Patientforeninger: Nej til aktiv dødshjælp

Kræft og lungesygdomme koster årligt tusindvis af danskere en smertefuld død. Alligevel er deres foreninger imod aktiv dødshjælp

Dødssyge danskere må rejse til Schweiz for at få aktiv dødshjælp. Der er ingen hjælp at hente, hos de danske patientforeninger. Foto: Carsten Ingemann
Dødssyge danskere må rejse til Schweiz for at få aktiv dødshjælp. Der er ingen hjælp at hente, hos de danske patientforeninger. Foto: Carsten Ingemann

Over 15.000 danskere dør hvert år af kræft. Den sidste tid for disse personer, kan være præget af ekstreme smerter. Derfor kan aktiv dødshjælp være en nærliggende tanke for de, der er hårdest ramt.

Formand for landsforeningen En Værdig Død, Flemming Schollaart, har indtil videre hjulpet fire dødssyge danskere med at få aktiv dødshjælp i Schweiz, og han får hele tiden opkald fra syge danskere, der er interesseret i at få hans hjælp til at gå den samme vej.

- Lige nu har jeg kontakt til otte-tolv danskere, som gerne vil have hjælp til aktiv dødshjælp, siger Flemming Schollaart.

Flemming Schollaart har droppet arbejdet som selvstændig for at hellige sig arbejdet med aktiv dødshjælp. Han får dog ikke penge, af de folk han hjælper, i stedet lever han af velgørenhed fra personer, der støtter sagen. Foto: Rasmus Baaner Vagthund Han har hjulpet fire danskere til at dø

Han fortæller, at langt de fleste af de personer, han taler med har kræft. Alligevel bakker Kræftens Bekæmpelse ikke op om, at danske kræftpatienter skal have mulighed for at få aktiv dødshjælp herhjemme.

- Vi går ikke ind for aktiv dødshjælp. Vi går i stedet ind for at man skal have maksimal smertebehandling også selv om, det kan koste den kræftsyge livet, forklarer Kurt Damsgaard, kommunikationschef hos Kræftens Bekæmpelse.

- Men hvad er forskellen på det og aktiv dødshjælp?

- For os er der en væsentlig forskel på, om intentionen med det man gør er at tage et andet menneskes liv eller lindre smerte, siger Kurt Damsgaard.

Canceren har været Jane Aamunds faste følgesvend. Hun har haft livmoderkræft, brystkræft og kræft i ganen. Eftervirkningerne er ulidelige smerter, som nu er blevet for meget. (Foto: All Over/Hanne Juul) Kendte Derfor vil jeg dø nu

Lungesygdommen KOL er en anden stor dræbere. Hver år koster sygdommen omkring 3500 danskere livet. Alligevel bakker Lungeforeningen heller ikke op om, at dødssyge lungepatienter skal have hjælp til at ende deres lidelser.

- Vi bakker op om den gældende lovgivning. Vi er klar over de svære situationer, som patienter og pårørende kan opleve i den sidste tid. Netop på lungeområdet, hvor åndenøden er utrolig skræmmende, skal vi have tillid til, at de fagpersoner, som omgiver patienterne i denne fase, tackler dette med den nødvendige lindrende og beroligende behandling, siger Nicolai Kirkegaard, der er senior projektleder i Danmarks Lungeforening.

Dermed er de to patientforeninger helt ude af trit med den danske befolkning. Sidste år viste en undersøgelse foretaget af Kristlig Dagblad, at syv ud af ti danskere mener, at aktiv dødshjælp bør lovliggøres i Danmark.

0 kommentarer
Vis kommentarer