90.000 til forskel på pensionsafkast

Unge kunder hos Danica Pension har intet fået ud af deres opsparing de seneste fem år. Der er kæmpe forskel på pensionsselskabernes afkast

Der er forskel på, hvor meget pengene yngler på pensionskontoen i de forskellige selsskaber. (Foto: Nationalbanken)
Der er forskel på, hvor meget pengene yngler på pensionskontoen i de forskellige selsskaber. (Foto: Nationalbanken)

Den økonomiske krise kommer til at betyde, at nogle danskere vil få en fattigere alderdom end andre, skriver Politiken i dag. Men de fleste aner det ikke.

Pensionsopsparinger har, siden krisen begyndte i 2008, ynglet så forskelligt, at den med det bedste afkast er vokset otte gange mere end den med det dårligste.

Se også: Danskerne bruger efterlønskroner til at betale gæld

Selv for små opsparinger betyder det en forskel på op mod 100.000 kroner. Det viser en gennemgang, som Politiken har foretaget.

- Det her viser en meget stor forskel på afkastene, siger pensionsekspert Jørgen Svendsen fra rådgivningsfirmaet AFPR til Politiken.

- Det er uhyggelig meget, når man tænker på, at de færreste danskere interesserer sig for, hvem der forvalter deres pension, tilføjer han.

Se også: Ældre løber tør for pensionsmidler efter 10 år

Færre penge udbetalt
Konsekvensen bliver, at nogle danskere vil få langt færre penge udbetalt, når de går på pension, vurderer eksperten.

Værst ser det ud for yngre kunder i Danica Pension. Siden 2008 har det samlede afkast været på blot 4,8 procent for kunder, som har 30 år til pensionsalderen. Var pengene i stedet sat ind hos PensionDanmark, havde afkastet været på hele 36,5 procent.

Se også: Sådan undgår du at smide dine pensionspenge i våben

På fem år er en opsparing på 300.000 kroner blevet 14.000 kroner mere værd hos Danica Pension. Hos PensionDanmark er den i samme periode blevet 109.000 kroner mere værd.

En forskel på 95.000 kroner.

- Hos Danica har afkastet været så lille, at pengene slet ikke har ynglet, hvis man fraregner inflationen, siger Jørgen Svendsen.

'Det stiger igen'
Danicas investeringsdirektør, Peter Lindegaard, forklarer det med, at opsparingen fra kunder, der har langt til pensionsalderen, typisk placeres i mere risikable aktiver som aktier.

Han mener dog, at de unge kan tage det gange roligt. Aktierne skal nok stige igen, lyder det.

- Det skal forstås sådan, at jo lavere markedet er, når man køber ind i det - som det i øvrigt sker helt automatisk med vores produkt - jo bedre er det. Hvis markedet stiger med årene, får man mere ud af det, siger Peter Lindegaard.

Se også: Mange penge at spare på pensionsskifte

Men den forklaring er for letkøbt, mener Jørgen Svendsen.

- Kunderne hos Danica er kommet så langt bagud i denne periode, at det bliver svært at indhente det, selv om vi får nogle gode aktieår. Det er bare surt for dem, siger han til Politiken.

Investerer forsigtigt
PensionDanmark investerer mere forsigtigt end for eksempel Danica, forklarer direktør Torben Möger Pedersen.

- I stedet for at gøre som andre og satse ensidigt på aktier har vi haft en strategi om, at vi skal klare os godt, både når aktierne stiger og falder, forklarer Möger Pedersen ifølge Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere