Eksplosion i sukkersyge: Danskerne er i fare for blodpropper og amputationer

Antallet af danskere med sukkersyge stiger år for år. 320.000 danskere lider af sygdommen der forkorter livet - om få år risikerer hver 10. at være ramt

Danmark hærges lige nu af en epidemi af sukkersyge. Antallet af ramte stiger og mere end 320.000 danskere er ifølge tal fra Statens Seruminstitut allerede diagnosticerede.

Yderligere 750.000 børn og voksne er i fare for at få sygdommen, ifølge et estimat fra Diabetesforeningen. Det gør folkesygdommen til en alvorlig trussel mod det danske sundhedsvæsen.

- Diabeteskurven stiger med fem procent hvert år. Det er jo en bombe mod sundhedssystemet. Når man kommer til 2025, er det næsten en halv million, der har sukkersyge. Det er hver 10. dansker, siger Henning Beck-Nielsen, overlæge med speciale i sukkersyge.

Mange kræft- patienter er syge i årevis uden at have en endelig afklaring. Alligevel vil Mette Frederiksen (S) nedsætte varighedsbegrænsningen fra et år til fem måneder (Foto: Per Rasmussen) Kup Mette Frederiksen: Få en sikker prognose - eller smut i arbejde

De mange nye patienter får hovedsageligt type 2 diabetes. Den store folkesygdom er ikke kun dyr for samfundet. Den har også nogle alvorlige konsekvenser for patienterne:

- Sukkersyge øger risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen og kan give koldbrand i benene, der fører til amputation, siger Henning Beck- Nielsen.

Usund livsstil
Ifølge Henning Beck-Nielsen, der i det daglige arbejder på Odense Universitetshospital, skyldtes folkesygdommens eksplosive vækst, at vi lever mere usundt:

- Vi laver ikke fysisk arbejde længere. Selv på fabrikker sidder man og trykker på en computer. Folk spiser bare stadig, som om de havde et fysisk arbejde, siger han.

- Der er ikke indlagt nogle pauser, og det gør også løbet til en psykisk udfordring. Du kan godt vælge at stoppe op, men mens du hviler, fortsætter konkurrenterne, siger ekstremløberen Casper Wakefield, der har vundet Yukon Arctic Ultra Race. (Privatfoto) Vagthund Skræmmende tendens: Vi træner os syge

I sit daglige arbejde kan han tydeligt mærke det øgede pres af sukkersygepatienter på hospitalet

- Jeg kan helt klart mærke, vi får henvist flere patienter, og presset på behandlingen stiger Henning Beck-Nielsen

Der skal handles nu
Den eksplosive udvikling bekymrer også hos Diabetesforeningen:

- Udviklingen i sukkersyge er som en supertanker, der er på vej i den forkerte retning. Det vil tage enormt lang tid at vende udviklingen, siger Malene Bagger, forskningschef fra Diabetesforeningen.

På mange små lokalsygehuse har de svært ved at lokke læger til. Det gælder blandt andet Nykøbing Falster Sygehus. Manglen på læger kan skade behandlingskvaliteten (Foto: Per Rasmussen). Sundhed Politiker: Luk de små sygehuse

Hun understreger, at det er vigtigt, man bliver ved med at kæmpe for at begrænse sygdommens spredning. Det er overlæge og diabetesspecialist Henning Beck-Nielsen enig i - han mener myndighederne må handle:

- Når det går så hurtigt, må man jo spørge sig selv, om vi gør det rigtigt. Så det ville da være godt hvis Sundhedsstyrelsen tog initiativ til at finde en ny national strategi for diabetes.

0 kommentarer
Vis kommentarer