Så dårlig er din ejendomsmægler

Ejendomsmæglere ved så lidt om andelsboligforeninger, at det går ud over både købere og sælgere, advarer forening

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Kringlede regler om økonomi, vedtægter og finansiering kan være sin sag for en interesseret køber af en andelsbolig.

Men også ejendomsmæglerne har tilsyneladende deres problemer med at gennemskue det indviklede andelsboligmarked, og det kan have store konsekvenser for både købere og sælgere, mener Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF).

Se også: Ankenævn: Ejendomsmæglere brød loven Ankenævn: Ejendomsmæglere brød loven

I strid med vedtægter
ABF har netop foretaget en undersøgelse blandt i alt 1214 andelsboligforeninger, og næsten 30 procent oplever, at samarbejdet med ejendomsmæglerne er direkte dårligt. Især er det mæglernes manglende viden om foreningernes økonomi, finansiering, vedtægter og regler, der opleves som et problem. Men også de mere bløde værdier som fællesskabet og de sociale aktiviteter overses af mæglerne, viser undersøgelsen.

- Der mangler forståelse for, at et salg af en andelsbolig ikke er det samme som salg af en ejerbolig. Når man køber en andelsbolig, bliver man også del af en forening med tilhørende rettigheder og forpligtelser. Det fortæller mæglere ikke nok om. Desiden foretager mange mæglere deponering af købesummen, hvilket er i strid med foreningernes vedtægter, forklarer direktør hos ABF Jan Hansen til Ekstra Bladet.

Se også: Ejendomsmæglere i gabestok Ejendomsmæglere i gabestok

Risikerer 'katten i sækken'
Den manglende viden går også ud over potentielle købere.

- Det er ikke rimeligt, at man - når man køber andelsbolig via mægler - risikerer at købe ’katten i sækken’, og ingen viden har om foreningen, fordi mægleren ikke forstår, at en andelsbolig er noget andet og mere end en ejerbolig, udtaler landsformand i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation Hans Erik Lund til ABF Nyt - magasinet for andelshavere.

60 procent af de medlemsforeninger, som har deltaget i undersøgelsen solgte i 2012 én eller flere boliger via en ejendomsmægler. Næsten hvert tredje beskriver samarbejdet med mægler som 'dårligt'.

Mæglere: Der vil altid være sure kunder
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening mener man, at det er umuligt at gøre alle tilfredse, men er villig til at se på problemet.

- 30 procent er overordnet set et for stort tal. Omvendt er det urealistisk med nul, og der vil altid være nogle, som er utilfredse. Vi har cirka 50.000 salg om året, både ejer og andel, og vi får omkring 300-400 klager, og det er et acceptabelt niveau, siger formanden for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen til magasinet.

Han tager gerne imod idéer til, hvordan ejendomsmæglere kan blive bedre til at sætte fokkus på de 'bløde' værdier i en andelsboligforening.

- Med meldingen fra ABF om, at mange medlemmer oplever manglende viden om andelsboligforhold som den største udfordring i samarbejdet, så er det et område, som vi vil kigge på i forhold til vores uddannelsesforløb, tilføjer formanden.

Se også: Ejendomsmæglere får rekordbøde for urent trav Ejendomsmæglere får rekordbøde for urent trav

Det viser ABF's undersøgelse

- Mæglerne mangler forståelse for, at et salg af en andelsbolig ikke er det samme som salg af en ejerbolig. Når man køber en andelsbolig - bliver man også del af en forening med tilhørende rettigheder og forpligtelser. Det fortæller mæglere ikke nok om.

- Mæglerne foretager deponering af købesum i strid med foreningernes vedtægter.

- Mæglerne samarbejder ikke godt nok med foreningernes bestyrelser - uagtet at bestyrelsen i foreningen er en vigtig part ved enhver overdragelse af en andel.

- Eksempel på at mægler ikke kan redegøre for hvordan en køber hæfter for foreningens lån.

- Manglende kendskab til forkøbsrettigheder i foreningens vedtægter.

- Mæglerne overlader store dele af arbejdet til bestyrelsen for en forening - men tager selv salæret.

Gode råd når du hyrer en mægler

Få forskellige ejendomsmæglere til at vurdere boligen

Få tilbuddet på skrift

Prut om prisen på salæret

Stil spørgsmål til hvilke og hvor mange annoncer mægleren tilbyder

Afklar om fremvisning er sælgers eller mæglers ansvar

Undgå særlige bonussalærer ved hurtige handler

Kilde: ABF

0 kommentarer
Vis kommentarer