Her får du heroin på recept

Efter mange års diskussion åbner i morgen det første behandlingstilbud, der skal tilbyde lægeordineret heroin. Om to uger er de klar til at give den første sprøjte heroin

Om to uger vil personalet på Glostrup Kommunes misbrugscenter for første gang udlevere lægeordineret heroin. (Foto: Thomas Sjørup)
Om to uger vil personalet på Glostrup Kommunes misbrugscenter for første gang udlevere lægeordineret heroin. (Foto: Thomas Sjørup)

Der er stadig en gennemtrængende duft af maling i de nyindrettede lokaler hos Glostrup Kommunes misbrugscenter. Her skal fire til fem heroinmisbrugere i morgen begynde deres behandling, og hvis alt går efter planen, skal de om to uger have deres første lægeordinerede sprøjte med heroin.

Efter mange års diskussion vedtog Folketinget i 2008 en lov, der gjorde det muligt at give lægeordineret heroin til svære misbrugere. Glostrup Kommune er sammen med København, Esbjerg, Odense og Århus de første kommuner, der har planer om det.

– I den første periode på ca. 14 dage, skal brugerne kun have metadon. Det gør vi blandt andet for at finde ud af, hvor meget heroin, vi efterfølgende skal give dem. Vi starter med fire til fem brugere, men inden for det første år, skal vi op på 20, forklarer Vivian Kjær, der er afdelingssygeplejerske hos Glostrup Kommunes misbrugscenter .

En god investering
Heroinmisbrugerne er blevet nøje udvalgt, og det er en forudsætning, at de har været i almindelig metadonbehandling først uden succes. Den lægeordinerede heroin kommer til at koste omkring 100.000 skattekroner om året per person. Oveni kommer for eksempel personale- og lokaleomkostninger. Men ifølge Vivian Kjær er det en god investering:

– Erfaringer fra udlandet viser, at nogle af misbrugerne, som har fået lægeordineret heroin, er blevet stoffrie efter et til to år. Og så får de en bedre livskvalitet. De får heroin, som vi kender styrken på, der er sundhedsfagligt personale i nærheden af dem, og det bliver lettere at hjælpe dem med deres sociale problemer, siger hun og fortsætter:

– Misbrugere har et stressende liv, her får de lov til at slappe af, fordi de ikke skal jage stoffet. Samtidig giver et illegalt misbrug blandt andet bylder og boldpropper. Og hvis misbrugerne for eksempel deler sprøjter, kan de blive smittet med en lang række sygdomme som for eksempel hiv.

Specialuddannet personale vil to gange om dagen udlevere heroin til brugerne. Samtidig vil de give råd om hygiejne og forklare, hvordan man stikker sig med nålen rigtigt. Ud over det bærer personalet af sikkerhedsmæssige årsager en overfaldsalarm.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere