Konfirmander klatter formuer væk

Skal du lade dit barn selv bestemme over sine konfirmationspenge, eller bør du styre, hvad de skal bruges til? Få seks gode råd til, hvordan du kan lære dit barn om penge

Det er sæson for  konfirmationer - og dermed for pengegaver for mange tusind kroner. Skal man som forældre bestemme, hvordan pengene skal bruges, eller må de 14-årige selv bestemme, om de skal bruges til rejser, aktier eller vilde byture? (Arkivfoto: Thomas Wilmann)
Det er sæson for konfirmationer - og dermed for pengegaver for mange tusind kroner. Skal man som forældre bestemme, hvordan pengene skal bruges, eller må de 14-årige selv bestemme, om de skal bruges til rejser, aktier eller vilde byture? (Arkivfoto: Thomas Wilmann)

Der er ingen smalle steder, når danske unge holder konfirmationsfester. Danske Bank vurderer over for TV 2, at de kommende konfirmander får mellem 20.000 og 30.000 kroner i konfirmationsgave.

Tendensen er, at konfirmanderne ønsker sig penge i stedet for gaver. Som giver kan man have mange meninger om, hvorvidt det er en god udvikling eller ej, men under alle omstændigheder er 20-30.000 kroner rigtig mange penge for et ungt menneske på 14 år.

Mange forældre er usikre på, om de skal sætte rammer for deres børn og deres penge, eller om børnene selv skal have lov til at bestemme over så stort et pengebeløb. Det er et stort ansvar at give et ungt menneske selv at forvalte 20-30.000 kr.

Se også: Tjek om du er økonomisk curlingforælder

Pjattet væk på to uger
Her er eksempler fra to forskellige familier, hvis børn begge fik ca. 10.000 kroner i konfirmationsgave.

I det ene tilfælde fik barnet lov til selv at bestemme over pengene, og i løbet af 14 dage var alle pengene brugt, og han vidste egentlig ikke, hvad pengene var blevet brugt til.

I det andet tilfælde sagde forældrene, at deres søn kunne få 2.000 til at bruge på sjov og ballade, og resten skulle sættes på en bankkonto. Sønnen blev forfærdeligt fornærmet og syntes, at far og mor var de dårligste forældre. Da han et par år senere skulle flytte hjemmefra og havde brug for penge til at etablere sig for, var han taknemmelig over, at forældrene var tåbelige, da han blev konfirmeret.

Se også: Er du bange for din bankrådgiver?

Danske Bank siger, at de unge mennesker sætter en stor del af pengene i banken. Jeg håber, det passer, og at det ikke blot er salgs-gas. Det er de færreste konfirmander, der tænker, at pengene skal spares op, og endnu færre, der undersøger, hvad de kan få i renter på deres gave.

Friværdi-børn får hvad de peger på
Desværre er det de færreste unge mennesker, der er opdraget til at spare op til senere forbrug. De fleste er børn af friværdigenerationen og har været vant til at få opfyldt alle ønsker, så snart de blev fremsagt. Det betyder også, at de materielle ting ikke bliver så værdifulde og hurtigt bliver udskiftet med noget andet.

At bruge 20-30.000 kroner uden at have tænkt over, hvad beløbet skal anvendes til, er tåbeligt. Specielt når det ses i sammenhæng med, at unge i dag har forbrugslån for over 9 milliarder kroner og studielån for over 25 milliarder kroner. man kan frygte, at det de samme unge mennesker, der bruger alle deres konfirmationspenge med det samme, som, så snart de bliver 18 år, optager studielån/forbrugslån.

Se også: Har du råd til dine børn?

SU for udeboende, der tager en videregående uddannelse, er 5.662 før skat pr. måned. SU-lån 2.897 kr. pr. måned. Det betyder, at hvis dit barn for eksempel sparer 15.000 kroner op af konfirmationspengene, undgår det at tage lån i fem måneder. Det lyder måske ikke af så meget lige her og nu, men når der beregnes renter og renters rente, kan det blive til en del penge i løbet af årene.

Tag snakken i tide
Har du et barn, der skal konfirmeres i de kommende måneder, og vil du undgå pengediskussionen på vej til blå mandag, så tag allerede nu en snak om, hvordan pengene skal disponeres. De fleste unge mennesker er modtagelige for fornuft og ordentlig argumentation.

1. Aftal med dit barn, hvor stor en procentdel af det samlede beløb, der kan bruges til sjov.

2. Er der en større ting, som dit barn har ønsket sig, så tag snakken om, hvorvidt det skal købes nu, eller om der skal spares mere op, så alle pengene ikke bruges med det samme.

3. Forklar dit barn forskellen på at sætte pengene på en bankkonto, placere dem i obligationer eller i aktier.

Se også: Tør du tale om penge med dit barn?

4. Fortæl dit barn om risikovillighed og om, at bankerne ikke tilbyder høje renter, fordi de synes, at konfirmander er søde, men at det er cool business, og at de forventer, at de bliver kunder på langt sigt. Det er der ikke noget galt med, men det er godt at være klar over, hvad bankens hensigt er.

5. Aftal med dit barn, hvordan det resterende beløb skal placeres - på en bankkonto, i obligationer eller i aktier.

6. Hvis dit barn siger 'Alle de andre må bruge deres penge!', så foreslå skolen eller forældregruppen i klassen, at der bliver lavet en informationsaften om økonomi, gæld og investeringer for jeres børn. Måske kan du få en bank til at deltage, alternativt kan I kontakte en uvildig rådgiver.

Få flere gode råd til din privatøkonomi på Styr på Penge

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere