Danske virksomheder sælger ud: Hvad betyder det for Danmark?

Smykkeimperiet Georg Jensen er netop blevet solgt til et arabisk selskab for over 800 millioner kroner. Se, hvad det udenlandske opkøb af danske virksomheder betyder for Danmark

Den hæderkronede danske smykkevirksomhed Georg Jensen er netop blevet solgt til et arabisk selskab, og Royal Copenhagen rygtes at blive det næste danske selskab, der skifter til udenlandske hænder.

Se også: Georg Jensen sælger ud af arvesølvet

Men hvilke andre firmaer, som man måske gik og troede var danske, er egentlig udenlandske? Og hvad betyder det udenlandske opkøb for Danmark? ekstrabladet.dk har spurgt den danske aktieekspert Martin Lykke fra NP Investor.

Godt for Danmark
Er der tale om store, udenlandske købere, som investerer både penge og teknologi i den danske virksomhed, kan det være til stor gavn, mener aktieeksperten. Som tilfældet er for Erik Damgaards virksomhed Navision, som i 2002 blev solgt til Microsoft for 11 milliarder kroner.

Se også: Her er otte af Danmarks største it-handler <b>Læs også: Her er otte af Danmarks største it-handler</b>

- Netop salget af Navision er et eksempel på, at en stor udenlandsk gigant nemlig Microsoft rykker ind i Danmark, og det giver meget dynamik og udvikling i den danske IT-sektor, at en så stor spiller pludselig er en del af det danske IT-billede, uddyber han over for ekstrabladet.dk.

Spritfabrikker i opløsning
Omvendt kan en kapitalfonds opkøb være negativ for Danmark, da den i nogle tilfælde afvikler dele af virksomheden og som regel ikke tilfører ny teknologi.

Som et eksempel på sådan en afvikling er opkøbet af De Danske Spritfabrikker, der i 1999 blev solgt til den svenske stat. Herefter overtog det franske Pernod Richard virksomheden, og nu er det den norske kapitalfond Arcus-gruppen, der sidder på produktionen af blandt andet Rød Ålborg og Gammel Dansk. Også TDC og Matas er blevet solgt til kapitalfonde, og sidstnævnte er for nyligt sat i forbindelse med endnu et videresalg.

Se også: Avis: Matas-børsnotering under overvejelse <b>Læs også: Avis: Matas-børsnotering under overvejelse</b>

- Både TDC, Matas og De Danske Spritfabrikker er opkøbt af udenlandske kapitalfonde. Her bliver virksomhederne udviklet eller nogle gange delvist afviklet med henblik på videresalg, uddyber Martin Lykke.

dba.dk i udvikling
Der findes heldigvis flere eksempler på det modsatte, mener aktieeksperten. Blandt andet eBays køb af den Blå Avis i 2008 samt hollandske Grontmijs køb af ingeniørvirksomheden Carl Bro i 2006 er tegn på udvikling.

- Min holdning er, at det generelt er godt for Danmark, når en stor udenlandsk virksomhed køber en dansk virksomhed for at udvikle den, tilføjer aktieeksperten.

Herunder kan du se eksempler på danske virksomheder, der er opkøbt af udenlandske investorer:

Danisco
Hele 36,5 milliarder kroner gav amerikanske DuPont for den danske sukkerproducent Danisco tilbage i 2011, hvilket må siges at være det største salg i nyere tid.

Den Blå Avis
Verdens største internetauktion amerikanske eBay købte i 2008 Den Blå Avis med onlinevirksomhederne dba.dk og bilbasen.dk for 2,1 milliard kroner, hvilket gjorde auktionæren Karsten Ree til en meget rig mand, da han ejer 95 procent af forretningen.

De danske Spritfabrikker
De danske Spritfabrikker fusionerede i 1989 med De Danske Sukkerfabrikker og Danisco, men blev i 1999 solgt fra. Her havnede virksomheden på svenske hænder. I 2008 blev Gammel Dansk og Rød Ålborg solgt til franske Pernod Richard, og siden har den norske Arcus-gruppen taget over.

Skagen ure
I april i år faldt aftalen endelig på plads. Amerikanske Fossil købte Skagen Ure for 1,3 milliarder kroner af de to stiftere Charlotte og Henrik Jorst. Skagen Designs blev grundlagt i 1989 af ægteparret Charlotte og Henrik Jorst. Aftalen endte med at give de to stiftere 100 millioner kroner ekstra i forhold første udmelding, fordi en svækket krone betød en langt bedre dollarkurs, da det endelige køb blev godkendt.

Dansk Autohjælp
Dansk autohjælp er blevet opkøbt af SOS International, der er ejet af 28 nordiske forsikringsselskaber. Dansk Autohjælp havde i 2011 en omsætning 300 millioner kroner og havde 250.000 assistancer.

TDC
TDC har haft skiftende ejere siden privatiseringen, som blev fuldstændig, da staten solgte de resterende aktier i Tele Danmark i 1998. Amerikanske SBC havde længe en aktiepost på 42 procent. I 2000 skiftede Tele Danmark navn til TDC. I 2005 overtog fem internationale kapitalfonde, NTC, 87,9 procent af aktierne i TDC. Ifølge TDC ejes lidt under halvdelen af alle aktier af nu af NTCH og nærtstående parter. Resten ejes af både danske og internationale investorer.

Matas
I 2007 blev de 291 blå- og hvidstribede Matas-butikker solgt i en samlet handel. Det var investeringsselskabet CVC Capital Partners der for 5,2 milliarder kroner hvervede sig butikskæden.

Momondo
Den engelske konkurrent Cheapflights.com købte i foråret 2011 rejsesøgemaskinen Momondo for, hvad der af kilder til Børsen blev vurderet til at være omkring 500 millioner kroner. Heraf scorede stifteren Thorvald Stigsen, ifølge Børsens oplysninger et par hundrede millioner kroner ved salget af Momonda og moderselskabet Skygate International, der er solgt i samme handel.

Navision
Brødrene Preben og Erik Damgaard startede i 1984 Damgaard data, der i 2000 fusionerede med Navision. Navision blev i 2002 solgt til Microsoft for 11 milliarder kroner. Det menes at have givet Erik Damgaard ikke mindre end tre mlliarder kroner i lommen.

Carl Bro - fra 2006 Grontmij Carl Bro. Siden 2011 Grontmij
Den danske ingeniør­ og rådgivningsvirksomhed Carl Bro blev første gang delvist solgt i 2001 til svenske Bure, der købte 51 procent af firmaet. I 2006 opkøbte hollandske Grontmij hele butikken og skiftede dengang navn til Grontmij Carl Bro. Den samlede pris løb op i omkring 1 milliard kroner plus 400.000 nyudstedte aktier i Grontmij. Sidste år blev det sidste islæt af danskhed slettet fra navnet, og virksomheden hedder i dag slet og ret Grontmij.

Kilde: TV2 Finans den 13/7-2012 og Martin Lykke, NP Investor

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere