Topdanmark i retten for videoovervågning

Hemmelig videoovervågning mod en 42-årig kvinde på privat grund kan koste forsikringsselskabet Topdanmark dyrt - i dag starter sagen i retten

Retten i Helsingør har i dag taget hul på sagen, om Topdanmark gik for vidt, da flere medarbejdere fik besked på at overvåge en syg kvinde, der havde bedt om erstatning.
Retten i Helsingør har i dag taget hul på sagen, om Topdanmark gik for vidt, da flere medarbejdere fik besked på at overvåge en syg kvinde, der havde bedt om erstatning.

HELSINGØR (ekstrabladet.dk): Hvor langt må forsikringsselskaberne gå, når de overvåger danskerne for at finde ud af, om de er berettiget til deres erstatninger?

Det skal retten i Helsingør tage stilling til i en principiel sag, der starter i dag onsdag.

Kamilla Skjernov blev videofilmet med telelinse på en privat ejendom i forsøget på at bevise Topdanmarks påstand om, at hun ikke har ret til sin erstatning efter en rideulykke, der gjorde hende invalid.

Forsikringskæmpen Topdanmark mente dog ikke, at kvinden var så syg, som hun påstod, og begyndte at overvåge hende - også når hun befandt sig på privat grund.

Se også: Seks ansatte i Topdanmark bag overvågning af syg kvinde

Det risikerer forsikringsselskabet nu at punge ud for.

30.000 i erstatning
Advokaturchef Helle Just Christensen fra Nordsjællands Politi mener, at den ulovlige overvågning skal koste Topdanmark 30.000 kroner.

Ud over bøden til selskabet risikerer en række højtstående medarbejdere, der gav ordre til overvågningen, samt de medarbejdere, der udførte den, at blive straffet med bøder på henholdsvis 1000 og 1500 kroner.

I alt seks medarbejdere hos Topdanmark er tiltalt for at have overvåget den 42-årige kvinde, mens hun befandt sig på et ikke-offentligt sted. Tre af de ansatte har udført overvågningen, mens tre stod bag ordren bag overvågningen.

Samtlige medarbejdere er beskyttet af et navneforbud.

Se også: Topdanmark tiltalt for ulovlig overvågning

Faldt af hesten
Kamilla Skjernov var ude at ride, da hendes hest blev angrebet af en løs hund. Hesten løb løbsk, og kvinden hang fast i stigbøjlen, blev slået bevidstløs og slæbt hen over en mark. Erstatningskravet i millionstørrelsen er rettet mod Topdanmark, hvor hundens ejer var forsikret.

Topdanmark mener imidlertid, at kvinden, der fik piskesmældsskade, tredobbelt diskusprolaps og hjernerystelse, der i dag giver hende konstant hovedpine, er så syg.

For at bevise det tog forsikringsselskabet ifølge politiet ulovlige metoder i brug.

Retssagen er principiel, fordi den afgør, hvor langt et forsikringsselskab må gå i sager om overvågning af kunder, når det ikke vil anerkende erstatningskrav.

Ifølge politiet har Topdanmark overtrådt straffelovens paragraf 264 a - en paparazzi-paragraf, der beskytter mod fotografering og uberettiget overvågning på steder, der ikke er frit tilgængelige.

Kæmpet i fem år
Sagen er den første af sin slags i Danmark, siger Helle Just Christensen til Ritzau.

- Det er den første sag i Danmark, og derfor har jeg skelet til, hvad der er givet af straf i andre sager, hvor paragraf 264 a på den ene eller den anden måde er overtrådt, siger Helle Just Christensen til Ritzau.

Den tidligere biolog og IT-medarbejder, Kamilla Skjernov, har kæmpet for sin erstatning i fem år, selv om skaderne er anerkendt af Arbejdsskadestyrelsen.

Topdanmark mener ikke, at selskabet har overtrådt loven med sin overvågning.

Der er afhøringer i sagen i dag, og mandag er der procedure. Der forventes dom i sagen den 30. april.

ekstrabladet.dk følger retssagen...

1 af 2 Overvågningen af Kamilla Skjernov var ulovlig og skal koste Topdanmark 30.000 kroner, mener anklageren i retten i dag. (Arkivfoto)
2 af 2 Retten i Helsingør har i dag taget hul på sagen, om Topdanmark gik for vidt, da flere medarbejdere fik besked på at overvåge en syg kvinde, der havde bedt om erstatning.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere