Sprut godt for mandehjerter

Stik imod gængse advarsler mod alkohol, viser ny undersøgelse nu, at det beskytter mænds hjerter at indtage berusende drikkevarer

Ny undersøgelse viser, at alkohol er godt for mænds hjerter. (Foto: Colourbox)
Ny undersøgelse viser, at alkohol er godt for mænds hjerter. (Foto: Colourbox)

Endelig kommer nyheden, som mange mænd i årevis har ventet på. Drik løs og beskyt dit hjerte.

En ny stor spansk undersøgelse, beskrevet på BBC, viser nemlig, at alkohol nedsætter mænds risiko for hjertesygdom betydeligt. Og jo mere alkohol manden drikker, desto mere falder risikoen for iskæmisk hjertesygdom faktisk.

Mens kvinderne fortsat skal holde sig fra sprutten, peger undersøgelsen på, at mænds risiko for såkaldt iskæmisk hjertesygdom, som skyldes åreforkalkning, falder med en tredjedel, hvis de husker at drikke alkohol hver dag.

50 procent mindre risiko
Undersøgelsen omfatter mere end 15500 mænd og 26000 kvinder i alderen 29-69 år. Testpersonerne har redegjort for deres livsstil og drikkevaner og er blevet fulgt igennem ti år.

Ifølge undersøgelsen faldt risikoen for iskæmisk hjertesygdom med 35 procent for mænd, der drak mindre end en genstand vodka om dagen. Mænd, der derimod drak mellem tre og 11 genstande om dagen, havde hele 50 procent mindre risiko for at få hjerteproblemer.

Sundhedsstyrelsen advarer
Alligevel er der ifølge Sundhedsstyrelsen ingen grund til at kaste sig helt ukritisk over julefrokosternes bugnende spruttilbud.

- Undersøgelsen bekræfter, hvad vi allerede ved. At små mængder af alkohol har en gavnlig effekt på iskæmisk hjertesygdom, altså åreforkalkning, på især mænd, siger specialkonsulent hos Sundhedsstyrelsen, Kit Broholm, til ekstrabladet.dk.

Hun bekræfter også, at jo mere alkohol, mænd drikker, desto større er beskyttelsen mod iskæmisk hjertesygdom. Hun vil dog ikke råde d'herrer til at sætte alkoholforbruget i vejret af den grund, for selvom en eller mange bajere virker godt på en type hjertesygdom, så øger store mængder af alkohol i den grad risikoen for andre alvorlige sygdomme - også hjertesygdomme.

Kvinder tåler alkohol dårligt
- Man skal afveje det her grundigt, for selvom en eller flere genstande virker godt på en type hjertesygdom, så øger flere genstande om dagen risikoen for andre hjertesygdomme som blodprop og cardiomyopati, siger Kit Broholm.

Alkohol bidrager til 60 forskellige sygdomme, og selv en enkelt genstand om dagen øger risikoen for kræft i for eksempel mundhule, svælg, spiserør, tarm og bryst.

- Selvom en lille smule alkohol om dagen har en positiv effekt navnlig på midaldrende mænd, så virker det ikke relevant at forebygge sin hjertesygdom med et kræftfremkaldende stof som alkohol, når vi ved, at iskæmisk hjertesygdom forebygges glimrende af sund kost og motion, som er noget, der på alle måder er sundt for kroppen, siger Kit Broholm, og understreger, at en enkelt genstand om dagen er tilstrækkelig til at reducere risikoen for iskæmisk hjertesygdom.

1,8 millioner dør af alkohol
Hun forklarer undersøgelsens resultat med hensyn til kvinderne med, at kvinder omsætter alkohol på en anden måde end mænd. De kvindelige hormoner beskytter mod hjertesygdomme i kvindernes ungdom. Derudover påpeger Kit Broholm, at kvinder for eksempel har større risiko for at blive afhængige af alkohol end mænd.

Mellem 3000 og 6000 danskere dør om året af alkoholrelaterede sygdomme.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere