Skandaleramte Barclays skal redde verden

Aktie-Hug! (28) Aktieeksperten Martin Lykke, NPinvestor, mener at den omstridte bankdirektør Bob Diamond tydeligvis er ude af trit med resten af verden

Topleder Bob Diamond fra Barclay's Bank er havnet i fedtefadet efter det kom frem, at banken havde fiflet med deres rentesatser. (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)
Topleder Bob Diamond fra Barclay's Bank er havnet i fedtefadet efter det kom frem, at banken havde fiflet med deres rentesatser. (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)

Den skandaleramte engelske gigantbank Barclays har åbent erkendt at have fiflet med ledende rentsatser. Barclays er samtidig verdens førende bank inden for den handel, der skal redde verden fra at lide en klimadød.

- Barclays ved da, hvor den skal gøre sig gældende. Den bank har ikke ligefrem en heldig hånd, siger aktieeksperten Martin Lykke fra det uafhængige NPinvestor.dk

Se også: Britisk bagmandspoliti undersøger Barclay

- Hvor stor ser du skandalen om Barclays?

- Den er voldsom stor. Der er svindlet med en rente, der er grundlaget for investeringer på mange, mange tusinde milliarder pund. Skandalen viser med al tydelighed, at nogle ansatte og afdelinger i finanssektoren slet ikke har føling med, hvad der er rigtigt og forkert, siger Lykke og fortsætter:

- De blæser åbenlyst og bevidst på alle regler for at tjene endnu flere penge. Det kan ikke kritiseres nok. Det er simpelthen et kulturelt problem, og den eneste måde at løse det på er nu, at de bliver retsforfulgt og sendt i fængsel. Det er det eneste, de mennesker har respekt for. En fyring betyder intet, men en tur bag tremmer eller frygten for det, vil virke stærkt præventivt.

Flere lande involveret
- Men skandalen fylder også meget her i England, og så vidt jeg er orienteret, er amerikanske FBI også igang med en undersøgelse. Man skal dog ikke tro, at det kun er Barclays, der har været involveret. Andre banker ser også ud til at være en del af skandalen, men måske ikke i samme omfang som Barclays. Der vil dog helt sikkert komme flere lig frem fra lasten, siger Lykke.

- Findes problemet også i Danmark?

- Det er jo svært at sige. Der er dog ikke tvivl om, at nogle af de banker der gået konkurs eller blevet overtaget har solgt nogle finansielle produkter af særdeles tvivlsom kvalitet, og jeg fatter ganske enkelt ikke, hvorfor nogle af de bankdirektører eller investeringsfolk fra banker som Roskilde Bank, EBH Bank, Amagerbanken, osv ikke er bag tremmer. Finanssektoren er alt overvejende befolket af hæderlige mennesker, men der synes at have været uforholdsmæssigt mange brodne kar i forhold til andre brancher. Jeg ser dog problemet som mindre i Danmark end f.eks. i England. Lønningerne er også tilsvarende lavere, siger Lykke.

Yderst problematisk
Midt i skandalen om renterne kan det konstateres, at Barclays er langt den største formidler af handel med CO2-kvoter. Et system, der i forvejen er ramt af den ene skandale efter den anden, og handlen er blevet udnyttet af kriminelle via det danske kvote-register til at skaffe sig indtægter i milliardklassen.

- Tror du sådan en bank vil handle med verdens klima på en moralsk og etisk måde?

- Jeg er sikker på, at befolkningen, politikerne og bankerne har et vidt forskelligt syn på etik og moral. Bankerne vil tjene penge, og gerne så mange som muligt. Det er deres opgave, og det skal man ikke ændre på. Politikerne skal ikke forvente andet, men man kan godt frygte, at det går galt med kvote-systemet, siger Lykke

- Synes du det er problematisk, at det netop er Barclays, der er førende inden for CO2-handlen?

- Det er yderst problematisk. Handlen med CO2 er i forvejen noget vingeskudt, og prisen er nærmest kollapset. Det, der blev sat i gang som en måde at redde verden fra global opvarmning på, er nu et system på sammenbruddets rand med en skandale-ramt bank i spidsen. Det kan da næsten ikke blive værre, siger Lykke.

- Hvad siger du til Barclays direktør Bob Diamonds krav om fratrædelsesgodtgørelse?

- 25 mio pund var vidst det oprindelige udspil og det er vel i den friske ende selv for Bob Diamond. Manden er jo tydeligt fuldstændig ude af trit med resten af verden. Et menneske med en gennemsnitlig virkelighedsopfattelse havde sagt undskyld og gået, men et sådant menneske var nok heller ikke blevet direktør for Barclays, siger Martin Lykke.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen