Frankrig kan kaste verden ud i ny krise

AKTIE-HUG (17): Verden kan igen blive sendt ud i en periode med økonomisk usikkerhed og en ny nedtur for aktierne

De franske socialisters præsidentkandidat Francois Holland kan kaste Europa ud i en ny krise. (Foto: Bob Edme/AP)
De franske socialisters præsidentkandidat Francois Holland kan kaste Europa ud i en ny krise. (Foto: Bob Edme/AP)

Hidtil har EU haltet sig igennem den økonomiske krise baseret på en alliance mellem Tyskland og Frankrig.

Aktieeksperten Martin Lykke fra NPinvestor.dk mener, at den alliance kan ophøre, hvis socialisten Hollande vinder det franske præsidentvalg over den siddende præsident Sarkozy.

- Og det tyder meget på, at han faktisk gør, siger Lykke, og fortsætter:

- Når alliancen kommer i problemer skyldes det, at Tyskland gør alt hvad landet kan for at få de andre EU-lande til at skære i de offentlige budgetter for at bringe underskuddet ned på bekostning af væksten, mens Hollande vil sætte gang i væksten ved at bruge løs af offentlige midler .

Læs også:

Se også: Iran kan smadre aktiemarkedet i år

- Derefter vil Hollande lade EUs centralbank ECB trykke yderligere løs med pengesedler. Det sidste ses som en dødssynd i Tyskland, hvor man i 20'erne oplevede hyperinflation, hvilket medførte den skæbnesvangre økonomiske krise, der så førte til Hitlers magtovertagelse.

- Dermed kommer der ny usikkerhed omkring euroen, og da det i forvejen ulmer med pres på Spanien, Portugal og Italien, så kan krisen igen slå ud i lys lue.

- Det kan udvikle sig til et hundeslagsmål, og det vil betyde ny uro omkring Europa og euroens eksistens. Derfor kan verden igen blive sendt ud i en periode med økonomisk usikkerhed og en ny nedtur for aktierne.

- Det er ikke sikkert, at det sker, for en ting er valgkamp noget andet er, når man er blevet valgt, siger aktieekspert Martin Lykke fra NPinvestor.dk

- Martin Lykke, hvad kan man gøre for at undgå en ny krise?

- En løsning kan være, at Tyskland bløder op på sit synspunkt om, at man ikke må lade seddelpressen køre mere end man allerede har tilladt ved at stille massiv likviditet til rådighed for bankerne.

Læs også:

Se også: EM kan skyde Carlsberg-aktien til top i år

- Ellers kunne man forestille sig, at Hollande ville bløde lidt op, men franske politikere er jo ikke lige frem kendt for at bløde op. Det kan dog også vise sig, at Hollande ikke kan låne penge nogle steder til sit projekt, og ja så må han jo nødvendigvis spare - eller trække Frankrig ud af euroen.

- Den slags rygter om et total euro-sammenbrud vil sandsynligvis komme, og det vil ryste aktiemarkedet voldsomt. En ting er sikkert, det bliver ualmindeligt spændende at se, hvad der sker, siger Martin Lykke.

- Og hvad betyder det for Danmark?

- Heldigvis er Danmark uden for euroen. Danmark kan blive brugt som sikker havn, så pengene igen vil flyde til Danmark, og det vil betyde ultralave renter i en periode. Aktiemarkedet vil dog ikke gå fri, så det vil betyde et dyk i aktiekurserne, og det vil ramme den økonomiske vækst, siger Martin Lykke.

Se aktiekurser og nyheder på NPinvestor.dk

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere