2013: Så falder afdragshammeren

Mange boligejere kan komme i klemme, når de næste år skal begyndt at betale af på afdragsfrie lån

Hvis dit afdragsfrie lån udløber i 2013, så er det på tide at få overblik over, hvordan du vil klare afdragene og om lånet skal lægges om. (Foto: Colourbox)
Hvis dit afdragsfrie lån udløber i 2013, så er det på tide at få overblik over, hvordan du vil klare afdragene og om lånet skal lægges om. (Foto: Colourbox)

I slutningen af 2003 kom de første afdragsfrie kreditforeningslån på markedet, og det betyder, at en del boligejere fra den 1. januar 2013 skal begynde at betale afdrag på deres kreditforeningslån.

Hvis du har valgt den fornuftige metode og anvendt dine sparede afdrag til at betale anden dyr gæld af eller sat afdragene på en opsparingskonto, får du ikke den store udfordring, for så skal du ikke finde beløbet i det månedlige rådighedsbeløb og dermed nedbringe dit privatforbrug.

Har du derimod anvendt de sparede afdrag til merforbrug, ligger der en stor udfordring foran dig. Ikke nok med, at du skal skære i dit privatforbrug, du skal også finde det ekstra beløb ud af det månedlige rådighedsbeløb.

Se også: Find selv svaret hos banken

Tænk dig om nu
Har du et lån med afdragsfrihed, der udløber pr. 1. januar 2013, er det en god ide allerede nu at begynde at få gennemarbejdet dit budget.

Det er bedre at være på forkant med din økonomi, og at det er dig, der tager kontakt til kreditforeningen for at finde en løsning, end at de kontakter dig, når du ikke er i stand til at betale dine ydelser.

Styrpaapenge.dk giver dig her svar på de mest oplagte spørgsmål, hvis afdragsfriheden lakker mod enden.

Se også: 5 tip til at få styr på økonomien

Kan jeg fortsætte afdragsfrit?
Som alle ved, er de tider forbi, hvor boligpriserne bare steg år efter år. Derfor er det langt fra sikkert, at du kan få forlænget din afdragsfrihed.

Hvis dit lån ligger ud over 80 % af den pris, kreditforeningen sætter din ejendom til i dag, er det 100 % sikkert, at du ikke får bevilget forlænget afdragsfrihed.

Ligger dit lån inden for 80 %, er det lige så sikkert, at du skal igennem en ny kreditvurdering fra banken, og har du lån i Nykredit og Totalkredit, så bevilger de nu kun 60 % af værdien med afdragsfrihed, 20 % stadig som et kreditforeningslån, men med en dyrere rente og med afdrag. Ligger dit lån i dag ud over de 80 %, får du et banklån til at indfri restgælden på kreditforeningslånet.

Skal jeg konvertere?
Under alle omstændigheder får du et brev fra kreditforeningen i løbet af det næste par måneder, hvor den vil fortælle dig, at du skal til at betale afdrag på dit lån - og lur mig, om de ikke vil benytte sig af muligheden for at tilbyde dig en konvertering nu, hvor renten er så lav.

Du skal tænke dig godt om, inden du beslutter dig for at konvertere dit lån. Ligger dit kreditforeningslån ud over 80 % af en værdi, som kreditforeningen i dag fastlægger, så vil kreditforeningslånet blive todelt.

Præcist hvordan afhænger af den kreditforening, du har lånet i. Men under alle omstændigheder vil den kræve, at du betaler afdrag på den del af lånet, der ligger ud over 80 %, enten som et banklån eller som et dyrere kreditforeningslån.

Hvad hvis jeg ikke konverterer?
Konverterer du ikke lånet, vil det løbe videre i henhold til den betalingsplan, der blev lagt, da du optog lånet. Du skal være opmærksom på, at der er forskel på de afdragsfrie lån.

Lånet løber over de resterende 20 år, og for nogle af lånenes vedkommende bliver de 10 år fordelt over de resterende 20 år - altså du betaler hele restgælden af over 20 år. For andre af de afdragsfrie lån står de 'opsparede' afdrag til fuld indfrielse om 20 år.

Det kan blive en overraskelse for nogen - hvis de tror, de er færdige med lånet om 20 år, og der så pludselig er en restgæld på 10 års opsparede afdrag, der forfalder til fuld indfrielse på en gang.

De oplysninger kan du enten se på dit gældsbrev, eller du kan kontakte kreditforeningen og få dem oplyst.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen