Sygehus-skandalen: Derfor kunne det ske

En snarrådig sygeplejerske opdagede en utæt slange i den såkaldte special-vaskemaskine på Slagelse Sygehus

Det var en fejl i denne maskine, der resulterede i, at 719 personer er blevet udsat for potentiel HIV-smitte. (Foto: Linda Johansen)
Det var en fejl i denne maskine, der resulterede i, at 719 personer er blevet udsat for potentiel HIV-smitte. (Foto: Linda Johansen)

Se historien i tv-klippet herover
--------------------

Det var en utæt slange, der er skyld i, at 719 patienter på Slagelse Sygehus kan være blevet smittet med så alvorlige sygdomme som HIV og leverbetændelse.

Det fortæller overlæge Ove Bendtsen fra Slagelse Sygehus til ekstrabladet.dk.

Læs også: Slagelse Sygehus undersøger 719 for smitterisiko

- Det var en af vores opmærksomme sygeplejersker, der opdagede fejlen. Pludselig undrede hun sig over, at der var luftbobler i en lille gummislange inde i vaskemaskinen, der leder vand hen til de dyser, der spuler udstyret af, siger han til ekstrabladet.dk og fortsætter:

- Utætheden har så gjort, at slangen ikke har kunnet spule ordentligt, og derved opstod problemet, siger han.

Læs også: Embedslæge: Det må ikke ske

Ifølge Ove Bendtsen er det producentens ansvar at sørge for vedligehold af maskinen, men de sædvanlige rutiner har ikke omfattet et tjek af slangen.

- Et tjek af gummislangerne har ikke været en del af den normale procedure, som de har anvendt, når de har kigget maskinen efter. Derfor blev fejlen altså ikke opdaget, før vores sygeplejerske undrede sig og gjorde opmærksom på luftboblerne. De procedurer er nu blevet lavet om, siger overlægen til ekstrabladet.dk.

Overlægen fortæller endvidere, at fejlen i special-vaskemaskinen er et isoleret tilfælde.

Læs også: Producent: Vi har ansvaret

- Maskinerne står over det meste af verden, men producenten har taget kontakt til dem alle. Og ingen af stederne har de haft de samme problemer som hos os. Det er således ikke et generelt problem med de utætte slanger, siger han til ekstrabladet.dk.

Har du fået foretaget en kikkertundersøgelse på Slagelse Sygehus, så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller mail 1224@eb.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen