Sådan får du billige oplevelsesgaver

Der er mange penge at spare på oplevelsesgaver, hvis du forstår at lede de rette steder

Det er snart jul, og du kan spare mange penge, hvis du leder efter dine oplevelsesjulegaver de rette steder. En oplevelsesgave kan for eksempel være en tur i en svinedyr Porsche 911 som den på billedet. (Foto: AP)
Det er snart jul, og du kan spare mange penge, hvis du leder efter dine oplevelsesjulegaver de rette steder. En oplevelsesgave kan for eksempel være en tur i en svinedyr Porsche 911 som den på billedet. (Foto: AP)

Et chokoladekursus, et romantisk ophold for to eller en køretur for drengerøve i en dyr sportsvogn.

Mulighederne er mange, hvis du er en af dem, der foretrækker at glæde dine nærmeste med oplevelser i stedet for ting. Og i så fald er du langt fra alene, for hvert år ved juletid eksploderer salget af oplevelsesgaver.

Se også: Ny slagmark for tilbudsjægerne

For eksempel viste en undersøgelse, Interresearch lavede for Dansk Erhverv sidste år, at 27 procent af de voksne danskere havde planer om at lægge en oplevelsesgave under juletræet.

En anden undersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har lavet for Søndagsavisen, har afsløret, at 62 procent af danskerne har fået en oplevelsesgave inden for de seneste fem år.

Få julegaver til spotpris
Men hvad de færreste ved er, at der findes et billigere alternativ til de oplevelsesgaver, der kan fås på posthuset, i supermarkedet og hos boghandleren.

Ifølge tilbudsjægeren Peter Alexanian kan du skyde genvej til billige oplevelsesgaver ved at købe deals i stedet for de mere traditionelle oplevelsesgavekort. En deal er et tidsbegrænset tilbud, som giver dig rabatter på alle mulige produkter.

Peter Alexanian er medejer af virksomheden All2day.dk, der fungerer som en virtuel oversigt over de mange forskellige deals, de forskellige dealsites kan tilbyde lige nu.

Se også: TV: Disse spil skal under juletræet

Af siden fremgår det blandt andet af et eksempel, at du kan ende med at betale næsten tre gange så meget for et wellnessophold, hvis du køber et oplevelsesgavekort frem for en juledeal.

Han forklarer, at fidusen i forhold til deals som julegaver er, at du på mange deals får 14 dages fortrydelsesret, så den person, der får gaven, kan få pengene tilbage efter jul. Mange dealsites kører desuden med en udvidet fortrydelsesret, som betyder, at deres deals også kan byttes på den anden side af jul og nytår.

Nærlæs betingelserne
Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bekræfter specialkonsulent Uffe Foged Jespersen, at den person, du vil glæde med en god deal, har to uger til at ombestemme sig.

- Som udgangspunkt er der fortrydelsesret, når du køber ting og ydelser via fjernsalg. Der er nogle ting, der er direkte undtaget i loven, men jeg mener ikke, at et gavekort vil være omfattet af disse undtagelser, siger Uffe Foged Jespersen til Ekstra Bladet.

Se også: TV: Styr julegaven med en app

Alligevel råder Uffe Foged Jespersen alle dealjægere til at nærlæse betingelserne, fordi der kan være undtagelser eller andre omstændigheder, der har indflydelse på din fortrydelsesret.

- Hvis man giver deals som gave, skal man være opmærksom på, om der gælder en fortrydelsesfrist. Det er min umiddelbare vurdering, at deals oftest er omfattet af den fortrydelsesfrist, der gælder efter loven, som er 14 dage, men Forbrugerklagenævnet har endnu ikke taget stilling til dette spørgsmål, siger han.

Uffe Foged Jespersen understreger, at det derfor altid er en god ide at kigge i de vilkår, der gælder for den aftale, du indgår med dealsitet.

Se dig for
Blandt andet findes der i loven en række undtagelser, som eksempelvis omfatter aftaler om indkvartering, transport, forplejning, catering, rekreative fritidsaktiviteter og kulturbegivenheder, hvis det fremgår af aftalen på hvilken dag eller i hvilken periode aftalen udføres.

Foruden de generelle købsbetingelser skal du også være opmærksom på, at der i visse tilfælde stadig er uklarhed om, hvem der har ansvaret for den vare, du køber hos et dealsite.

Hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen behandler man i øjeblikket en principiel sag om en kvinde, der købte en sofarensning via dealsitet Sweetdeal.dk. Sofaen gik i stykker under rensningen, men hverken renseriet eller Sweetdeal har ifølge DR påtaget sig ansvaret for at have beskadiget sofaen.

0 kommentarer
Vis kommentarer