Eksperter: Motions-junkies træner sig invalide

Vi snører løbeskoene som aldrig før. Men når løberuten bliver den røde tråd i dit liv, tager det overhånd

- I modsætning til etapeløb er der ikke indlagt nogle pauser. Løbet er også en psykisk udfordring, for du kan godt vælge at stoppe op, men mens du hviler, fortsætter konkurrenterne, siger ekstremløberen Casper Wakefield om det næste 700 kilometer lange løb, Yukon Arctic Ultra Race, som han vandt sidste år. (Privatfoto)
- I modsætning til etapeløb er der ikke indlagt nogle pauser. Løbet er også en psykisk udfordring, for du kan godt vælge at stoppe op, men mens du hviler, fortsætter konkurrenterne, siger ekstremløberen Casper Wakefield om det næste 700 kilometer lange løb, Yukon Arctic Ultra Race, som han vandt sidste år. (Privatfoto)

Flere danskere træner op til motionsløb, der stiller enorme krav til kroppens kunnen. Hvorfor bliver vi ved med at rykke grænsen og i værste tilfælde bliver syge af det?

- I sportens verden gælder det ofte om at skille sig ud.

- Der er så mange, der dyrker løber nu, at man kun kan skille sig ud ved at skrue op for distancen, tempoet eller kombinere sit løb med mere ekstreme aktivitetsformer, siger Maja Pilgaard, der er forskningsleder ved Idrættens Analyseinstitut. Hun står også bag bogen ’Sport og motion i danskernes hverdag’.

- Der er ikke indlagt nogle pauser, og det gør også løbet til en psykisk udfordring. Du kan godt vælge at stoppe op, men mens du hviler, fortsætter konkurrenterne, siger ekstremløberen Casper Wakefield, der har vundet Yukon Arctic Ultra Race. (Privatfoto) Vagthund Skræmmende tendens: Vi træner os syge

Hendes erfaring er, at det stigende antal af motionister også medfører flere ekstreme tilfælde. For i jagten på at ligge forrest i feltet er der fare for at få træningsmani. Og Mia Lichtenstein, der er psykolog og bachelor i idræt og sundhed, er enig:

- Fem-seks procent af de danskere, der går i fitnesscenter viser kraftige symptomer på træningsafhængighed.

Træning bliver simpelthen et stof, de hårdest ramte ikke kan undvære.

- Marathonløb er efterhånden noget, alle har prøvet. Nu skal du løbe i ørkenen, i høje bjerge, eller også skal du træne til en ironman, siger Mia Lichtenstein til Ekstra Bladet.

– Jeg tror, jeg kommer til at mærke det på min krop på et tidspunkt. Jeg tænker også over, om det slid, jeg har på mine knæ og min ryg, giver permanente skader, siger Casper Wakefield. Alligevel fortsætter han med at udsætte sig selv for ekstreme belastninger. (Foto: Anthon Unger) Vagthund Ekstremløber: Det er hverken sundt eller anbefalelsesværdigt

De fleste vender tilbage til et normalt liv, når de har krydset målstregen. Men der er tydeligvis også nogen, der ikke kan få nok, og for dem er bivirkningerne både fysiske, psykiske og sociale.

- De får overbelastningsskader og træner sig i værste fald invalide.

- Mange af dem sover rigtigt dårligt og bliver stressede og irritable. Og så skærer de ned på aftaler med venner og familie for at nå det hele, siger Mia Lichtenstein, der forklarer, at træningsmani bliver til depression. Og angst for dem, der er hårdest ramt, fordi lang tids overtræning kan udløse en stressreaktion.

- Det er på ingen måde sundt. Der er ikke noget, der bliver taget til sin ekstrem, som er sundt eller anbefalelsesværdigt, mener ekstremløberen Casper Wakefield. (Foto: Anthon Unger) Vagthund Sådan undgår du sygdom og skader under træningen

0 kommentarer
Vis kommentarer