Annoncørbetalt - LEGOLAND

Børn har det sjovere: Sådan får du mere latter i livet

Leg, latter og barnlig glæde er det rene lykkeboost. Desværre griner du mindre med alderen – se her hvorfor, og hvordan du undgår at blive kedelig

Har du rundet de 25, er der stor sandsynlighed for, at det er et stykke tid, siden du sidst fik et ordentligt grineflip. For mens børn griner spontant 300-400 gange dagligt, griner voksne mennesker kun gennemsnitligt 15 gange dagligt.

Det viser en lang række undersøgelser. Og det er bestemt ikke noget at grine af.

Artiklen er sponseret af LEGOLAND® i forbindelse med åbningen af det nye Castle Hotel. I bunden af artiklen kan du deltage i konkurrencen om at være én af 100 testfamilier, der skal overnatte på hotellet. Det kan give latteren tilbage.

Fra grinebider til dødbider
Allerede i 14-årsalderen begynder det at gå ned ad bakke, og sådan aftager grinene ellers de næste 10 år af dit liv.

- Børn har en skøn evne til at bryde ud i grin, og de evner også at grine kunstigt eller tilslutte sig et grineflip. Det er spontant og ofte helt irrationelt, når mindre børn griner, men desværre ændres det, når vi når teenageårene. Her er det ikke længere passende at være fjollede, vi stopper med at lege, og vi begynder at gå utrolig meget op i, hvad andre tænker, tror og mener om os.

Det forklarer latterinstruktør Susanne Sivert, der siden 2002, har arbejdet for at få danskerne til at grine mere.

Noget tyder på, at det moderne liv kan spille en rolle for det dalende latterniveau.

I 1950’erne var der i hvert fald lidt mere at grine af, ifølge en engelsk undersøgelse, der viser at voksne mennesker i dag kun griner ca. 6 minutter dagligt i modsætning til 18 minutter for 60-70 år siden.

Børn griner op til 400 gange om dagen, mens voksen i gennemsnit ikke griner mere en 18 gange. Foto: Unsplash
Børn griner op til 400 gange om dagen, mens voksen i gennemsnit ikke griner mere en 18 gange. Foto: Unsplash

En lykkelig eksplosion
Det kan gøre helt ondt i mavemusklerne og i kinderne, og måske der også triller en tåre. Men efter et godt grineflip, efterlades vi med en følelse af velbehag og ro, og det skyldes det festfyrværkeri af hormoner og signalstoffer, der eksploderer i hjernen, mens vi griner.

Dopamin bliver frigjort og efterlader os med en lykkefølelse, og endorfin kendt som kroppens egen ”humør-medicin”. Endelig frigøres oxytocin, der er kendt som ”kærlighedshormonet” – Og det er en hormon-trio, der kan gøre underværker.

5 tips til at grine mere og blive gladere

Vælg dit fokus
Tør din vrede og irritation af på dørmåtten, inden du træder ind på din arbejdsplads eller i dit hjem. Fokuser på de positive og ting i hverdagen, der gør dig glad – og lad det være det, du vælger at snakke om henover frokostbordet med kollegerne, eller når du spiser aftensmad med familien.

Forcer et smil
Det er ikke altid lige passende at bryde ud i latter, men et smil er faktisk lige så effektivt som grinet. Tøm hjernen og tænk på, at du skal smile i mindst 30 sekunder. Hjernen opfanger signalet, bilder sig ind at du er glad og udskiller alle de positive hormoner og signalstoffer. Ikke mindst spreder du smil og får en masse tilbage.

Time out til teknologien
Læg teknologien på hylden, når du kommer hjem fra arbejde til børnene er lagt i seng – eller hvor længe det nu passer. Du skaber mere nærvær med dig selv og familien, og det giver grobund for flere grin.

Forkæl dig selv
Med en god bog, et fodbad, en gåtur eller en komedieserie. Når du fylder din dag med ting, du kan lide, har du lettere ved smil og grin.

Leg med børnene
Børn er de rene glædespredere, og er du nærværende, får du den fulde effekt af deres gode energi. Spil bold, leg, læs en bog eller hyg jer med lige det, I har lyst til – og der vil med garanti være noget at grine af.

 


Når vi smiler eller griner, sendes der signaler til hjernen, som opfanger signalet og udskiller en række hormoner og signalstoffer, der alle har en gunstig og lykkebringende effekt på både krop og sjæl, forklarer Susanne Sivert.

Listen af fordele ved et godt grin er lang: Du får et mere stabilt blodtryk, et lavere stressniveau og et stærkere immunforsvar.

Et japansk team af gigtforskere har endda lavet undersøgelser, der tyder på, at gode grin kan forhøje smertetærsklen og virke smertelindrende.

Med nogle simple tricks kan du
Med nogle simple tricks kan du "snyde" hjernen og komme til at grine mere. Foto: Unsplash

Leg og grin med dine børn
Vi bilder os selv ind, at det er børnene, der skal lære af os, men det er måske kun den halve sandhed. Ifølge latterinstruktøren kan dine børn nemlig være billetten til mere leg og flere grin i en stresset og hektisk hverdag.

- Børn og forældre kan især drage fordel af at lægge det digitale liv på hylden og fordybe sig i nærværet. Når vi skaber tid og rum til, at vi sammen kan lege, pjatte, grine og have det sjovt, vil både børn og voksne opleve meget mere kvalitetstid. Måske kan de voksne igennem sjov og leg med børnene endda ændre de gennemsnitlige 15 daglige grin til det dobbelte eller endnu flere, siger Susanne Sivert.

Fake it till you make it
Vil du gerne drage nytte af de positive bivirkninger ved latteren, men har du ikke umiddelbart noget at grine af, kan du glæde dig over, at den intelligente hjerne er ret let at snyde. Den skelner nemlig ikke synderligt mellem ægte latter og forceret latter.

Hvorfor griner vi egentlig kun, når vi har det sjovt, når vi kan grine og få det sjovere? Hvis du ikke har noget at grine af, så grin eller smil alligevel, også selv om du skal fake eller forcere det. Når mundvigene vender opad, eller når vi griner, så maven den hopper, sendes der signaler til hjernen om, at vi er glade, og den vil så udskille en masse gunstige hormoner, som gør os endnu mere glade – også selv om forudsætningerne til en start var falske. Hvis vi gennem smil eller grin formår at smitte eller stimulere os selv, kan vi være heldige, at det ender med et ægte grin, afslutter Susanne Sivert.

Bliv testfamilie på LEGOLAND Castle Hotel.

 

Danmarks sjoveste job - Bliv testfamilie på LEGOLAND® Castle Hotel

Tilmeld dig, og vær med i lodtrækningen om at blive en af 100 testfamilier på LEGOLAND Castle Hotel

Tilmeld dig her.

LL00074-19-EB-610x392.jpg