Skal A.P. Møller- Mærsk splittes i atomer?

AKTIE-HUG (16): Der bliver nu spekuleret i, hvordan fremtiden vil forme sig for A.P. Møller-Mærsk, efter at Mærsk Mc-Kinney Møller døde mandag. Spekulationerne går på, om det bliver Mc-Kinney eller McKinsey, der former fremtiden.

Hr. Møller døde mandag morgen. Samme dag blev debatten om koncernens fremtid diskuteret livligt i børskredse. Her giver aktieeksperten Martin Lykke sine bud på, hvad der kan komme til at ske. (Foto: Liv Collatz)
Hr. Møller døde mandag morgen. Samme dag blev debatten om koncernens fremtid diskuteret livligt i børskredse. Her giver aktieeksperten Martin Lykke sine bud på, hvad der kan komme til at ske. (Foto: Liv Collatz)

Allerede mandag blev der spekuleret kraftigt i, hvad der vil ske med den danske verdenskoncern A.P. Møller- Mærsk, efter at den ubestridte leder af virksomheden Mærsk Mc-Kinney Møller døde 98 år gammel.

- Hr. Møller var af den gamle skole, der ikke tog sig synderligt af, hvad aktieanalytikere tænkte omkring selskabets aktiekurs. Han gav dog topanalytikere lejlighed til at fortælle ledelsen i koncernen, hvad de mente om forretningen og fremtiden, siger aktieanalytiker Martin Lykke fra NPinvestor.dk og fortsætter:

- A.P. Møller- Mærsk er et konglomerat, det vil sige en koncern, der indeholder mange forskelligartede aktiviteter inden for bl.a. supermarkeder, rederier, olie og gas, industri og bankvirksomhed.

Læs også:

Se også: Svigermors drøm i Dansk Supermarked

- Den slags konglomerater handles som regel med en rabat på aktiemarkedet, da markedet har svært ved at værdifastsætte de enkelte aktiviteter, og når gennemsigtigheden er lav, ja så kræver markedet en rabat.

- Derfor steg aktiekursen i forbindelse med Hr. Møllers død, da der nu bliver spekuleret i, om koncernen vil åbne op for øget gennemsigtighed eller frasalg af aktiviteter.

- En rapport fra konsulenthuset McKinsey bestilt af A.P. Møller – Mærsk har ifølge forlydender talt for, at man skulle frasælge sin ejerandel i Danske Bank. Noget der dog virkede utænkeligt - indtil i går.

- Martin Lykke, hvordan tror du, fremtiden tegner sig for A.P. Møller – Mærsk. Bliver det hele splittet for alle vinde?

- Det bliver spændende om fremtidens strategi for virksomheden fortsat er Mc-Kinneys eller det nu bliver McKinseys. Indtil videre vil den gamle ånd helt sikkert blive gennemført, men Dansk Supermarked og Danske Bank-ejerandelen kunne godt blive frasolgt på et tidspunkt, hvilket ville frigive midler til at investere yderligere i olie- og gasaktiviteterne, siger aktieeksperten Martin Lykke, NPinvestor.dk

- Kan det betyde, at Danske Bank vil blive overtaget af f.eks. en stor tysk bank?

- Det kan give helt nye konstellationer på det danske bankmarked, hvor både en fusion med en udenlandsk konkurrent og derefter frasalg af en så procentuel mindre del af den nye bank, kan komme på tale, men også en direkte overtagelse af Danske Bank kan blive aktuel.

- Under alle omstændigheder vil der nu fra tid til anden komme rygter om den slags – det er helt sikkert, siger Martin Lykke.

Læs også:

Se også: Søren Skou ny topchef i Maersk Line

- Og det samme gælder for Dansk Supermarked?

- Ja, man kan vel sige, at der hvor mange danskere i dag køber deres dagligvarer og gør deres bankforretninger, det kan blive berørt af Hr. Møllers død mandag. Det siger også noget om hans betydning for det danske samfund, siger Martin Lykke.Se aktiekurser og nyheder på NPinvestor.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere