DF: Kommunerne tager de svageste som gidsler

Når handicappede og syge klager over kommunen, kan de vente år på svar. Nu kræver oppositionen handling fra socialminister Manu Sareen (R)

Astrid Lequime her med sin meget syge søn Noah. Astrid måtte vente næsten et år på at få sin klage færdigbehandlet hos Ankestyrelsen. Den lange ventetid var medvirkende til, at familien blev tvunget til at flytte fra deres lejlighed på Frederiksberg (Foto: Per Rasmussen).
Astrid Lequime her med sin meget syge søn Noah. Astrid måtte vente næsten et år på at få sin klage færdigbehandlet hos Ankestyrelsen. Den lange ventetid var medvirkende til, at familien blev tvunget til at flytte fra deres lejlighed på Frederiksberg (Foto: Per Rasmussen).

Det er ikke i orden, at de svageste borgere i gennemsnit skal vente 216 dage på at få en afgørelse hos Ankestyrelsen, hvis de klager over deres kommune. Klagetiden møder især kritik, fordi borgerne i 24 procent af alle klagesager får medhold i, at kommunen har lavet fejl eller direkte ulovlig sagsbehandling.

- Jeg synes, man tager borgerne som gidsler i de her sager. Det må være utroligt hårdt at gå rundt og vente på at få afklaring i så lang tid, siger Karina Adsbøl, handicapordfører fra Dansk Folkeparti.

– Jeg er en ressourcestærk person, men jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de mennesker, der ikke har kræfter til at råbe op, siger Astrid Lequime (t.h.). (Foto: Jan Unger) Vagthund Astrid ventede et år: Tvunget til at flytte med to syge børn

Den lange ventetid er problematisk for borgerne, fordi de ikke får nogen hjælp, mens sagen behandles hos ankemyndighederne. Og hvis de får medhold, så får de, som lovgivningen er nu, ikke kompensation for de ydelser eller personlige støtte, de er blevet snydt for.

- Det stiller borgerne meget usikkert retsikkerhedsmæssigt. Lige som man gerne vil have en udredningsgaranti inden for sygehusvæsnet, synes jeg, at man skal indføre et sagsbehandlings loft, så borgeren har en garanti for, at deres sag bliver hurtigt behandlet, siger Karina Adsbøl (DF).

Hun fortæller, at hun har et nyt beslutningsforslag på vej, der vil give en klage opsættende virkning for særligt syge borgere, mens sagen behandles i Ankestyrelsen. Den opsættende virkning betyder, at borgeren kan få hjælp, mens de venter på, at deres klage bliver behandlet.

Også regeringens støtteparti Enhedslisten mener, at socialminister Manu Sareen (R) skal gribe ind.

- Det er ganske enkelt ikke tilfredsstillende at borgerne skal vente så længe på at få en afgørelse. Vi må have en mere ambitiøs plan for forkortelse af ventetider, og jeg vil tage op med ministeren, hvordan vi kan sikre det, skriver Finn Sørensen, socialordfører fra Enhedslisten, til Ekstra Bladet.

- Enhedslisten har tidligere stillet forslag om at styrke borgernes retssikkerhed. Det ville være nærliggende at sige, at en klage skal have opsættende virkning, eller som minimum, at kommunen skal betale kompensation til borgeren, ved en forkert afgørelse. Det er indtil nu blevet afvist af de fleste andre partier, skriver han.

Ekstra Bladet har på baggrund af de nyeste tal fra Ankestyrelsen lavet et Danmarkskort med omgørelsesprocent og sagsbehandlingstid i landets 98 kommuner. Omgørelsesprocenten er et udtryk for andelen af klagesager i Ankestyrelsen, hvor kommunerne laver fejl. Sagsbehandlingstiden er et udtryk for, hvor lang tid ankemyndighederne i gennemsnit er om at behandle klager fra hver kommune.

Også hos Venstre mener socialordfører Eyvind Vesselbo, at det er urimeligt, at samfundets svageste bliver syltet i en lang klage-kø.

- Det er ganske enkelt ikke i orden, at der er disse lange ventetider på klagesager i Ankestyrelsen. Det har meget ofte svære konsekvenser for borgerne, at de skal vente så længe på at få behandlet en klage, skriver Eyvind Vesselbo, socialordfører for Venstre, til Ekstra Bladet.

- Jeg vil derfor i morgen indkalde socialminister Manu Sareen i åbent samråd om sagen, med det formål at få ham til at svare på, hvordan han vil sikre, at sagsbehandlingstiden på klagesager bliver bragt væsentlig ned - altså væsentligt under de 4 måneder som Ankestyrelsen selv mener er tilfredsstillende, skriver han.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra socialordførerne Pernille Vigsø Bagge (SF) og Pernille Rosenkrantz-Theil (S).nada

0 kommentarer
Vis kommentarer