Ældre hyrer privat hjemmehjælp - se Tanjas timepris

Kan både gøre rent eller tage kunden med til tandlægen

Tanja Holm Mortensen tilbyder privat hjemmehjælp. Foto: Olivia Loftlund
Tanja Holm Mortensen tilbyder privat hjemmehjælp. Foto: Olivia Loftlund

Fem af de 21 danskere, der i dag afslører, hvad det koster at hyre dem. Foto: Per Rasmussen, Covermodel.dk, Ernst Van Norde, Jacob Ehrbahn og Olivia Loftlund. Collage: Anne-Marie Dyrkilde Tæt på 21 danskere afslører: Så meget koster vi i timen

Hvad er dit arbejde værd, og hvad kan du tillade dig at tage for det?

Det spørgsmål et blevet ekstra aktuelt set i lyset af de langstrakte overenskomstforhandlinger.

Ekstra Bladet bringer nu timeprisen hos 21 meget forskellige danskere. En af dem er Tanja Holm Mortensen fra Hillerød.

Hun er uddannet sosu-assistent og har tidligere arbejdet i den kommunale hjemmepleje samt i psykiatrien. De seneste par år har hun ydet privat hjemmepleje gennem sit firma Trygge Hænder, hvor hun har en timepris på 349 kroner i timen.

Hvorfor lige 349 kroner i timen?

- I første omgang havde jeg egentlig moralske overvejelser om, hvorvidt jeg kunne tage penge for hjemmepleje. Jeg spurgte derfor mig selv, 'hvordan kan jeg gøre det billigst muligt, samtidig med at jeg kan leve af det?'. Jeg føler, at alle skal kunne være med. Det skal ikke kun være de bedst stillede ældre.

Hvor meget af timeprisen er der tilbage til dig, når dine udgifter er betalt?

- Jeg har omkostninger til forsikringer og diverse små driftsomkostninger. Jeg trækker jo de kørte kilometer fra, og derudover har jeg min bil som udgift. Tidligere har jeg brugt en del på annoncering og søgemaskineoptimering, men det gør jeg ikke mere, for lige nu har jeg faktisk for mange kunder og har oprettet en venteliste. Når alle driftsomkostninger er trukket fra, har jeg cirka 150 kroner tilbage til mig selv, som jeg bliver beskattet af.

Hvor ligger du prismæssigt i forhold til andre private hjemmehjælpere?

- Mit felt findes faktisk stort set ikke. Der er ikke mange som mig, der tager direkte ud til de ældre, og de ældre så betaler. De fleste private hjemmehjælpere og -plejere er i licitation med kommunen. Desværre har jeg ikke rigtig nogen konkurrenter, for der er tit nogle, der ringer og spørger, om jeg kender andre, de kan hyre, men det gør jeg faktisk ikke. Jeg har overvejet at tage ekstra hjælp ind, måske i form af en fleksjobber, men indtil videre har jeg ikke taget springet, for der er også en række problemstillinger om det at have ansatte. Jeg brænder for mit fag, og jeg ville forlange at ansatte skulle brænde lige så meget for det.

Hvad får man for pengene, når man hyrer dig?

- Lige præcis, hvad man har brug for, man må stort set selv om det. Jeg er en 'ekstra pårørende', som man kan hyre. Jeg tager med til tandlæge, på hospitalet, til lægen, jeg ringer rundt for mine kunder, jeg handler, gør rent, vasker tøj, hjælper med bad, sidder og snakker, hjælper med at få lidt ekstra at drikke og så videre. Det er alt mellem himmel og jord.

Tænker du, at det er en fair pris for en time af din tid?

- I begyndelsen syntes jeg, at 349 kroner i timen var rigtig meget, og jeg synes sådan set, at det er unfair, at de ældre skal betale for at få den her ekstra hjælp. Men jeg skal jo også helst kunne leve af det, så jeg bliver nødt til at tage lidt for det.

- Men jeg føler nogle gange, at jeg løber livet af mig. Mange af de ældre eller deres pårørende køber en time og tror så, at jeg kan nå at gøre rent i et helt hus for eksempel. Så jeg løber pænt stærkt, for jeg har jo lidt svært ved at være hård. Og ofte giver jeg jo også mere end den time, der bliver betalt for. Min pris har været fast, siden jeg startede, så jeg overvejer nu nærmere, om jeg skal lade den stige lidt.

Hvor meget tænker du selv over priserne, når du selv skal hyre andre?

- Det tænker jeg en del over. Og jeg kan da heller ikke lade være med at tænke på, at man kan hyre mig i en time for 349 kroner, hvor jeg stormer rundt som en sindssyg, og det ville man jo på ingen måde kunne få eksempelvis en advokat for. Jeg ville ikke skulle arbejde mange advokattimer for at tjene min løn ind. Men de har så selvfølgelig en længere uddannelse og nogle flere udgifter. Som sagt var mit udgangspunkt også, at alle ældre skulle kunne være med.

Privatfoto Tæt på 55 danskere: Her er vores lønseddel

238 kommentarer
Vis kommentarer