Benzinpriserne holder inflation oppe

Dyr benzin betyder, at dampen holdes oppe på inflationen. Og samlet er det blevet dyrere at være dansker

Den øgede pris på benzin gør livet 2000 kroner dyrere for den gennemsnitlige bilejer i løbet af et år. (Foto: Colourbox)
Den øgede pris på benzin gør livet 2000 kroner dyrere for den gennemsnitlige bilejer i løbet af et år. (Foto: Colourbox)

Priserne i butikkerne stiger lige nu mere, end lønningerne. Det betyder, at danskerne skal tjene mere for at kunne købe det samme som for et år siden.

I marts steg priserne under ét med 2,7 procent i forhold til for et år siden, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er især den dyre benzin, der er med til at holde inflationen oppe. Dertil kommer, at udsalget i landets tøjbutikker er sluttet - og fra februar til marts steg tøj og sko med 7,3 procent.

Læs:

Se også: Højere priser koster 600 kroner om måneden

Øl, vin, tobak og benzin
Udviklingen i inflationen har meget stor betydning for en typisk families budget.

- Stigningen i inflationen har medført en merudgift for familien på cirka 13.000 kroner over det seneste år. Det er særligt stigende udgifter til husleje og benzin, der tynger budgettet, siger Tore Stramer, der er seniorøkonom hos Nykredit.

Samlet er det på et år blevet 2000 kroner dyrere at tanke bilen med de gyldne dråber.

Læs:

Se også: Danskerne beholder dankortet i lommen

Det seneste år er det dog sprut og cigaretter, der er steget mest. Øl, vin og tobak er steget med 5,8 procent.

De forskellige afgifter på fedt og sukker slår også igennem. Mad og ikke-alkoholiske drikkevarer er steget 5,2 procent - det er især højere priser på kød, marmelade, slik og is.

Skader væksten
Hos Dansk Erhverv mener cheføkonom Bo Sandberg, at afgifterne skader dansk vækst mere, end de gavner:

- Danmark har inden for et halvt år indført fedtafgift, en række afgifter på grænsehandels-følsomme varer og på tobak, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Inflationen er dermed hævet med mindst et halvt procentpoint siden oktober. Det er skadeligt for væksten og fører til øget grænsehandel, siger han.

De højere benzinpriser er Danmark ikke selv herrer over - men mobiliteten rammes af de høje energipriser.

- Pendling binder et stift boligmarked og et fleksibelt arbejdsmarked sammen. Samtidig har krisen ført til, at mange må søge job længere væk fra bopælen. Derfor rammer stigende benzinpriser forbrugere og erhvervsliv hårdt, påpeger cheføkonomen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere