Læge raser: Tæt på kriminelt at ufaglærte træner hjerneskadet

Holbæk Kommune har anbragt et trafikoffer på en institution for udviklingshæmmede, hvor han genoptrænes af folk hyret ind direkte fra gaden - det møder ny hård kritik fra overlæge og flere patientorganisationer

Klaus Petersen (tv) ses her sammen med sin bror Kurt Petersen under et besøg på institutionen Tornhøj i Jyderup. (Foto: TV2 Øst)
Klaus Petersen (tv) ses her sammen med sin bror Kurt Petersen under et besøg på institutionen Tornhøj i Jyderup. (Foto: TV2 Øst)

Hvis du bliver udsat for en alvorlig trafikulykke, vil din kommune normalt sørge for, at du får genoptræning af specialiserede fysioterapeuter og talepædagoger. Genoptræningen er nemlig livsvigtig i kampen for at genvinde bevægelse og evnen til at tale.

I Holbæk Kommune mener de imidlertid ikke, at der er behov for specialisterne. Her kan TV 2 Øst afsløre, hvordan kommunen har sendt Klaus Petersen, der i 2012 blev hjerneskadet i en trafikulykke, på institutionen Tornhøj, et sted for udviklingshæmmede. Her får han genoptræning af ufaglært personale ansat direkte fra gaden.

Se også: Ansat sladrede om misrøgt - nu har Holbæk politianmeldt hende

Kommunens beslutning kan få store konsekvenser for den hjerneskadede mand:

- Det er grænsende til kriminelt, hvis man lader ufaglærte stå for genoptræning, der bør udføres af specialister, siger overlæge Ole Davidsen, der er specialist i genoptræning af hjerneskader, og fortsætter:

- Der er stadig forbedringspotentiale år efter hjerneskaden. God genoptræning betyder øget livskvalitet for patienten og færre omkostninger for samfundet. Derfor er det helt hen i skoven, at man lader ufaglærte udføre opgaven.

Se også: Ny afsløring: Ufaglærte skulle genoptræne hjerneskadede i Holbæk

Hos Hjernesagen, der er talerør for patienter med erhvervede hjerneskader, undrer man sig over Holbæk Kommunes behandling af den hjerneskadede mand:

- Ufaglærte kan ikke stå for genoptræning. Det er en opgave for specialister som fysioterapeuter og talepædagoger med særlig forstand på hjerneskader.

- Hvis man lader ufaglærte udføre den opgave, så har man ikke forstået, hvordan man skal behandle patienter, der har fået en hjerneskade, siger Lise Beha Erichsen, direktør i Hjernesagen.

Se også: Kommune-chef: Straf borgerne - vi skal gå fri

Både overlæge Ole Davidsen og Lise Beha Erichsen undrer sig ligeledes over, hvorfor Holbæk Kommune anbringer en mand med en erhvervet hjerneskade på en institution for udviklingshæmmede.

Se også: Ny sag om vanrøgt i Holbæk: Handicappet lå i sit eget tis

De mener begge, at en sådan patient bør anbringes på en af landets mange centre for senhjerneskader, hvor patienter med blodpropper, hjerneblødninger og trafikofre får hjælp til et bedre liv. Den kritik tilslutter landsformand i LEV, der er talerør for udviklingshæmmede og deres pårørende, sig.

Hun har et nært kendskab til Tornhøj, institutionen, hvor hjerneskade Klaus Petersen er anbragt:

- Udviklingshæmmede og senhjerneskadede er to helt forskellige grupper af mennesker, som har forskellige behov. Jeg forstår ikke, hvorfor de ikke placerer ham korrekt. Der er ikke nogen på Tornhøj, der er uddannet til at tage sig af senhjerneskadede, siger Sytter Kristensen.

Se også: Efter lortebleerne: Holbæk skifter spindoktor ud

Tidligere har direktionen fra Holbæk Kommune forklaret, at årsagen til anbringelsen var, at der ikke var plads på et mere specialiseret tilbud. Men den forklaring afviser Lise Beha Erichsen, direktør i Hjernesagen.

- Jeg kan se i artiklerne fra TV 2 Øst, at socialchefen fortæller, at der ikke var plads det sted kommunen havde ansøgt.

- Men så forstår jeg ikke, at de ikke har prøvet en af de mange andre steder, der eksisterer. Alternativt må kommunen jo sørge for at sende specialister ud på institutionen og stå for genoptræningen, siger hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer