og være top-struktureret. Man skal se på budgettet og fastlægge, hvor meget der skal bruges i alt på gaver, mad og så videre. Man skal skrive ned, hvad der er behov for, sætte beløb på og så holde sig inden for det, siger hun.

For gavmild
Får man ikke styr på de kommende ekstraudgifter, som december ofte indebærer, kan det gøre ondt langt ind i det nye år. Og derfor skal man passe på med at være mere gavmild, end hvad pengepungen kan bære.

Læs også:

Se også: Store byttedag er blevet store udsalgsdag

- Mange mennesker er gavmilde, men det er ærgerligt, hvis man ikke har råd til det. Så får man nogle økonomiske tømmermænd bagefter, og de kan vare i lang tid. Og tømmermænd, der varer i lang tid er ikke særlig sjovt at have, siger forbrugerøkonomen.

Men den fælde kan let undgås, hvis der bliver fastlagt et budget.

- Det dummeste er at lade være med at sætte beløbsgrænser på. Det har en psykologisk virkning. Har man sagt maksimum 200 kroner til en gave, så vil man også søge inden for det beløb.

Køb på nettet
Et enkelt råd til de danskere, der kan føle, at pengene har svært ved at slå til i den dyre julemåned, er, at gaverne skal handles på nettet.

Læs også:

Se også: Sådan køber du julegaverne på nettet

- Hvis du vil være prisbevidst og undgå at snyde dig selv og stå i den situation, at man ærgrer sig enormt over at have set den samme varer billigere et andet sted, skal man bruge nettet og tjekke priser der, siger forbrugerøkonomen.

Vil man ikke købe på nettet, er der overordnet set to strategier til billigere julegaver, om end de indebærer visse risici: Køb gaverne tidligt eller meget sent.

- November er en god måned at købe, så det er faktisk ved at være for sent. De fleste køber gaver i de første to uger af december, så hvis man lige er foran, får man ofte lidt ekstra rabat, fordi mange steder gerne vil fordele julehandlen.

- Og hvis du har is i maven og venter til i sidste øjeblik, så er mange varer allerede sat ned, og der kan være gode tilbud at hente, siger Ann Lehmann Erichsen, der dog advarer og siger, at man ved denne fremgangsmåde risikerer, at den ønskede julegave kan være udsolgt.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen