Overlev den økonomiske katastrofe

ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver dig hver uge gode råd om finansbranchen og hjælper dig til at få styr på din økonomi

Det kan være hårdt at miste sit job, og kaos i økonomien, der følger med, er ofte tabu. (Foto: Colourbox)
Det kan være hårdt at miste sit job, og kaos i økonomien, der følger med, er ofte tabu. (Foto: Colourbox)

Kriser og sorger kan være svære for os at håndtere, særligt når de rammer uventet ned i en ellers tryg hverdag. Nogle kriser er forholdsvis nemme at håndtere og komme igennem, fordi det er legalt at tale om sygdom, dødsfald og arbejdsløshed, men den økonomiske konsekvens af disse kriser taler vi ikke om. Det er som om, at vi regner med, at det enten løser sig selv, eller også har den person, der er ramt, så stor en økonomisk buffer, at det ikke betyder noget, om partneren går, dør, eller bliver arbejdsløs.

Jeg kan sige med sikkerhed, at sådan forholder det sig ikke i dagens Danmark.

Se også: Tag dog ansvar for din gæld

Mange mennesker bliver ramt på deres privatøkonomi af udefra kommende forandringer, og det kaster dem ud i en indre psykologisk forandringsproces. Det kan svært for dem at forstå, hvad der sker, og at vide hvem de skal tale med.

De udefra kommende forandringer kan være

• Arbejdsløshed

• skilsmisser

• dødsfald i den nærmeste familie

• alvorlig sygdom

• at 'falde ud af' dagpengesystemet

• tvangsauktioner

Se også: Sådan får du bedre økonomi i 2013

Det er alle sammen hændelser, der altid sker for 'naboen', og uanset hvor godt du forbereder dig på, at det kan ske for dig selv, kender du ikke din reaktion, når du rammes. Den indre psykologiske forandringsproces hos dig er en krisesituation, hvor dit fundament ryster, og hvor ingenting bliver, som det før har været.

Forandringerne kommer af sig selv
Den indre proces sker i dig, uanset om ændringen er selvvalgt eller ufrivillig, positiv eller negativ, uanset om du har modstand eller er motiveret for forandringen, og uanset om du er bevidst om det eller ej. Det er en helt naturlig reaktion på det, der er sket, og den forløber som regel af sig selv over en given tidsperiode. Processen foregår i din underbevidsthed og kan derfor være svær at håndtere, fordi du ikke selv styrer det.

Den ydre forandring betyder, at der sker en overgang til noget nyt, noget ukendt. Den overgang kan også betyde, at der sker andre forandringer, som er en konsekvens af den første forandring, for eksempel at banken lukker for din kassekredit eller vil have, at du skal nedbringe dine lån. Forandringer som du ikke kender på forhånd.

Du vil derfor opleve, at det er en forandringsproces, som både handler om de følelsesmæssige reaktioner og de praktiske og fysiske forhold.

Overgangsfasen
Når den ydre forandring er sket, kommer du ind i en indre proces - overgangsfasen.

Så længe du er i overgangsfasen, vil du opleve, at alt er kaos omkring dig, fordi du er ude i et helt nyt område, som du ikke kender, og som du ikke kan overskue konsekvenserne af. Det er heller ikke muligt for dig i denne fase at overskue de økonomiske konsekvenser af din nye situation, og det er umuligt for dig at tage rationelle beslutninger om dit liv i denne fase. Måske opsøger du mennesker, som kan hjælpe dig, men du 'forstår' ikke, hvad de siger, fordi du er utrolig påvirket af dine følelser.

Omstillingsfasen
Efter nogen tid begynder du at omstille dig, du begynder at acceptere, at dit liv har forandret sig for altid, og du kan begynde at tænke på fremtiden. Det er også i denne fase, at du begynder at undersøge, hvilken indflydelse din nye situation har på din økonomi. Det er dog stadig svært for dig at tage de rigtige beslutninger alene.

Det er i omstillingsfasen, at du kan begynde at søge kompetente mennesker, som forstår din situation, og som kan hjælpe dig med at afdække din nuværende økonomiske situation, og aflære hvad du vil fremover. Det er i denne fase, at du kan få lavet et økonomisk beslutningsgrundlag, så du kan tage de nødvendige beslutninger for at komme videre med dit liv.

Den ny begyndelse
I denne fase er du klar til at starte dit nye liv. Du har taget de nødvendige beslutninger, og du har accepteret de konsekvenser, der er af dine beslutninger - du er simpelthen klar til at gå om bord i livet igen. Det er tid til en ny begyndelse.

Se også: Undgå RKI og fogeden, selvom du har gæld

Det er nu, du skal have afklaret, hvad dine værdier og dit fundament skal være for resten af dit liv - det er her, du skal have afklaret dine drømme og have lagt en økonomisk fremtidsplan for, hvordan du kan nå dine mål.

Her er tre trin til hvad du kan gøre, hvis det er dig der er naboen...!

1. Begynd at acceptere din situation. Lad være med at handle i panik. Så længe du er i overgangsfasen, kan du ikke selv tage rationelle beslutninger, du kan ikke orientere dig, og du mister overblikket over din økonomi. Måske tror du at du er klar til at overskue din økonomiske situation, men du skal være opmærksom på, at din hjerne måske er mere klar til at komme i gang end din krop og dit hjerte.

Når hjernen er klar, er det ofte, fordi andre mennesker siger: Nu må du også se at komme videre, eller hvad skal der ske? Måske har du også en indre dialog, der siger de samme ting - du skal være opmærksom på, at indre dialoger oftest stammer fra de programmeringer, vi har fået fra vores forældre eller andre autoritetspersoner, for eksempel bankrådgiveren.

Se også: Vi er optaget af gæld - og at komme af med den

Mærk efter hvornår du er klar til at tale med nogen om det, og lad være med at tro, at du skal løse alle dine problemer selv. Der er ingen, der forventer, at du har et økonomisk overblik en uge efter, at du har været udsat for en voldsom forandring

2. Kontakt nogen, der kan overskue din situation. Når du kan mærke, at du er klar til at tale om din økonomiske situation og din fremtid, så kontakt nogle mennesker som du kan stole på, og som kan hjælpe dig med at skabe et beslutningsgrundlag, som du kan tage kvalificerede beslutninger ud fra.

3. Tag beslutningen og hold fokus. Hvis du har brug for støtte og vejledning til at tage din beslutning, så bed de mennesker, der hjælper dig, om det. I sidste ende er et er kun dig, der kan tage den endelige beslutning.

Når beslutningen er taget, så hold fokus! Der vil være mange omkring dig, der vil synes noget andet, men det er altid ud fra deres egen opfattelse af verden. Hold fast i din beslutning, fokuser på dit mål og gør det der skal gøres.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere