Vi er ikke så fattige, som vi troede

I år bliver det offentlige underskud 75 milliarder kroner - 26 milliarder kroner mindre end ventet i december

Alle er enige om, at det er godt, at der er 26 milliarder mere i statskassen end beregnet. Men der er delte meninger om, hvad de skal bruges til.
Alle er enige om, at det er godt, at der er 26 milliarder mere i statskassen end beregnet. Men der er delte meninger om, hvad de skal bruges til.

Det går bedre end ventet med det offentlige underskud. Det lander på 75 milliarder kroner, eller 26 milliarder kroner mindre end regeringen spåede i december i økonomisk redegørelse.

Det viser regeringens konvergensprogram, som fremlægges mandag, skriver Berlingske.

I 2013 svinder underskuddet til 35 milliarder kroner. Det er 1,9 procent af bruttonationalproduktet, så Danmark ligger under EU's grænse på tre procent af BNP.

Skatter og afgifter redder os
Det går bedre, fordi staten tjener mere på pensionsskatter. Desuden skæpper afgifterne på Nordsøolien mere i statskassen.

Derfor kan regeringen lettere nå kravene i sin 2020-plan, mener professor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

De lysere udsigter får ikke økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til at slække på kravene til velfærdsreformer. Men hun glæder sig over flere penge til vækst og beskæftigelse.

- Det er supergodt. Det betyder, at vi både kan sørge for at lukke hullet, og at vi har plads til at investere i de, som giver vækst: Uddannelse, forskning og infrastruktur, så Danmark kommer ud af lavvækstfælden, siger Margrethe Vestager.

Politikerne reagerer
Det tilfredsstiller ikke Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Når man pludselig finder ud af, at et underskud er 26 milliarder mindre, end man regnede med, så bør det også smitte af på den kommende finanslov, siger hun.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, klandrer regeringens retorik.

- Det beviser, at finansministerens påstand om, at den tidligere regering har efterladt et såkaldt håndværkertilbud, er lodret forkert, siger han.

Dansk Folkeparti kræver en undskyldning.

- Regeringen må nu erkende, at den har overtaget en økonomi i bedre forfatning, end man har påstået, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere