Nu klapper fælden på dit afdragsfri lån

ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver dig hver uge gode råd om finansbranchen og hjælper dig til at få styr på din økonomi

Er din afdragsfrie periode ved at løbe ud, og har du brug for en ny 10 års periode, er det nu muligt at få det bevilget, uden at du skal igennem bankens kreditvurderingscentrifuge. (Foto: Colourbox)
Er din afdragsfrie periode ved at løbe ud, og har du brug for en ny 10 års periode, er det nu muligt at få det bevilget, uden at du skal igennem bankens kreditvurderingscentrifuge. (Foto: Colourbox)

2013 bliver starten på en række skæbneår for mange danskere. Den 10-årige afdragsfrie periode begynder at udløbe i år, og kreditforeningerne vil have deres lån tilbagebetalt.

Den forrige regering, spillerne på markedet og mange boligejere troede på det i nullerne, og nu skal regningen betales. Forudsætningerne har ændret sig væsentligt, og som det ser ud lige nu, er det boligejerne, der alene bliver ramt af de ændrede forudsætninger.

Banker og kreditforeninger bliver selvfølgelig også ramt, hvis ejendommen går på tvang, hvilket nok også er en af grundene til, at de nu henvender sig på ministerkontoret.

Smerter i privatøkonomien
Det kommer til at gøre ondt i manges privatøkonomi, fordi det netop er - som ordet siger - rene afdrag, og det betyder, at du skal hente afdragene ud af dit månedlige rådighedsbeløb, medmindre du har pengene stående på din opsparing. Har du for eksempel et lån på 1.000.000 kr., betyder det et månedligt afdrag på omkring 4.000 kr.

Lånet skal betales tilbage over 20 år i stedet for 30 år - det giver en stor forskel i privatøkonomien.

Se også: RKI er ikke altid noget skidt

Danskere med afdragsfrie lån kan deles op i to kategorier:

1: Dem, hvor ejendommen er belånt ud over 80 procent af den nuværende salgsværdi.

2: Dem, hvor ejendommen ikke er belånt ud over 80 procent af den nuværende salgsværdi.

Har du lånt mere end 80 procent...
Er din ejendom belånt med kreditforeningslån ud over de 80 procent af dens nuværende værdi, skal du ikke forvente, at kreditforeningen møder dig med åbne arme og bevilger dig et nyt afdragsfrit lån. Der vil kravet være, at du begynder at betale lånet tilbage ved den første termin, der indeholder afdrag.

Se også: Derfor betaler vi ikke af på lånet

I denne uge er det offentliggjort, at sektoren har henvendt sig til ministeren for at få hende til at acceptere følgende forslag: Den del af kreditforeningslånet, der ligger inden for 80 procent af den nuværende værdi, kan fortsat være afdragsfrit, og den del af lånet, der ligger ud over de 80 procent, skal der begyndes afvikling på.

Ministeren er tøvende, da hun er nervøs for, at forslaget svækker sikkerhedsgrundlaget for realkreditobligationerne.

Der er brug for en hurtig beslutning af hensyn til de mange mennesker, som allerede er begyndt at ligge søvnløse om natten over de kommende afdrag.

Se også: Tag dog ansvar for din gæld

Uanset hvad beslutningen bliver hos ministeren, vil en klar udmelding være at foretrække, så vi ved, hvad vi skal forholde os til. Det er aldrig sjovt at skulle sælge sin ejendom, fordi der er nogle udefra kommende omstændigheder, der tvinger os til det. Men at gå i uvished gennem en lang periode er opslidende og tærer hårdt på de menneskelige ressourcer.

Koret af bedrevidende er allerede på vej: 'Hvad sagde jeg?' 'Det ville aldrig gå godt!' 'Afdragsfrihed er noget skidt!' Og mange andre domme… Det eneste, der kommer ud af det, er endnu større skyld og skam over ikke at kunne betale de kommende afdrag. Det er der ingen, der kan bruge til noget.

Har du lånt mindre end 80 procent...
Er din ejendom ikke belånt ud over 80 procent af den nuværende salgsværdi, vil der stadig være mulighed for at få et nyt afdragsfrit lån. Indtil nu har det dog forholdt sig således, at banken har forlangt at få indsigt i din økonomi, før lånet blev bevilget.

Se også: Pas på disse flexlån-fælder

I sidste uge kom der en ny god skik-bekendtgørelse fra Finanstilsynet, der fastslår, at kunder med lån under 80 procent ikke skal kreditvurderes, hvis de ønsker et nyt afdragsfrit lån.

Ønsker du et nyt afdragsfrit lån, har du, selvom din økonomi er forringet, stadig mulighed for at få en ny afdragsfri periode.

Nyt lån på nye betingelser
Men der vil være andre forhold, som du skal være opmærksom på. Ønsker du en ny periode, så SKAL lånet lægges om. Perioden kan ikke bare forlænges på det samme lån, og derfor får du et nyt kreditforeningslån på de betingelser, der gælder nu.

Det gælder for eksempel Totalkredit, som udelukkende laver tolagsbelåning - et grundlån op til 60 procent, der løber over 30 år og med mulighed for afdragsfrihed, og et toplån, der løber over 10 år uden mulighed for afdragsfrihed

Alle kreditforeninger har de seneste år sat bidragssatsen væsentligt op - både på eksisterende lån og på nye lån, og det har også indflydelse på din månedlige ydelse.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere