Sådan blev bankkunderne hacket

Det kan ske igen. Danske Bank er foreløbig det eneste pengeinstitut i Danmark, der er ramt - se her, hvordan du spærrer it-svindlernes adgang til din konto

Hackere lokkede bankkunders NemID-koder ud af dem og stjal flere hundrede tusinde kroner fra deres netbankkonti. (Filip Wallberg)
Hackere lokkede bankkunders NemID-koder ud af dem og stjal flere hundrede tusinde kroner fra deres netbankkonti. (Filip Wallberg)

Otte danskere har igennem de seneste dage haft ubudne og uvelkomne gæster i deres Danske Bank netkonti. Herfra har hackere stjålet omkring 700.000 kroner, som de har overført til forskellige udenlandske konti. Første netbanktyveri skete i mandags.

LÆS OGSÅ:

Se også: Hackere lænser konti med nem-ID-koder

Ved at placere såkaldt malware på bankkundernes computere har de it-kriminelle fået adgang til både bruger-id, adgangskode og kunnet gennemføre såkaldt 'real time phishing'.

- De har overvåget, hvad kunden gør og hvornår vedkommende er gået i netbanken og gået ind simultant på en anden pc, fortæller Søren Winge pressechef i Nets, til ekstrabladet.dk.

Sendte penge ud af landet
Mens bankkunderne var logget på deres netbank lod it-svindlerne et popup-vindue dukke op, hvori kunden blev bedt om den engangskode på NemID-nøglekortet, som hackerne skulle bruge til overførslen. Herefter var det ingen sag at gennemføre de store transaktioner ud af landet.

Indtil videre vurderer Nets, at netbank-tyverierne kun er sket i Danske Bank, men Søren Winge vil ikke afvise, at samme situation kan opstå i andre banker.

Der kan være flere danskere, der har fået lænset deres konti, men endnu ikke har opdaget det.

- Vi glæder os over, at det kun er otte og håber, det stopper der, siger Søren Winge.

Undersøger sikkerheden
De otte danskere bliver holdt skadesløse og får de stjålne penge tilbage.

Danske Bank orienterer nu deres kunder og undersøger sammen med Nets, hvordan sikkerheden kan skærpes.

- Er Nem-ID sikkert nok?

- Det er et uheldigt sammenfald, men ville også kunne ske med andre sikkerhedssystemer. Vi gennemanalyserer naturligvis situationen for at finde ud af, om vi kan gøre sikkerheden endnu bedre. Vi anbefaler, at man bruger netbank, som man plejer, og bankkunderne er sikret ved uheld som denne, siger Søren Winge.

Politiet efterforsker nu sagen, som formentlig har grene til udlandet.

- Når pengene er overført til konti i udlandet, er det sandsynligt, at svindlen er sket med indblanding fra udlandet, siger Søren Winge, der ikke kan oplyse, hvilke lande pengene er blevet sendt til.

Har it-svindlerne stjålet penge fra din konto, skal du straks kontakte din bank.

Skriv til kup!, hvis du er en af de hackede danskere.

0 kommentarer
Vis kommentarer