Nigeriabreve - nu i din postkasse

Det velkendte svindelnummer med Nigeriabreve er tilbage i den gammeldags brevform

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

Post Danmark kan i disse dage juble. En række nye kunder har nemlig meldt sig på banen på det efterhånden skrantende marked for postomdelte breve.

Det drejer sig om de såkaldte Nigeriabreve, hvor en række - ofte udenlandske - bagmænd forsøger at lokke penge ud af helt almindelige danskere ved hjælp af spambeskeder. Svindelnummeret eksisterer i en række forskellige udformninger som telefonopkald og emails. Nu forsøger svindlerne sig med de gammeldags postomdelte breve.

Se også: Kvinde franarret to millioner kroner

'Back to basics'
Den danske sikkerhedstjeneste DK-Cert, som varsler om akutte trusler mod it-sikkerheden, har netop udsendt en advarsel om netop disse breve.

- Inden for de seneste uger har vi set flere eksempler på disse Nigeriabreve, der bliver sendt ud til helt almindelige danskeres private hjem. Derfor udsender vi denne advarsel til borgerne, forklarer lederen af DK-Cert Shehzad Ahmad til Ekstrabladet.dk.

- Bagmændene er så at sige 'back to basis'. Efter at have forsøgt sig med telefonopkald og emails er de tilbage, hvor de startede - nemlig med de postomdelte breve, som har den fordel, at de umiddelbart virker mere troværdige, tilføjer Shehzad Ahmad.

Går efter efternavnet
Selv om der findes eksempler på breve stilet til mere sjældne efternavne en 'Van Dijk' og 'Devantier', er bagmændene heller ikke blege for at gå efter navne som 'Hansen' og 'Rasmussen'.

Brevene, som er udformet som officielle meddelelser, hvor brevhovedet ofte indeholder navnet på en advokatvirksomhed, er typisk skrevet i en personlig tone som et forsøg på at oprette tillid. Ofte handler brevene om, at en fjern og afdød slægtning har efterladt en masse penge, eller bagmændene beder om hjælp til at få nogle penge ind i landet.

- Hvis det lykkes at oprette tilliden, forsøger bagmændene typisk at få personen til at overføre en afgift for at få adgang til den store arv. Eller man skal måske ringe til et telefonnummer, hvor telefonopkaldet viser sig at koste kassen. Mere sjældent sker det, at bagmændene opfordrer til at agere mellemled for en masse penge.

- Det eneste, jeg kan sige, er: Lad være med at reagere på det!, lyder opfordringen fra Shehzad Ahmad.

Umulige at spore
DK-Cert har tidligere forsøgt at spore bagmændene, men uden held.

- Bagmændene bruger ofte taletidskort, som er umulige at spore, eller deres hjemmeside har oprindelse i udlandet, og så kan vi ikke gøre andet, end at oprette en sag og sende en klage til det pågældende land. Men det er ikke mulilgt helt at stoppe den slags svindelnumre, tilføjer DK-Cert-lederen.

Nigeria er stadig hovedlandet, hvad angår denne type svindel, men også andre afrikanske lande samt Brasilien er ophavssted for bagmændene.

Se også: Sådan fupper smarte svindlere dig på Facebook Læs også: Sådan fupper smarte svindlere dig på Facebook

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen