Rente-skandalen breder sig til Danmark

Aktie-Hug! (30+31) Aktieeksperten Martin Lykke, NPinvestor.dk, forklarer i denne artikel, hvorfor renten mellem bankerne er så vigtig

London er ikke alene hjemsted for OL 2012, men også for en af de største finansielle skandaler i nyere tid. Bankerne har tilsyneladende fiflet med den interne rente bankerne imellem.
London er ikke alene hjemsted for OL 2012, men også for en af de største finansielle skandaler i nyere tid. Bankerne har tilsyneladende fiflet med den interne rente bankerne imellem.

Hvad der startede som en skandale omkring renten i England, har nu bredt sig til Danmark.

Aktieeksperten Martin Lykke fra NPinvestor.dk siger:

- I England har bankerne bevidst rapporteret om for lave renter internt mellem bankerne for at fastholde tilliden til den enkelte bank.

- I Danmark skal det nu undersøges, om bankerne herhjemme har rapporteret om for høje renter, når de enkelte banker har skullet låne af hinanden. Det har de måske gjort for så at tjene mere på udlån til virksomheder og forbrugere.

- Skandalens udgangspunkt er den rente, som bankerne skal betale for at låne af hinanden.

- I England hedder den Libor, og her står L'et for London, mens den i Danmark hedder Cibor, og her står C'et for Copenhagen. Cibor er dermed Copenhagen Interbank Offered Rate, eller sagt på dansk den rente, som bankerne skal betale for at låne af hinanden. Renten fastsættes dagligt.

Læs også:

Se også: Skandaleramte Barclays skal redde verden

- Bankerne låner typisk løbende af hinanden, da der er skiftende likviditet i den enkelte bank. Mangler man lidt, så låner man af konkurrenten, eller rettere, sådan var det, dengang der var tillid mellem bankerne. Finanskrisen gjorde, at bankerne ikke turde låne til hinanden, og derfor frøs hele markedet til.

- Nu bruger man så hyppigt centralbankerne, f.eks. Danmarks Nationalbank, som bankforbindelse i stedet for at låne af hinanden, siger Martin Lykke.

- Hvad rager det mig, hvilken rente bankerne har internt?

- Det gør det, fordi både Libor og Cibor bruges som såkaldt reference-rente for andre lån. Typisk så siger man ved mange låne-typer, at renten er Cibor plus X pct.

- Jo højere Cibor er jo mere skal forbrugerne og virksomhederne betale i renter. Dermed er det i bankernes interesse, at renten er høj, hvis formålet er at få så mange penge ind på udlån som muligt, siger Lykke

- Dermed står man i en situation, hvor den rente folk i England og andre steder har betalt faktisk er lavere, end den ellers skulle være, da bankerne har rapporteret for lav en rente, mens man i Danmark nu undersøger, om det modsatte er tilfældet.

- Det skal understreges, at enhver kan gå ind på Finansrådets hjemmeside og se Cibor-renten dagligt med historik tilbage til 2004, så der er ikke meget hemmelighedskræmmeri omkring det. En undersøgelse burde derfor være let at lave, siger Lykke.

- Hvilke lånebeløb taler vi om?

- I Danmark er lån på ca. 400 mia. kr. baseret på Cibor, så det er ikke småpenge, det drejer sig om. Systemet har dog været brugt i rigtig mange år, så det er et meget godt eksempel på, at en sag i et andet land bliver taget op af medierne med en dansk vinkel, og pludselig så falder politikerne over hinanden for at kritisere systemet.

- Det er et typisk eksempel på manglende dygtighed omkring de finansielle markeder hos politikerne og hos embedsmænd, og det er faktisk det, der bekymrer mig mest.

- De burde være på forkant med det her. Jeg talte selv med Finansrådet en uge inden Jyllands-Posten tog sagen op, netop med vinklen på, om det der skete i England også kunne få effekt på Danmark, og det burde statsadministrationen også have gjort, men den ansvarlige minister Ole Sohn (SF) ventede først med at tage sagen op, da den kom i Jyllands-Posten, siger Lykke.

- Skal det ikke undersøges?

- Jo, det skal det, for at rette op på tilliden til systemet, og det skal nok også forbedres.

- Lige nu hviler hele systemet på, at banker rapporterer fiktive rentesatser, for de er ikke forpligtede til at låne til hinanden til de renter, og det er vel essensen i det hele. Men igen, renterne har været åbne for alle, også hvad de enkelte banker har rapporteret, og ingen i Danmark har klaget før nu, men luften skal renses, for jeg vil omvendt heller ikke udelukke, at nogle banker i Danmark kan have gjort noget forkert, siger Martin Lykke.

Det er ikke kun i London og København, at man bruger systemet. I Frankrig hedder det Pibor, hvor P står for Paris. I New York hedder det Nybor. I Sverige hedder det Stibor og sådan kan man blive ved. Der er med andre ord tale om et globalt system, og man skal også kigge på systemet i det lys.

Se aktiekurser og nyheder på NPinvestor.dk

1 af 2 Aktieeksperten Martin Lykke, NPinvestor, er ikke imponeret over danske politikere og statsadministrationen i forbindelse med afdækningen af eventuelle provlemer i Danmark med den såkaldte Cibor-rente. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 2 London er ikke alene hjemsted for OL 2012, men også for en af de største finansielle skandaler i nyere tid. Bankerne har tilsyneladende fiflet med den interne rente bankerne imellem.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen