Sygedagpenge: Sådan sagde regeringen før de fik magt

Da regeringen sad i opposition, ville de afskaffe begrænsning af sygedagpengen for syge og handicappede - nu vil de i stedet forkorte den fra et år til fem måneder

Mange kræftpatienter er syge i årevis uden at have en endelig afklaring. Alligevel vil Mette Frederiksen (S) nedsætte varighedsbegrænsningen fra et år til fem måneder (Foto: Jacob Ehrbahn).
Mange kræftpatienter er syge i årevis uden at have en endelig afklaring. Alligevel vil Mette Frederiksen (S) nedsætte varighedsbegrænsningen fra et år til fem måneder (Foto: Jacob Ehrbahn).

Da nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sad i opposition i 2010, fremsatte Socialdemokratiet sammen med SF, de radikale og Enhedslisten et beslutningsforslag om en afskaffelse af varighedsbegrænsningen af sygedagpenge på et år.

Men nu, hvor Mette Frederiksen og Socialdemokratiet sidder i regering, har piben en anden lyd.

I et nyt lovforslag vil regeringen nemlig gøre det stik modsatte og forkorte varighedsbegrænsningen fra et år til fem måneder.

- Det er vel det, man populært kalder en kovending, siger kræftlæge Paul Gram-Hansen, der i flere år har kæmpet for at få politikerne til at tage ansvar for langtidssyge og handikappede.

- Der er ingen tvivl om, det gør sygdomsforløbet meget hårdere for en kræftpatient, hvis de skal møde op på jobcenter fem måneder efter, at de har modtaget diagnosen, siger han.

Se også: Mette Frederiksen: Få en sikker prognose - eller smut i arbejde

Han er stærkt utilfreds med beskæftigelsesministeren, der står i spidsen for det nye lovforslag:

- Mette Frederiksens yndlingsudtryk er, at hun ikke vil svigte de syge ved at parkere dem på sygedagpenge. Hun manipulerer med folk. Det handler ikke om svigt, som ministeren påpeger, men at give nogle alvorligt syge mennesker ro til at blive raske igen.

- Fordelingen af velfærd er på den gale kurs, slår Paul Gram-Hansen fast.

Se også: 10.000 danskere på Facebook: Nu er det nok

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kan slet ikke forstå læger og Danske Handicaporganisationers bekymring over formuleringen i de nye sygedagpengeregler.

Hun mener, kritikerne tager helt fejl, og den nye lovgivning er klokkeklar:

- Inden loven træder i kraft, vil der bliver udarbejdet en vejledning, som beskriver, hvordan de enkelte forlængelsesregler kan benyttes.

Se også: Socialminister: Handicappede kan bare klage

- Blandt andet, hvordan den nye forlængelsesregel ved alvorlig livstruende sygdom kan anvendes i praksis, skiver Mette Frederiksen i en mail fra Beskæftigelsesministeriets pressetjeneste.

Ekstra Bladet har opfordret Mette Frederiksen til at stille op til et interview, men ifølge hendes pressetjeneste har ministeren ikke tid.

0 kommentarer
Vis kommentarer