Styr på økonomien giver bedre sex

Mistrivsel, uro og mangel på overskud bliver konsekvensen af rod i økonomien

Er du single, gør styr på økonomien dig mere attraktiv. Er du i et forhold, vil det give ro på hjemmefronten og et bedre sexliv. (Foto: Colourbox)
Er du single, gør styr på økonomien dig mere attraktiv. Er du i et forhold, vil det give ro på hjemmefronten og et bedre sexliv. (Foto: Colourbox)

• Dårlig økonomi påvirker nattesøvnen.

• Dårlig økonomi påvirker humør, fokus og ydeevne.

• Dårlig økonomi er ifølge en undersøgelse fra American Psychological Association hovedårsagen til dårlig performance og sygefravær.

• Dårlig økonomi er ifølge en undersøgelse, TNS Gallup har lavet for Nordea også grunden til manglende og/eller dårligt kærlighedsliv.

Stress har i mange år været et buzz-word i hele samfundet. Stress er en diffus størrelse og et ord, der kan pakkes rigtig mange forklaringer og kurser ind i, og mange virksomheder har i årenes løb brugt ufattelige store summer på at 'helbrede' stress hos medarbejderne - uden den store forandring.

Se også: Undgå RKI og fogeden, selvom du har gæld

Faren ved et begreb som stress er, at hvis du ikke ved, hvad du skal kalde 'barnet', kan det for eksempel blive kaldt stress. Jeg har erfaring fra en stor offentlig institution, som har købt stressbehandling for mange millioner kroner, og hvor virksomheden var blevet lovet, at 'når I køber vores løsning, vil jeres sygefravær falde' - og hvad sker der? Det stiger - af en eller anden mærkelig grund.

Rodet privatøkonomien giver stress
Stress er symptom på, at der er noget, der ikke fungerer hos medarbejderne, og der har måske nok været en tendens til, at når diagnosen stress var stillet, kunne du komme på et stresskursus - og så blev det fixet.

I mit eksempel med den offentlige institution blev medlemmerne af ledelsen enige om, at de ikke kunne sidde og kigge på, at omkostningerne til stressbehandlingen steg og steg, samtidig med at sygefraværet også steg.

Se også: Lad ikke gælden smadre dit liv

Derfor valgte de en anden strategi - en strategi, hvor der blev spurgt ind til, hvad der er det bagvedliggende problem i forhold til stress og sygefravær. Det var der selvfølgelig mange svar på, men et område, der dukkede op på top 5-listen over problemer, var medarbejderens privatøkonomi.

Et problem, der ikke bliver løst ved massage, mindfulness eller psykolog.

Berøringsangst hos mellemlederne
De næste, der fik stress på den arbejdsplads, var mellemlederne, fordi de blev bange for, at de skulle til at gennemføre 'den vanskelige økonomisamtale' med medarbejderne. Det er jo interessant, fordi mellemlederne kan holde MU-samtaler, seniorsamtaler, ansættelsessamtaler, advarselssamtaler osv., men at tale med deres medarbejdere om, hvordan privatøkonomien påvirker deres performance på jobbet, var de ikke interesseret i.

Hvorfor er der berøringsangst på privatøkonomi?

Se også: 5 tip til at få styr på økonomien

Privatøkonomi tilhører den private sfære, er den forklaring, jeg hører - det har vi ikke lyst til at røre ved, og vi vil ikke blande os i, at en medarbejder har dårlig økonomi. Men du vil gerne blande dig i, at de ryger, er overvægtige og drikker for meget rødvin! Tingene hænger simpelthen ikke sammen.

Den leder/mellemleder, der skal tale med sin medarbejder om, at han ikke yder sit bedste på arbejdspladsen, skal kunne rumme det svar, der kommer.

Viser det sig, at det er, fordi økonomien ikke hænger sammen, fordi han skal skilles, eller konen er blevet arbejdsløs, tvinges lederen ud af sin tryghedszone og til at bevæge sig ud på nyt område, som han ikke er vant til at arbejde i. Det er helt naturligt, at det er lederne ikke meget for - jeg hører også, at de har rigeligt at se til, så de 'orker ikke, at de nu også skal til at være bankrådgivere'.

De fleste vil også gerne give gode råd med på vejen, og hvis du selv har en økonomi, der halter en smule, kan det være en vanskelig opgave at håndtere medarbejdere med en rodet økonomi.

Privatøkonomi er den nye sort
Tiden er med os - der bliver mere og mere fokus på privatøkonomi. Ifølge TNS Gallups undersøgelse viser det sig, at kvinder i langt højere grad bliver frastødt af en dårlig økonomi allerede i dating-fasen.

At have styr på privatøkonomien signalerer overskud og tjekkethed - og hvis økonomien ikke er i orden, så er der ikke kærestepotentiale.

Se også: Hvem får pengene, når I går fra hinanden?

Er du i et forhold, er tolerancen over for økonomisk rod tilsyneladende større, men det påvirker stemningen i parforholdet. Det kommer til udtryk, både når der skal drøftes helt konkrete praktiske ting, som hvis der ikke er råd til at købe de vinterstøvler til børnene, som der er hårdt brug for, eller når børnene plager om at komme på vinterferie som de andre i klassen. Rod i økonomien påvirker også kærlighedslivet - hvem har lyst til at have sex med en partner, der enten ikke betaler de regninger, der er aftalt, eller som stikker hovedet i busken og ikke vil se de økonomiske realiteter i øjnene?

Se også: Vi er optaget af gæld - og at komme af med den

Kører privatøkonomien ikke på skinner, vil de andre områder i dit liv blive påvirket af det. Det er vigtigt for mig at sige, at når en privatøkonomi kører på skinner, betyder det ikke, at der står mange millioner på kontoen, eller du ejer en strandvejsvilla. Det betyder, at du ved, hvad du har, og hvad du bruger. Kontrol over en lille økonomi signalerer lige så meget overskud og tjekkethed som kontrol over en stor økonomi.

Rod i privatøkonomien giver dig en dårlig livskvalitet, er gift for parforholdet og påvirker din evne til at præstere på jobbet. Sådan er det.

Læs mere på Lone Eriksen side Styr på Penge

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen