Højsæson for mærkevarefup: Sælger kopivarer til det tidobbelte

Lige nu er det højsæson for plattenslagere, der sælger kopier af mærkevarejakker og skiovertøj med stor fortjeneste. Flere onlinemarkedspladser advarer

Før Gul og Gratis tog fat på denne annoncør, fremgik det ikke, at der var tale om en kopi af en Canada Goose jakke. Nu har annoncøren ændret teksten (Foto: Gul og Gratis)
Før Gul og Gratis tog fat på denne annoncør, fremgik det ikke, at der var tale om en kopi af en Canada Goose jakke. Nu har annoncøren ændret teksten (Foto: Gul og Gratis)

Problemet med kopivarer har længe været kendt herhjemme. Men nu er presset fra Asien og omfanget af kopivarerne blevet så stort, at flere onlinemarkedspladser advarer mod plattenslagerne.

Både Trendsales og Gul og Gratis oplever en stigning i antallet af falske mærkevarer, og det er både private og organiserede forhandlere, der står bag.

Tidoblet fortjeneste
Gul og Gratis sletter eller redigerer jævnligt annoncer fra private, der tydeligvis har hentet de billige varer hjem fra Kina og forsøger at videresælge dem på nettet. Netop derfor har onlinemarkedet netop udsendt en advarsel mod de falske varer, som især er kopier af de dyre Canada Goose jakker.

- I Kina koster en kopi af en Canada Goose jakke cirka 250 kroner. Vi har set eksempler på, at privatpersoner forsøger at videresælge sådan en kopi til 2500 kroner - altså til det tidobbelte. Andre forsøger at sælge en 'brugt' udgave til 1500 kroner - altså stadig med en stor fortjeneste, fortæller direktør for digitale medier hos Gul og Gratis Richard Wraae til ekstrabladet.dk.

Se også: Fup-mærkejakker til salg på nettet

Han er netop hjemvendt fra en rejse til netop Kina, hvor han har set kopivarerne blive produceret - helt lovligt.

Stor kinesisk industri
- Kopivarer er blevet en voldsom stor industri i Asien, og her er man blevet så dygtige til at lave kopivarerne, at man næsten ikke kan se forskel på den ægte og den uægte vare. Man skal nærmest være fagperson for at se forskel, tilføjer Richard Wraae.

Som ekstrabladet.dk tidligere har beskrevet, styrer flere frakkefuskere deres firma fra Kina.

Skitøj i høj kurs
Også hos Trendsales ser man et stort problem med kopierede mærkevarer. Ud over Canada Goose er det især andre eksklusive overtøjsmærker som Moncler og skitøjsmærkerne North Face og Peak Performance, der bliver forsøgt kopieret og videresolgt. Også populære vinterstøvler som Sorel er blevet en efterspurgt vare, oplyser direktør hos Trendsales Martin Falslev Andersen.

- Det er varer, som er meget efterspurgte op til vinteren, og hvor producenten ofte ikke kan følge med. Det er som om, at det hvert år kommer bag på folk, at det er vinter. Og når de så står og skal bruge noget vintertøj, så er det udsolgt, uddyber Martin Falslev Andersen til ekstrabladet.dk.

Se også: Facebook annoncerer for falske mærkejakker

Trendsales eget betalingssystem TrendsalesHandel har i øvrigt en køberbeskyttelse tilknyttet. Derfor vil du kunne få hele handelsbeløbet dækket af Trendsales, hvis din købte vare viser sig at være en kopi, og sælger ikke vil tage ansvar i sagen.

Professionelle kopister
Flere og mere organiserede forhandlere af kopivarerne dukker også op med jævne mellemrum. Og det kan være mere end svært at opdage de 'falske' forhandlere, oplyser e-handelsfonden.

- Dem, der laver disse hjemmesider, er blevet mere professionelle. For eksempel oplevede vi sidste år, at en forhandler af falske Canada Goose jakker misbrugte e-mærket på sin hjemmeside. Derudover stjæler de ofte billeder fra de originale hjemmesider, og former opsætningen så den bliver lige så strømlinet, forklarer jurist hos e-handelsfonden Maria Lovise Jensen.

Læs her på siden, hvordan du kan kende en 'falsk' hjemmeside.

Sådan spotter du en kopivare:

Får du tilbudt en Canada Goose jakke til, hvad der virker som et usædvanligt godt tilbud, bør alarmklokkerne ringe. Ifølge Trendsales.dk falder en ægte Canada Goose jakke sjældent nævneværdigt i pris og slet ikke 50-70 procent.

Selv om kopisterne er blevet rigtig gode til at producere de falske jakker, kan man holde øje med syningerne i det udvendige logo. Hvis syningen ikke står helt skarpt, og hvis der stikker løse tråde ud, så er det højst sandsynligt en kopi. Bed sælger om at sende billeder af både logoet samt de indvendige mærker - især dem i 'nakken' og dem i siden af jakken. På en ægte Canada Goose jakke er mærkerne syet på på en bestemt måde. Se Trendsales.dk's billeder her på siden.

Også på Peak Performances jakker er mærket i 'nakken' syet på på en bestemt måde. På kopimodellerne sidder mærket mere løst.

Læs mere på Trendsales.dk og Gul og Gratis.

Undgå de falske forhandlere

- Indgår der ord som 'billig', 'udsalg' eller 'tilbud' sammen med mærkevarens navn i URL'en, peger meget på, at det er en falsk hjemmeside.

- Er sproget på hjemmesiden et sammensurium af flere sprog eksempelvis dansk, svensk og norsk og findes der mærkelige formuleringer, bør alarmklokkerne ringe.

- Det samme bør ske, hvis alle varer på hjemmesiden er nedsat med eksempelvis 50 procent eller mere.

- Tjek altid forhandlerens adresse, cvr-nummer og telefonnummer før, du køber. Tjek desuden de originale hjemmesider for mulige forhandlere. Det er dem, der har fået retten til at videresælge produkterne.

- Det er altid en god idé at forsøge at kontakte forhandleren før, du køber. Enten via telefon eller ved at udfylde kontaktformularen. Får du intet svar eller kommer svaret på et helt andet sprog eller fra et andet land end oplyst, bør du være varsom.

- Den autoriserede Canada Goose-forhandler herhjemme Nag Classic henviser i øvrigt til denne liste over falske Canada Goose forhandlere. Den er fra februar 2012.

Kilde: e-mærket

1 af 2 
2 af 2 Før Gul og Gratis tog fat på denne annoncør, fremgik det ikke, at der var tale om en kopi af en Canada Goose jakke. Nu har annoncøren ændret teksten (Foto: Gul og Gratis)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen