Det store computervalg – Mac versus PC

Studiestart er lige om hjørnet, så her får du gode råd til valget mellem Mac og PC

Skal du vælge en Mac eller en PC til studiestart? Vi har testet et par af myterne om de to konkurrenter, og det kan måske være med til at gøre dig klogere. (PR-foto: Apple)
Skal du vælge en Mac eller en PC til studiestart? Vi har testet et par af myterne om de to konkurrenter, og det kan måske være med til at gøre dig klogere. (PR-foto: Apple)

Skal du vælge en Mac eller en traditionel Windows-baseret PC, når du lige om lidt begynder på drømmestudiet?

Det spørgsmål står rigtig mange unge over for lige nu, og der er klare fordele ved både det ene og andet valg. Derfor har vi taget temperaturen på de mest almindelige myter om bærbare computere, så du forhåbentlig kan blive lidt klogere, inden du smider mange tusinde kroner på bordet for en ny bedste ven.

Myte 1: Mac er mere brugervenlig
Operativsystemet i Mac, Mac OS X, vil for nogen være lidt enklere at bruge, fordi der er færre valg at forholde sig til. Det er med til at give en lidt mere strømlinet oplevelse. Programvalgene er for eksempel altid placeret samme sted i topmenuen, og de fleste programmer installeres ved, at du simpelthen trækker det ned i programmappen. Går du dog lidt dybere ind i operativsystemet for eksempelvis at tilpasse det præcis til dine behov, kan det virke noget mere kringlet end på en Windows-PC.

Operativsystemerne i de to computere ser forskellige ud, og de fungerer også forskelligt, men de er helt på højde med hinanden. Så en PC vil med andre ord kunne gøre præcis det, som du har brug for, at din Mac skal kunne – og omvendt.

Myte 2: Mac kan ikke få virus


Der er ikke lige så mange vira eller skadelige programmer til Mac, som der er til PC, men det skyldes hovedsageligt, at der endnu er få Mac-brugere i forhold til PC-brugere. Selv om du som Mac-bruger ikke skades direkte af en virus, kan du stadig være med til at sprede den videre til PC-brugere gennem netværk eller videresendte e-mails. 

For at undgå problemer – og det gælder for både Mac- og Windows-brugere – er det en god ide ikke at åbne vedhæftede filer, som du ikke ved, hvad er, og så i øvrigt holde dig fra spekulative hjemmesider.Myte 3: Mac er dyrere


Ja, ser vi ganske enkelt kun på specifikationerne, vil du som regel kunne spare en del ved at købe en Windows-PC frem for en Mac. Hvis du så ser på faktorer som design, batterilevetid, kvalitet og muligheden for at udnytte Mac OS X og alle dets medfølgende programmer, ser regnestykket noget mere nuanceret ud.  Skal du have en PC med samme gode kvalitet og kompakte form som Apple laver, må du ofte grave mindst lige så dybt i lommerne.Myte 4: Windows virker ikke på Mac


En Mac kan helt fint åbne både Word-dokumenter og Photoshop-filer, så længe du har installeret Mac-versionen af programmerne. Vær dog opmærksom på, at de programmer ikke er standard i Mac-computere, men at de skal tilkøbes.

Myte 5: Windows er langsommere end Mac


Lægger du lige så mange penge i en PC som i en Mac, vil du ikke opleve den store forskel på computerens hurtighed. Maskinerne er nemlig i store træk sat sammen af identiske komponenter.

Kilde: vg.no

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen