Her er Københavns klammeste købmænd

Se hvilke butikker, du skal styre uden om, hvis du vil undgå mad med larver og manglende mærkning

Madvarer på toilettet, massevis af æg i et ødelagt køleskab og møl og mug i maden.

Det var ikke småting, Fødevarestyrelsen fandt, da de på en kontrolaktion med Politi og SKAT besøgte seks mindre københavnske købmænd i september måned.

Se også: Syv ton fødevarer beslaglagt

Butikkerne havde så meget rod og fusk i biksen, at myndighederne beslaglagde eller nedlagde forbud mod salg af 7,5 ton fødevarer fra de seks steder.

Levende dyr i maden
Fem af de seks købmænd ligger i københavns nordvestkvarter og sælger alle grøntsager og etniske specialiteter. Men som kontrolaktionen afslørede, risikerer du at få meget andet end lækre specialiteter med hjem i indkøbsposen:

- Der er levende møl, larver og pupper i nødderne, konstateres det i kontrolrapporten fra besøget hos virksomheden J & B Supermarked på Frederikssundsvej i Nordvest.

Se også: Afsløring: Sure smiley gemmes væk

Også i butikkens kager fandt kontrollanterne 'massive forekomster af levende møl', og i flere kasser i butikslokalet fandt de brød med synligt grøn mug. I et ødelagt køleskab stod iøvrigt 32 bakker æg opbevaret ved 22 grader.

Virksomheden ønsker ikke at udtale sig til Ekstra Bladet.

Snavs og gamle varer
Hos forretningen Super Center en smule længere ude ad Frederikssundsvej var der så beskidt, at fødevaremyndighederne valgte at politianmelde butikken.

- Flere hylder har sorte belægninger med snavs, skriver de i kontrolrapporten, der også nævner hylder og paller med fastgroet snavs og gamle fødevarer.

Også i forretningen Wajid Food på Istedgade havde de problemer med hygiejnen, da kontrollen var på besøg. Derudover kunne butikken ikke redegøre for, hvor flere af deres varer kommer fra - den såkaldte sporbarhed -, og kontrollanterne vurderede, at cirka 25 procent af varelageret ikke var mærket korrekt.

Over for Ekstra Bladet forklarer butikkens ejer Rashid Hussain dog, at han har helt styr på, hvor hans varer kommer fra.

- Der var sporbarhed på de her produkter, men bilagene lå hos min revisor. Så hvis de kom dagen efter, kunne de se alt, hvad de har krav på, siger han.

Neger peber
Netop manglende sporbarhed og mærkning var et af de allerstørste problemer blandt de seks københavnske købmænd i kontrolaktionen.

Det gjaldt også for Konya Bazar på Frederikssundsvej, hvor Google Translate tilsyneladende har været i brug for at oversætte flere af varernes ingredienslister. I hvert fald var det ren volapyk, kontrollanterne kunne læse på emballagen:

- Af den påtrykte ingrediensmærkning fremgik det, at produkterne bl.a. skulle indeholde følgende ingredienser: 'neger peber', 'krudt', 'tørret rødbrun', 'terning', 'give hals blade', 'landskab sennep' og 'give udtryk', skriver de.

Mad på toilettet
I det hele taget er det en god idé at styre uden om de etniske købmænd på Frederikssundsvej, hvis du vil være helt på den sikre side. Her ligger nemlig fire af de seks klamme købmænd.

En af dem er Jerusalem Frugt & Grønt, hvor feta og samosa blev opbevaret alt for varmt, mens flere varer i butikken var blevet for gamle.

Se også: Afsløring: Butikker bugner med gammel mad

Hos den sidste forretning i kontrolaktionen tyder noget på, at man har manglet ledige kvadratmeter i butikken. I hvert fald opdagede kontrollanterne, at butikken Istanbul Bazar opbevarede fødevarer et noget utaditionelt sted:

- På toilettet i lagerbygningen i gården opbevares fødevarer under uhygiejniske forhold med risiko for kontaminering af fødevarer, skriver de.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra alle seks butikker, men det lykkedes os hverken at få fat i Super Center, Konya Bazar, Jerusalem Frugt & grønt eller Istanbul Bazar.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere