Atter udsigt til discount-julefrokost

Julestemningen på nogle af de store, danske arbejdspladser har fået sig et dyk. Udgifter til firmagaver og julefrokoster er skåret ned

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

I dag er én af de helt store julefrokostdage rundt om i landet, men på nogle af landets største arbejdspladser er det småt med julestemningen.

Besparelser og krisestemning har nemlig lagt en dæmper på udgifterne til julefrokoster og firmagaver, viser en rundringning, som ekstrabladet.dk har foretaget.

Spare-julen kan mærkes hos landets festarrangører som Event Fabrikken, der arrangerer fester for store danske virksomheder.

- Vi kan sagtens mærke, at nogle firmaer skærer ned på de store fester. De holder stadig julefrokosten, men de har måske skåret 80 procent ned på udgifterne til arrangementerne, siger event manager Rasmus Thelborg.

Se også: Din julefrokost er i fareSe også: Udsigt til discount-julefrokost igen

Mat julestemning i SAS
Hos flyselskabet SAS, der for nyligt måtte gennem en stor sparerunde, hvor mange medarbejdere sagde ja til at gå ned i løn og op i arbejdstid, er stemningen fortsat præget af de alvorlige omstændigheder.

- SAS arrangerer hverken julefrokost, juletræsfest eller firmajulegaver. Men det er ikke noget nyt, da SAS har skullet spare i flere år. Hvis nogle afdelinger har lyst til at holde et julearrangement, skal det ske på eget initiativ, oplyser pressechef i SAS Trine Kromann-Mikkelsen.

Hun tilføjer, at hendes egen afdeling har besluttet at mødes en aften i løbet af julemåneden. Men initiativerne til julearrangementer er noget, der spontant opstår.

- Der er stadig en alvorlig stemning blandt medarbejderne - især fordi, at spareplanerne jo ikke er slut. Det påvirker medarbejderne meget, men om det går ud over julestemningen er svært at sige. Jeg ved, at enkelte afdelinger forsøger at skabe en god stemning, selv om tilslutningen og energiniveauet måske ikke er så højt, uddyber pressechefen.

Giver ingen firmajulegaver
Hos Danske Bank er budgettet til årets julefrokoster uændret. Til gengæld får medarbejderne ingen julegaver.

- Danske Bank har aldrig givet medarbejderne julegaver - det har bare aldrig været kotyme hos os. Men hver enkelt filial og afdeling får samme rammebeløb til at arrangere julefrokost som sidste år, oplyser underdirektør i Danske Banks HR-afdeling Bent Jespersen.

Han tilføjer, at Danske Bank altså ikke holder en samlet julefrokost.

Sparer på sprut og musik
Hos eventbureauet Event Fabrikken oplever man, at selv om der bliver længere imellem firmafesterne, så holder de fleste firmaer trods alt fast i julefrokosten for medarbejderne.

- Julefrokosten er det sidste, man tager væk, hvor sommerfesten ikke på samme måde er et must. Julefrokosten rører de ikke ved, for det er en ekstra bonus som personalet har brug for for at holde gejsten oppe i disse tider, siger event manager Rasmus Thelborg.

Budgetterne er dog mere skrabede i dag, end de var for seks år siden, da Event Fabrikken åbnede.

- Firmaet giver stadig noget til julefrokosten, men der er kommet mere egenbetaling, for eksempel at man selv betaler i baren, hvor der tidligere ville have været fri bar. Tidligere kunne de godt have et stort liveband på, hvor de i dag har et mindre band og en live DJ, som er noget billigere, siger Rasmus Thelborg.

Se også: Politiet lukker julefrokost med 700 gæster

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen