Ni mand anholdt i Kaupthing-sagen

Nyrige islandske finansfolk væltede øens vulkan-økonomi. Nu er oprydningen i gang i det kaos finansfolkene skabte frem til sammenbruddet i 2008

Islands økonomi brød sammen i 2008. Oprydningen efter det økonomiske kaos er i fuld gang. Her er folk dog i gang med at rydde op efter et kraftigt vulkanudbrud på Island i 2010. Det er ikke nemt at være islændig i disse år.
Islands økonomi brød sammen i 2008. Oprydningen efter det økonomiske kaos er i fuld gang. Her er folk dog i gang med at rydde op efter et kraftigt vulkanudbrud på Island i 2010. Det er ikke nemt at være islændig i disse år.

Politiet i London og på Island slog onsdag morgen til i en større razzia, der involverede 135 betjente. I alt ni personer blev anholdt ved razziaen, herunder de to brødre, ejendomsspekulanterne Vincent og Robert Tchenguiz. Syv anholdelser fandt sted i London, to i Reykjavik på Island.

Razziaen sker i forbindelse med opklaringen af skandalen omkring den krakkede islandske bank Kaupthing Bank. 10 privatadresser og firmaer blev ransaget i en operation, der blev indledt klokken 05.30 engelsk tid.

Tchenguiz-brødrene var blandt storkunderne i Kaupthing Bank. De to brødre er velkendte fra det engelske jetset. De udsendte via deres firma senere onsdag en pressemeddelelse om anholdelserne.

- Vi blev anholdt tidligt i morges og bliver afhørt vedrørende vores forretninger med Kaupthing Bank, skrev brødrene i pressemeddelelsen.

Robert Tchenguiz brugte bl.a. lån fra Kaupthing Bank til at finansiere købet af supermarkedskæden Somerfield. Han sad også i bestyrelsen for Exista, det islandske holdingfirma, der var største aktionær i Kaupthing Bank.

En talsmand fra det britiske bagmandspoliti siger, at de syv anholdte formentlig ikke vil blive sigtet, men blot er hentet ind til afhøring om deres forretninger med banken.

Ekstra Bladet afslørede i 2006 og 2007 bankens tætte forbindelser til russiske spekulanter og afslørede også, hvordan banken anvendte et vidt forgrenet netværk af skuffeselskaber i Luxembourg og Caribien.

Som følge af afsløringerne lagde Kaupthing Bank sag an mod Ekstra Bladet i London efter at være blevet afvist af pressenævnet i Danmark. Sagen blev afsluttet ved forlig.

Efterfølgende gik Kaupthing Bank konkurs og bankens bestyrelsesformand Sigurdur Einarsson blev anholdt efter at der blev udstedt international anholdelsesbegæring via Interpol.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen