Denne and kan gøre dig syg i aften

Ekstra Bladet har bedt et laboratorium teste 13 juleænder for salmonalla. En er positiv

Kom med på andeshopping (Video: Christian Kloster/Redigering: Jonas Ryefelt

Familien risikerer at tilbringe juleaften- og nat i kø foran lokummet, hvis ikke kokkens hygiejne er klinisk høj.

For der kan være salmonella i andestegen, viser en stikprøve, som Ekstra Bladet har hyret det akkrediterede laboratorium ALS Denmark til at lave.

Vi købte tirsdag i sidste uge 13 dybfrosne ænder i alle prisklasser og med varierende oprindelseslande - i Rema100, Irma, Fakta, Superbrugsen, Føtex og Netto.

Billig and med salmonella

Laboratoriet konkluderer, at en af de billigste; en 'Dansk Andebryststeg' fra Netto til 85 kroner var salmonella-inficeret og dermed i stand til at overraske dig med mavekramper, diaré, kvalme, feber og opkastninger, hvis ikke den gennemsteges.

For salmonella dør først ved 75 grader.

Artiklen fortsætter under billedet

Vær ekstra varsom med tilberedningen af  denne 'Dansk Andebryststeg' fra Netto til 85 kroner. Den var i Ekstra Bladets stikprøve inficeret med salmonella.
Vær ekstra varsom med tilberedningen af denne 'Dansk Andebryststeg' fra Netto til 85 kroner. Den var i Ekstra Bladets stikprøve inficeret med salmonella.
 

Nyheder - 23. dec. 2014 - kl. 11:57 Price serverer tips: Sådan redder du julemiddagen

Mens de fleste magter at give en and tilstrækkeligt med varme, så kan det for nogle knibe med under optøning og tilberedning at undgå at fedte med det mere eller mindre slimede rosa kødsaft.

Det kan foruden salmonella være fyldt med bakterien campylobacter, som kan gøre dig mindst ligeså syg som salmonella.

Campylobacter er udbredt

Gudrun Sandø, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen oplyser til Ekstra Bladet, at myndighederne i 2011 påviste campylobacter i flere end halvdelen af de ænder, man testede.

- Det var oftest campylobacter i kølede ænder. Det passer med, at en del campylobacterbakterier dør ved frysning, siger hun.

Et rigtigt honninghjerte skal ifølge gammeldags opskrifter bestå af cirka 50 pct. honning og 50 pct. mel, men Superbrugsen sælger en såkaldt honningkage med 2,6 procent honning - og en lang række e-numre. Vagthund Din julemad er fup og fyldt med farlige bakterier

Men salmonella-befængt kødsaft fra frosne ænder er der risiiko for at forurene fingre og fødevarer med. Det er især problematisk, hvis det kommer i kontakt med såkaldt 'spiseklare fødevarer', som ikke opvarmes.

Poser i stykker

I Ekstra Bladets test var de tynde plastposer, som ænderne var indfrosset, i seks tilfælde slået i stykker - undervejs fra eksempelvis Frankrig.

Det var især problematisk i Føtex i Vesterbrogade i København, hvor også fryseren var i stykker, så ænderne var optøede i overfladen. Dermed sejlede det med kødsaft i fryseren og på emballagerne.

Se også: Ekspert om svine-bakterie: Flæskestegen kan smitte

- Det er klart, at en dybfrossen and skal være dybfrossen, når man køber den. At den ikke var det kan det skyldes en kombination af stakkehøjden i fryseboksen samt en uregelmæssighed ved boksens fryseevne, skriver Maia Lindstrøm, kommunikationsmedarbejder i Føtex, i en mail.

- På baggrund af Ekstra Bladets henvendelse reducerede vi øjeblikkeligt stakkehøjden fra to til et lag og tilkaldte køletekniker fra eksternt firma, som har kontrolleret fryseren, oplyser hun.

Hendes kommentar til, at der var  salmonella i Nettos andesteg er blot en henvisning til lovgivningen:

- For så vidt angår andebryst omfatter Salmonellabekendtgørelsen ikke and, da der som bekendt kan være en vis forekomst af salmonella i ænder, skriver hun.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen