Nyt bankkrak vil ramme alle danskere

Hvis Vestjysk Bank krakker, bliver det dyrere for alle banker at låne i udlandet. Og kunderne skal betale

Det er ikke kun kunder og aktionærer i Vestjysk Bank, som kommer til at lide under konsekvenserne, hvis banken krakker. (Foto: PR-foto Vestjysk Bank/Johannes Søholt)
Det er ikke kun kunder og aktionærer i Vestjysk Bank, som kommer til at lide under konsekvenserne, hvis banken krakker. (Foto: PR-foto Vestjysk Bank/Johannes Søholt)

Selvom man hverken er aktionær eller kunde i Vestjysk Bank vil alle danskere kunne mærke det på pengepungen, hvis den kriseramte bank bukker under.

Et krak vil gøre det dyrere for samtlige danske pengeinstitutter at låne penge i udlandet, og det kan i sidste ende forstærke den økonomiske krise, skriver Børsen.

Fredag sendte Vestjysk Bank en ny bølge af skræk gennem finanssektoren med en nedjustering af sin prognose for årets resultat. Banken med hovedsæde i Lemvig venter nu at få et underskud for 2012 på 1,15 milliarder kroner.

Se også: Bank forventer milliardunderskud i 2012

På børsen faldt bankens aktiekurs med næsten 20 procent, men det er intet i forhold til de eventuelle konsekvenser for samtlige bankkunder i Danmark, hvis Vestjysk Bank bliver blæst omkuld, mener eksperter.

Det vil skade den danske finanssektors omdømme i udlandet, og gøre det dyrere for bankerne at forsyne sig med kapital på de internationale pengemarkeder. Lynhurtigt vil regningen blive sendt videre til private kunder og virksomheder.

Se også: Finanstilsynet: Flere banker risikerer krak

Og det vil øge risikoen for en forværring af den økonomiske krise:

- Hvis det sker for en bank i den størrelse her, så kan det skabe overskrifter ude i verden og være negativt for banksektoren og formentlig betyde dyrere funding, siger Jesper Rangvid, professor ved Copenhagen Business School, til Børsen.

En anden ekspert nævner risikoen for et dyk i tilliden hos de firmaer, som kreditvurderer bankerne.

- Vi kan se, at Moody's gik ud med det samme og sagde, at Spar Lollands krak sidste generelt kommer til at påvirke ratingen af danske banker negativt, siger Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, til Børsen.

Vestjysk Bank er det niende største pengeinstitut herhjemme. Banken blev for godt et år siden fusioneret med Aarhus Lokalbank. Staten er hovedaktionær i fusionsbanken.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere