Derfor skal du lukke døren når du sover

Brandforskning viser, at det kan redde liv, hvis man sørger for at lukke døren til soveværelset, når man sover

Eksperiment viser en chokerende forskel på at sove med åben og lukket dør. Se det her.

Det kan være en rigtig god ide at lukke døren til soveværelset, når du sover.

Det viser amerikansk brandforskning.

Gennem ti år har det amerikanske brandforskningsinstitut UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI) undersøgt, hvad der sker i et rum, hvor døren er lukket under en brand i et hjem.

Luk, før du blunder
Forskningen har ført til kampagnen 'Close before You doze', og skal få amerikanerne til at lukke døren til soveværelset, når de sover.

'Efter at vi har fundet ud af, at en lukket dør potentielt kan redde liv under en brand, har UL FSRI forpligtet sig til at dele denne viden med resten af verden', skriver brandforskningsinstituttet i en pressemeddelelse.

Helt konkret kunne forskerne måle en væsentlig temperaturforskel i de rum, hvor døren var lukket i forhold til de rum, hvor døren stod åben under en brand.

'Den gennemsnitlige temperatur i de lukkede rum var på 37 grader, mens temperaturen i åbne rum var over 500 grader', lyder det i pressemeddelelsen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Effektiv barriere
Ifølge Stephen Kerber, der er direktør i FSRI, viser undersøgelsen, at en lukket dør kan være en effektiv barriere mod dødelige niveauer af kulilte, røg og flammer.

- Hvis du har børn i hjemmet og røgalarmen hyler, så er det ikke sikkert, at du kan nå hen til børneværelserne. Hvis du lukkede døren ind til deres værelse før, du gik i seng, så ved du, at der er større sandsynlighed for, at de overlever, fortæller han i pressemeddelelsen.

I Danmark er det Beredskabsstyrelsen, der rådgiver danskerne om, hvordan man skal undgå og forholde sig til brand.

Her anerkender forebyggelsesekspert Mads Dalgaard, at en lukket dør kan have stor effekt på, at en brand ikke udvikler sig dødelig, men han afviser samtidig, at vi vil se en lignende kampagne som i USA.

- Den vigtigste er, at man installerer røgalarmer, så man bliver advaret om en brand. Det bedste er at have en røgalarm i alle de rum, hvor der er aktivitet, fortæller han til Ekstra Bladet.

Kan være et problem for nogle
Ifølge Mads Dalgaard kan det være et problem at fortælle folk, de skal lukke døren til soveværelset, fordi det taler ind i menneskers hverdag.

- Hvis du har et lille barn liggende i et andet værelse end dit eget, så kan det for nogen være en tryghedsfornemmelse at have døren åben, så man kan høre barnet, og så barnet nemt kan komme til sin mor og far.

I stedet opfordrer han til, at man lukker dørene til de rum, hvor risikoen for at branden kan opstå er størst. Det er for eksempel døren til stuen, køkken og bryggers. På den måde minimere man risikoen for, at branden spreder sig.

Beredskabsstyrelsen råd til forebyggelse af brand

1. Sørg for at have en røgalarm. Gerne et i hver af de rum, hvor der er aktivitet.

2. Lav mad, når du laver mad. Bliv altid ved komfuret, når du laver mad.

3. Vær opmærksom på levende lys.

Vær opmærksom på elektriske apperater. Lad være med at oplade din mobiltelefon under dynen, når du sover.

 

112 Ville dræbe edderkopper med blæselampe: Så gik det helt galt

Videnskab & teknik Smart brandalarm: Denne lyd kan redde børn fra brand

De mange hundrede frivillige brandfolk, der slukkede brande i Sverige i sommer er nu havnet i skatteverkets klør. Foto: Ritzau Scanpix nationen Frivillige slukkede skovbrande: Nu skal de beskattes af soveplads og mad

54 kommentarer
Vis kommentarer