Treårige børn skal da have iPads

Men de små superforbrugeres behov og krav om mere teknologisk legetøj kan udover at koste mor og far dyrt og føre til mobning og gruppepres

Lykke Sophia fik en iPad af mor og far Louise og Daniel for knap en måned siden. Hun er ikke fyldt tre år endnu. (Privatfoto)
Lykke Sophia fik en iPad af mor og far Louise og Daniel for knap en måned siden. Hun er ikke fyldt tre år endnu. (Privatfoto)

Lykke Sophia fylder 3 år i oktober, men hun behøver ikke at få mor og far til at skrive iPad på sin ønskeseddel. Den rykkede allerede ind på børneværelset for et par uger siden.

- Hun var meget glad for at lege med vores iPhones, som hun allerede manøvrerede bedre rundt i, end jeg gjorde, fortæller Lykke Sophias far, bankmand Daniel Møller, til ekstrabladet.dk.

Mobbepotentiale
De to-tre-årige småfolk med avanceret legetøj er efterhånden ikke noget særsyn. ekstrabladet.dk har været i kontakt med en håndfuld danskere, der har investeret i dyr teknologi til ungerne.

Og den udvikling er efter alt at dømme ikke på retur, mener fremtidsforsker:

- Verden er mere digital, og det forsvinder ikke. Man kan selvfølgelig sige, at det kan udstille en kæmpe økonomisk ulighed, når nogle forældre ikke har råd til at give deres børn iPads. Det kan give mobbepotentiale, siger Carsten Beck, cand.polit og forskningschef ved Instituttet for fremtidsforskning til ekstrabladet.dk.

Læs mere om risiciene for marginalisering af småfolk uden iPads her: iPads gør småbørn til mobbeofre

Daniel Møller er ikke den eneste i sin omgangskreds, der har købt iPad til sit barn:

- Jeg blev nok lidt påvirket af min håndbold-dommer-makker, der havde købt en iPad til sine drenge for at minimere, at de hele tiden brugte hans mobil til at lege med. De er knap tre og fire et halvt og har indtil videre en til deling, men hvornår han bliver bliver nødt til at købe en ekstra, fordi de ikke kan enes, ved jeg ikke.

Læs også:

Se også: Odder bliver europæisk iPad-hovedstad

Godt tidsfordriv på ferie
Lykke Sophia har ikke problemer med at dele sin iPad med andre. Mor og far får lov til at låne den, når de har lyst, og hun spørger dem altid, om hun må lege med sin computer, før hun begynder at lege med sine for eksempel Duplo og påklædningsdukke-spil.

- Men hun har helt klart ejerfornemmelser over den, og da vi tog beslutningen, sagde vi også til hende, at hun måtte få sin egen computer, fortæller Daniel Møller, som især har haft glæde af den gadget-babysitteren, da familien for nylig var på ferie i Ægypten:

- Flyveturen var nem, fordi hun var beskæftiget, og så spillede hun lidt på den om aftenen, mens vi gjorde os klar til at gå ud at spise. Det er et godt tidsfordriv, når hun ikke kunne have så meget legetøj med.

Læs også:

Jacko på fladskærmen sikrer ro på bagsædet, når ferien foregår på Europas landeveje. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto) Bilnyheder - 29. mar. 2012 - kl. 10:20 Gør bilen klar til ferie med ungerne

Ikke afhængig af iPaden
32-årige Daniel Møller og hans 29-årige kæreste, sygeplejersken Louise, har drøftet fordele og ulemper ved så tidligt at have givet Lykke Sophia en gave af den kaliber, men:

- Det kører fint for os økonomisk, og havde vi ikke haft råd til at købe den, havde vi ikke gjort det. Det skaber selvfølgelig et tidligt behov hos hende, men om det rammer os i røven senere, vil tiden vise.

God for koncentrationen
Lykke Sophias forældre mener, at datteren får mere ud af iPaden end sjov og leg.

- Hun er for eksempel glad for tælle-, vende-, bogstav-, lyd- og farvespil. De træner hendes koncentration, hun har allerede lært at synge hele alfabetet og kan snildt tælle til 20. Vi tror bestemt, at spillene styrker hendes kompetencer, siger Daniel Møller.

Han mener foreløbig ikke, at iPaden har taget overhånd:

- Det er mere os andre, der er afhængige - det er jo skidesmart. Lykke Sophia vil lige så gerne lege med sine venner og andet legetøj og vil for eksempel hellere udenfor, når vejret nu er blevet bedre.

Læs også:

Se også: Pas på tyven Blå Mandag

Ligeså glad for billigt legetøj
- Når hun en dag skal konfirmeres, hvad kommer gaven så til at koste, når I nu har brugt 4-5000 kroner på hende, før hun er blevet tre?

- Det kommer vel til at ligge på 3-4000 kroner. Men det er altså ikke sådan, at vi føler, at vi skal overgå os selv hver gang hun skal have en gave. Forleden fik hun en ting fra BR til 250 kroner, som hun er ligeså glad for som iPaden.

Hvad synes du? Skal to-tre-årige have iPads? Hvad er det dyreste, du har givet dine børn? Skriv din kommentar neden for eller mail til kup!

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere