Kinesiske falsknerier når nye højder

Forretningsmand løj sig til tillidsposter og højere social rang, da han købte en bank der ikke eksisterer

Forretningsmanden Lin Chunping har føjet nye højder til de kinesiske falsknerier. Han opfandt en bank og påstod at have købt den (Foto: AP)
Forretningsmanden Lin Chunping har føjet nye højder til de kinesiske falsknerier. Han opfandt en bank og påstod at have købt den (Foto: AP)

I Kina er de ved at drukne i falske iPhones, piratkopierede dvd’er og billige Louis Vuitton tasker, alligevel er det lykkes Lin Chunping at løfte falsknerier til nye højder. Han opfandt en amerikansk bank og påstod at have købt den, fortæller nyhedsbureauet AP.

I januar måned blev den ellers ukendte forretningsmand, Lin Chunping, berømt da statslige medier i Kina berettede historien om, at han havde overtaget Atlantic Bank i staten Delaware, USA.

Han blev hyldet og i hans fødeby fik han en prestigefyldt politisk post, og blev kaldt ’legendarisk’.

Arbejdede sig op fra bunden
Historien om, hvordan han havde arbejdet sig op fra at sælge knapper til at købe en kobber og guldmine i Ghana gik rent ind. Han fortalte tilmed, hvordan han havde brugt to år på at vriste banken ud af dens jødiske ejere. Historien var samtidigt et billede på, hvordan Kina er på vej frem, men det går tilbage for USA, så Lin Chunping blev en helt.

For kort tid siden blev han anhold og fjernet fra sin politiske post da det viste sig at historien om banken var det pure opspind.

Lin Chunpings historie viser, hvordan falsknerierne har udviklet sig i Kina fra at kopiere varer til at kopiere hele forretninger.

Falske butikker, falsk universitet
Sidste år fandt myndighederne fem falske Apple-store butikker i den sydvestlige del af Kina. Butikkerne var nøjagtige kopier af de originale helt ned til de ansattes tøj.

I den østlige Shandong provins kom det frem, at en lang række studerende, som havde betalt næsten 5.000 dollars for at studere på Shandong Institue og Light Industry, blev snydt af to svindlere. Efter at have studeret i fire år fik de kort før den afsluttende eksamen at vide, at de ikke gik på skolen, men deltog i et privat kursus, som lejede lokaler på skolen. Lederen af kurset var forsvundet.

De studerende er heller ikke selv bange for at snyde på vægten. Således vurderer Zinch China, en del af uddannelses netværket Zinch.com, at 90 procent af alle anbefalinger til amerikanske skoler fra kinesiske studerende, er falske. 70 procent af alle opgaver er ikke skrevet af de studerende selv.

Samfundet fyldt med meningsløs snak
He Huaihong, der er professor i filosofi på Peking University, mener den udbredte snyder-kultur skyldes en disharmoni mellem den officielle kommunistiske politik og den kapitalistiske økonomi.

- Man taler et sprog, der stammer fra en politisk revolution fra sidste årtusinde, som er så langt fra virkeligheden, at samfundet er fyldt med meningsløs, tom snak, siger He Huaihong.

Lin Chunping har indrømmet af han gerne ville øge sin sociale status og sine chancer for en karriere i banksektoren med sin svindlerhistorie. Han har ikke tjent penge på sin løgn, men er anklaget for

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen