Utrænede mennesker klynker mere

Hvis du jævnligt dyrker motion, forbedrer du din evne til at udholde smerte, viser ny forskning

Motion giver hår på brystet. Forskning har vist, at tre gange 30 minutters spinning om ugen kan øge smertetolerancen med 20 procent (Foto: Colourbox).
Motion giver hår på brystet. Forskning har vist, at tre gange 30 minutters spinning om ugen kan øge smertetolerancen med 20 procent (Foto: Colourbox).

Hvis du klynker, når du får serveret stærk mad og klager over, at cykelturen på vej til arbejde gør ondt i benene, så skal du overveje at dyrke mere motion.

Ny forskning viser nemlig, at udholdenhedssport øger evnen til at udholde smerte. En australsk forskergruppe testede en gruppe af utrænede personerd evne til at udholde smerte og delte dem herefter op i to. Den ene gruppe blev sat til at træne, mens den anden fik lov til at slappe af i sofaen foran fjernsynet.

Se også: Sprintintervaller: Det nye sorte inden for løb

Efter seks ugers træning testede forskerne forsøgspersonernes evne til at udholde smerte igen. Og her havde træningsgruppen i mellemtiden groet en del metaforiske hår på brystet. De havde nemlig øget deres smertetolerance med 20 procent. De var ikke blevet bedre til at udholde mere intens smerte, men til gengæld kunne de udholde smerte i længere tid. Sofa-gruppen var derimod lige så pivede, som de var før forsøget og havde ikke flyttet sig spor.

Se også: Slappe rygmuskler skader dine ben

Noget af det, der var interessant ved forsøget, var, at personerne i træningsgruppen ikke var gået i en militærlignende træningslejr for at opnå de store fremskridt. Derimod havde de bare cyklet på en spinningcykel tre gange om ugen i 30 minutter. Små motionsfremskridt er altså nok til at gøre store fremskridt, hvad smertetolerance angår.

Se også: Blog: Sådan booster du motivationen

Spørgsmålet er så, hvad man kan bruge det at udholde smerte til? Det giver forskerne også et bud på. Hvis man kan udholde smerte i længere tid, kan man træne mere, før det gør så ondt, at man må stoppe. Og jo mere man kan træne, jo bedre bliver man:

- Motion kan skabe udvikling i hjernens funktioner, som øger tolerancen for smerte, og denne øgede tolerance kan måske medvirke til forbedre præstationer inden for udholdenhedssport, skriver forskerne i tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.

0 kommentarer
Vis kommentarer