Flere ældre bliver afvist af bankerne

Banker siger i stigende grad nej til pensionister, der vil låne penge eller ønsker nyt kreditkort. En alvorlig sag, mener Finanstilsynet

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Selv om der bliver flere af dem, og de ældre stadig bliver mere aktive og velhavende, er det grå guld åbenbart ikke guld værd hos bankerne.

Flere og flere ældre får nemlig stemplet: For gammel til at låne penge.

Se også: Ekspres Bank afviser ældre kunder

Hos Ældre Sagen har man i løbet af de sidste par år mærket en fordobling af antallet af henvendelser fra medlemmer, som har fået afslag på deres ansøgning om lån eller udstedelse af kreditkort. Uden anden synlig årsag end årstallet på deres fødselsattest.

Låner ikke ud til pensionister
- Nogle banker er så naive, at de direkte siger: Du er for gammel til at låne penge. Vi har endda set eksempler på, at folk med en ellers sund økonomi har fået beskeden: Vi låner ikke ud til pensionister. Ofte sker afvisningen dog helt uden begrundelse - og i øvrigt uden at spørge ind til kundens økonomiske situation, forklarer jurist hos Ældre Sagen Poul Wahl Christensen.

Det seneste år har Ældre Sagen fået mellem 30 og 40 henvendelser af denne type. I alle sager, som foreningen har behandlet, er resultatet, at banken har trukket i land og givet vedkommende et lån.

- Det er aldersdiskrimination af værste skuffe og i strid med gældende regler, tilføjer juristen.

Hvorfor diskriminationen, som finder sted i banker og finansieringsvirksomheder over hele landet, sker, kan Poul Wahl Christensen ikke give nogen nagelfast forklaring på. Han gætter på, at en kombination af generel tilbageholdenhed oven på finanskrisen samt en nedsat skik i den enkelte bank er årsagen.

Finanstilsynet: Alvorlig sag
Hos Finanstilsynet, som fører tilsyn med pengeinstitutterne, ser man med stor alvor på problemet.

- Det er helt klart i strid med reglerne at afvise folk på grund af eksempelvis alder, fordi de kommer fra en bestemt by eller har en bestemt hårfarve. Ser vi gentagne eksempler på denne form for diskrimination, kan vi give pengeinstituttet et påbud om at ændre praksis. Fortsætter overtrædelserne, kan vi politianmelde virksomheden og udstede bøder forklarer kontorchef i Finanstilsynet Annette Bjaaland Andersen.

Et sådant påbud var netop hvad Ekspres Bank fik tilbage i juni måned efter flere eksempler om aldersdiskrimination. Efterfølgende ændrede banken deres politik og slettede et udsagn fra hjemmesiden, hvor man skrev, at banken kun låner penge ud til folk mellem 20 og 69 år. Men i sidste uge kunne endnu en ældre kunde se sig uretmæssigt afvist.

- Det giver selvfølgelig anledning til at tage kontakt til Ekspres Bank igen. Jo mere offentlighed, der kommer om problemet, desto færre af den slags misforståelser sker der, tilføjer kontorchefen.

Se også: Skat til ældre: Flyt 300 km eller du er fyret

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen