Aktionærer fester - du betaler

Kunderne skal betale mere i rente, fordi der er krise. Imens belønnes aktionærerne med milliarder

Selv om Nordea skal polstre sig i en usikker økonomisk situation, bliver der alligevel plads til et udbytte til aktionærerne på små 8 milliarder kroner. (Foto: Klavs Bo Christensen)
Selv om Nordea skal polstre sig i en usikker økonomisk situation, bliver der alligevel plads til et udbytte til aktionærerne på små 8 milliarder kroner. (Foto: Klavs Bo Christensen)

Nordea har lagt op til, at aktionærerne skal forgyldes med, hvad der svarer til 40 procent af årets resultat for 2011. Det fremgår af deres seneste årsregnskabsmeddelelse.

I Danske kroner betyder det, at der venter en udbyttebetaling på næsten 7,8 milliarder kroner til bankens aktionærer.

En ganske flot gave taget i betragtning af at banken det seneste år har råbt højt op om, at det er dyrt at drive bank i krisen - og ikke mindst i lyset af, at banken har haft travlt med at sende byger af rentestigninger efter dens kunder.

LÆS OGSÅ:

Se også: Du får rentetæsk af grådige banker

Siden januar 2011 har tre af landets største banker, Jyske Bank, Nordea og Danske Bank dog i en fælles march bombarderet deres kunder med fire rentestigning til i alt 1,75 procentpoint på henholdsvis forbrugslån, boliglån og en kassekredit.

Penge til aktionærer
Claus Pollas, forhenværende bankmand stod forleden frem i Ekstra Bladet og fortalte, at han nu havde fået nok. De fire stigninger ville koste ham 32.000 kroner.

Bankerne forklarer regningerne til deres kunderne med, at de er nødt til at polstre sig i lyset af den økonomiske skrøbelige situation i Europa samt, lige som det er blevet dyrere for dem at låne penge på de kapitale markeder. Et svar som Claus Pollas også fik.

Krisesnakken forstummer dog, når dialogen drejes væk fra renteindbetalende kunder og over mod aktionærerne.

Nordea lægger nemlig slet ikke skjul på, at de giver deres aktionærer et højt afkast. I sidste års regnskab stod der således. ’Nordea fører en høj udbyttepolitik. Politikken er, at den samlede udbyttebetaling udgør mere end 40 procent af årets resultat.’ Sidste år nåede aktionærerne op på 44 procent - eller 8,7 milliarder kroner.

7,8 milliarder kroner
I år lægger man op til et afkast på 40 procent - altså med Nordeas egne ord ’en høj udbyttepolitik’ - som vil betyde cirka 7,8 milliarder kroner i år.

Den endelige sum bliver besluttet den 27. marts, mens pengene ryger ind på aktionærernes konti den 3. april.

Af Danske Banks hjemmeside fremgår det, at man her - som hos Nordea - har en politik om, at der skal gives 40 procent af årsresultatet.

Det har de ikke kunne leve op til de seneste par år. Bankpakke I forbød nemlig i 2008 en række danske pengeinstitutter at udbetale aktieudbytte før tidligst efter 1. september 2010, men i år er vejen altså atter banet til en skilling til aktionærerne.

LÆS OGSÅ:

Se også: Foreslår kreditforeningen nyt lån for din skyld?

0 kommentarer
Vis kommentarer